5 tips voor een proper huis tijdens de eindejaarsfeesten

Geniet jij ook zo van de eindejaarsfeesten? Niets leuker dan gezellig samenzijn met familie en vrienden, en erop los eten en drinken! Maar al die feestjes laten ook hun sporen na: eetvlekken, kruimels, rode wijnvlekken, uitgelopen kaarsvet… Met deze handige tips hou je het huis kraaknet tijdens de feesten en kan je met een gerust hart genieten van de avond zelf!

1. Dennennaalden wegwerken

Heerlijk, de geur van een echte kerstboom die het huis vult! Helaas heeft zo’n dennenboom ook een groot nadeel: dennennaalden die zich in elk hoekje van de ruimte nestelen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer op handen en knieën om de dennennaalden met veger en blik op te kuisen. De stofzuiger bovenhalen hoeft ook niet als je de Floor Cleaner van Kärcher in huis hebt. Dit super handige apparaat is makkelijker te gebruiken dan een stofzuiger, want het heeft geen storende kabels en is sneller dan een traditionele borstel. Ideaal om plaatsen schoon te maken waar de stofzuiger niet of moeilijker geraakt, zoals onder/achter de zetel of het tapijt!

huis poper houden tijdens feestdagen

2. Rode wijn op een wit tafelkleed behandelen

Levendige discussies tijdens het diner, drukte rond het gourmet- of fonduestel… En ja hoor, daar gaat de rode wijn over het witte tafelkleed! Dat zout een snelle en makkelijke oplossing is om wijnvlekken grotendeels te verwijderen wist je waarschijnlijk al. Maar helaas krijg je niet altijd die hardnekkige verkleuring weg. Gelukkig bestaan er enkele handige huismiddeltjes:

  • Staat er een fles witte wijn op tafel? Meng dan snel wat water met witte wijn op een doek. Maak de rode wijnvlek goed nat en dep de vloeistof op (niet wrijven!). Dankzij de aciditeit van de witte wijn zal de kleur langzaam maar zeker verdwijnen.
  • Is de vlek al opgedroogd? Dan is de meest doeltreffende manier om de wijnvlek aan te pakken azijn of citroenzuur gebruiken.
  • Zie je nadien toch nog een kleine verkleuring? Dan is de wasmachine het laatste redmiddel bij uitstek. Doe wat extra wasmiddel op de vlek voor je het tafelkleed in de wasmachine steekt.

3. Uitgelopen kaarsvet aanpakken

Geen feest zonder kaarsen! Tijdens het keuvelen merk je natuurlijk niet dat de kaarsen steeds meer opgebrand geraken, waardoor je plots met een tafelkleed vol kaarsvet zit. En dat hoeft geen reden tot paniek te zijn. Zolang het kaarsvet lopend is, kan je er weinig aan doen. Laat het kaarsvet eerst opdrogen of koel de plekken af met ijsblokjes. Eens het kaarsvet hard aanvoelt, kan je proberen om het grootste deel voorzichtig los te trekken met je vingers. Lukt dit niet? Plaats dan een vloeipapiertje op de vlek en strijk erover met een warm strijkijzer (niet te heet), tot het kaarsvet opgenomen is. Verkleuring in het tafelkleed krijg je weggewassen met een zacht vloeibaar wasmiddel en lauw water.


4. Kruimels en eetvlekken wegnemen

Een eindejaarsfeest zonder aperitiefhapjes, een uitgebreid driegangenmenu en de nodige bubbels, is geen écht feest. Maar dat gezellig samen tafelen laat natuurlijk etensrestjes achter. Slaat de schrik je om het hart bij het zien van etensplekken op je mooie zetel? Geen nood! Haal de kruimels er voorzichtig af met je vingers en behandel de vlek met ossengalzeep of detergent. Wil je dat de vlek snel opdroogt? Dan is het Kärcher sproei-extractie-apparaat de beste oplossing! Het reinigt de bekleding van je zetel of stoelen tot diep in de vezels en zuigt het vocht meteen op.


5. Hardnekkige harsvlekjes verwijderen

Heeft de kerstboom harsvlekken achtergelaten op je vloer? Geen probleem, er bestaan handige hulpmiddeltjes om de vlekken in een mum van tijd te laten verdwijnen.

  • Op laminaat / parket: behandel de vlekken eerst met een koude spray of ice pack om ze uit te harden. Breng er daarna wat boter of een vette crème op met een doek, wacht 15 minuten en veeg het daarna helemaal op.
  • Op harde vloeren: de makkelijkste manier om harsvlekken op een harde vloer te behandelen is met een stoomreiniger. Dankzij de stoom, die een buitengewone kracht heeft, verdwijnen vlekken binnen de kortste keren en zijn bovendien maar liefst 99,99% van de bacteriën weg.