Rugpijn tijdens het poetsen? Niet met deze 5 schoonmaaktips!

Betekent schoonmaken voor jou ook achter meubels kruipen en je in alle mogelijke bochten wringen om alle stof weg te werken? Geen wonder dat je na zo’n grondige poetsbeurt met een pijnlijke rug of schouders kampt! Met deze 5 schoonmaaktips voorkom je overbelasting tijdens het poetsen.

Let op je houding
Bij het poetsen is een juiste houding belangrijk. Let erop dat je mooi rechtop staat en dat je armen het werk doen. Als je bijvoorbeeld stofzuigt, hou dan de steel van de stofzuiger losjes vast en buig de armen lichtjes ter hoogte van het middel. Ook loop je best voor- en achteruit om de zuigmond van de stofzuiger te verplaatsen, en niet door de armen te bewegen. Zo krijg je een rechte houding en voorkom je gegarandeerd heel wat rugpijn!

Stel de toestellen af op de juiste hoogte
Om je rug niet te verrekken is het belangrijk om de apparaten steeds op de juiste hoogte af te stellen. Zo hou je best het handvat van de borstel of stofzuiger altijd op schouderhoogte vast. Om te voorkomen dat je voorover buigt tijdens het stofzuigen, kan je bij sommige stofzuigers de zuigkracht regelen op de handgreep zelf. Moet je moeilijk bereikbare plaatsen reinigen, dan komt de telescopische lans van Kärcher als geroepen. Deze kan je tot 4 meter verlengen. Op die manier ben je zeker dat je jezelf niet meer in bochten moet wringen!

Ga niet gehaast te werk
Haast en spoed is zelden goed, ook niet bij het schoonmaken! Een gebrek aan tijd en de rompslomp van alledag mogen geen reden zijn voor een hectische schoonmaak. Begin je te poetsen terwijl je gehaast bent, dan maak je bruuske bewegingen die ernstige pijn kunnen veroorzaken aan de rug en de gewrichten. Bovendien zorgt snel poetsen niet voor de beste resultaten. Onze tip? Stel de schoonmaak uit tot een geschikter moment.

Neem je voorzorgen
Volgens onderzoek door het Robert Koch Instituut gebeuren jaarlijks zo’n 2,8 miljoenen ongevallen in huis. Vaak is dat bij het uitvoeren van klusjes of tijdens het schoonmaken. Gelukkig kan je met enkele kleine ingrepen al heel wat risico’s vermijden. Wil je bijvoorbeeld de bovenkant van de keukenkasten afstoffen, dan gebruik je best altijd een anti-slipladder en draag je gepaste schoenen. Neem ook geen onnodige risico’s als je de ramen wil laten blinken. Dankzij het verlengstuk van de Window Vac kan je zelfs de hoogste ramen en veranda’s reinigen zonder een ladder te gebruiken.

Plan routine in
Voor schoonmaakjobs die je vaak opnieuw moet doen, kan je best methodisch te werk te gaan. Het begint al met het afruimen van de ontbijttafel. Door met één arm op de tafel te steunen om kruimels weg te vegen, wordt je rug minder belast. Zelfs een volle emmer water kan verkeerd gedragen worden. Om het gewicht te verdelen, draag je best de emmer met beide handen en dit zo dicht mogelijk tegen het midden van het lichaam. Op deze manier belast je de rug zo min mogelijk.

Al deze schoonmaaktips zullen het poetswerk al een pak verlichten. Want een proper huis is pas fijn als je er zonder pijn van kan genieten!