6 tips om je tapijt grondig te reinigen

Stel je het grondig reinigen van je tapijt ook steeds uit, uit angst om het te beschadigen? Helaas is enkel stofzuigen niet voldoende. Het tapijt is namelijk een ideaal toevluchtsoord voor huisstofmijt en andere kleine beestjes die we liever niet in huis hebben. Regelmatig je tapijt reinigen is dus niet onbelangrijk! Met deze tips voor elke soort textiel helpen wij je op weg.

tapijt reinigen

1. Zeepwater

Voor een tapijt dat enkel wat opgefrist moet worden volstaat deze simpele oplossing. Gebruik een spons doordrenkt met zeepwater (zwarte zeep of Marseille zeep) en wrijf krachtig. Spoel daarna je tapijt af met azijnwater en laat het drogen.

 

2. Scheerschuim

Het klinkt wat vreemd, maar het werkt. Je kan je tapijt reinigen met behulp van scheerschuim. Smeer met de vlakke hand een dikke laag scheerschuim uit over het hele tapijt en laat het er indringen. Vervolgens heb je de keuze: ofwel laat je het minstens een uur inwerken en wrijf je daarna met een propere spons de restjes weg, ofwel wacht je een nachtje en ga je er met de stofzuiger over.

 

3. Natriumcarbonaat

Vind je het tapijt reinigen een helse klus? Met behulp van lauw water met natriumcarbonaat (één tas carbonaat voor 1L water) krijg je je tapijt in een handomdraai weer schoon. Gebruik hiervoor een spons en schrob wat harder op de zichtbare vlekken. Eens je tevreden bent over het resultaat kuis je het tapijt af met een vochtige doek.

 

4. Azijn

Vooral voor vetvlekken is deze goedkope truc uit grootmoeders tijd goud waard. Pak een kom en meng 500 ml witte azijn, 200 ml lauw water en 2 eetlepels vloeibaar afwasmiddel. Dompel een spons in dit mengsel en reinig je tapijt per vierkantjes van 20 cm. Wanneer je hiermee klaar bent moet je er enkel nog overgaan met een vochtige dweil en… laat de magie haar werk doen!

 

5. Ammoniak & water

Een agressievere techniek, maar de resultaten spreken voor zich: ammoniak kan zelfs de meest hardnekkige vlekken doen verdwijnen. Het enige dat je moet doen is krachtig en gericht wrijven (hoe kan het ook anders) met een spons gedrenkt in water met een paar druppels ammoniak. Laat het product inwerken, spoel schoon met lauw water en droog met een droge doek. Let wel op, ammoniak moet voorzichtig gebruikt worden en slechts een paar druppels van het product zijn voldoende om doeltreffend te zijn.

 

6. De sproei-extractiereiniger / tapijtreiniger

Deze totaaloplossing garandeert een grondige reiniging van je tapijt en is ideaal voor mensen met allergieën of huisdieren. De Kärcher tapijtreiniger SE 4001 is gebaseerd op een stof-/waterzuiger: hij sproeit het schoonmaakmiddel op het textiel en reinigt het vervolgens verzeldiep. Na gebruik valt er geen bacterie meer te bespeuren en kan je weer genieten van een smetteloos schoon tapijt.