Een kleine stadstuin inrichten: zo creëer je een groene oase van rust!

In de stad wonen heeft heel wat voordelen, al betekent het ook vaak dat je tuin kleiner is en omringd wordt door gebouwen die voor schaduw zorgen. Met de nodige wilskracht kan je er een echt pareltje van maken! En niets is leuker dan te onthaasten in je privé oase van groen en rust…

kleine stadstuin inrichten

Less is more
Maak niet de vergissing om je kleine stadstuin in te richten als een grote tuin. In een grote tuin kan je zonder probleem verschillende stijlen, materialen, kleuren en planten door elkaar mixen, maar in een kleine tuin moet je dat absoluut vermijden. Het zal er immers al snel te druk en rommelig uitzien.
Over het algemeen kies je best voor veel groen (want dat zorgt voor rust) met hier en daar een kleurrijke accent. De boodschap is duidelijk: eenvoud siert!


Kies je planten weloverwogen uit
Omdat de ruimte in je stadstuin beperkt is, denk je best goed na over welke planten en bloemen je kiest om je tuin aan te kleden. Wil je graag dat je tuin het hele jaar door dé blikvanger van je woonst is? Kies dan voor plantensoorten die het hele jaar door mooi blijven en tegen een stootje kunnen, ook tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast hou je best rekening met de zon: heb je een tuin met weinig zonlicht, ga dan voor planten die weinig licht nodig hebben, en omgekeerd.

Laat je tuin optisch groter lijken
Ziet je stadstuin er volgens jou te klein uitziet? Er bestaan heel wat tips & tricks om je tuin groter te doen lijken. Zo helpt het om donkere plantensoorten, zoals klimop, achteraan te zetten, omdat deze voor diepte zorgen. Met lichtkleurige planten daarentegen krijg je meer breedte als je ze achteraan plaatst. Een boom die boven je tuin uittorent kan je tuin optisch groter doen lijken, maar ook een mooi pad dat tot het einde van je tuin loopt heeft dat effect. Tot slot hou je ook best rekening met de terrastegels: grote, langwerpige tegels kunnen je tuin optisch langer of breder laten lijken.


Breng sfeer in je tuin

Een tuin die er gezellig en verzorgd uitziet nodigt meteen uit! Een leuke tafel met stoelen is uiteraard een must, maar ook een trendy loungezetel of comfortabele ligstoel kunnen je kleine stadstuin helemaal af maken. Zelfs hangmatten zijn tegenwoordig weer helemaal in. Wil je ook ’s avonds van je tuin genieten, vergeet dan zeker de verlichting niet. Plaats spots bij de mooiste bloemen en planten, hang lampionnen op voor een aangename gloed en plaats hier en daar mooie lantaarns met kaarsen voor extra sfeer. Gezelligheid ten top!
Nog inspiratie nodig? Op Pinterest vind je tal van ideeën!

kleine stadstuin inrichten