Wat is de beste manier om je ramen te reinigen?

Heb jij ook altijd strepen op je ramen nadat je er – eindelijk – de moed voor gevonden hebt om ze te lappen? Of kijk je er gewoon zo erg tegenop dat je niet eens weet hoe je er best aan begint? Met de juiste tools word je een echte pro in het ramen reinigen.

ramen reinigen met karcher window vac

Voor je begint

Voor je van start gaat, moet je er rekening mee houden dat je je ramen best niet reinigt in de vlakke zon. Je reinigingsmiddel zal door de warmte te snel opdrogen en kan strepen nalaten. Een perfect excuus om niet op een mooie dag aan de slag te moeten!

Is het bewolkt buiten? Dan heb je geen uitvlucht meer. Begin alvast met het klaarmaken van je schoonmaakproduct. Je kan een spuitbus vullen met een mengeling van ½ warm water en ½ witte azijn. Voeg eventueel wat citroensap toe om de azijngeur te onderdrukken. Mocht je zien dat er een vettige laag op je ramen zit, dan kan je er ook nog een kleine soeplepel vloeibaar afwasmiddel aan toevoegen om tot een krachtiger schoonmaakproduct te komen.

Zo reinig je de ramen

Als je ramen langs de buitenkant erg vuil zijn kan je het grootste vuil er eerst afspuiten met een tuinslang. Daarna ga je te werk met de spons en schoonmaakmiddel. Sproei het product op de ramen en dompel je spons onder in lauw water. Knijp ze goed uit - met een te natte spons loopt het water zo langs je ramen naar beneden en maak je vlekken. Begin bovenaan en werk naar beneden toe om druppels te voorkomen. Vergeet ook de raamkozijnen niet! Kleine tip: je kan de binnenkant van de ramen in horizontale stroken reinigen en de buitenkant in verticale. Zo zie je meteen welke kant je opnieuw moet doen mochten er toch nog strepen voorkomen!

Om je ramen te drogen gebruik je best een raamtrekker en doek uit microvezel of zeemleer, aan jou de keuze. Let er wel op dat je geen doekje kiest dat pluisjes kan verliezen. Begin met het drogen van de randen van het raam, dat werkt makkelijk. Ga met de raamtrekker van boven naar beneden. Kom je in de verleiding om halverwege te stoppen? Denk er dan aan dat je zo meer risico loopt op strepen en dat je dan het hele karwei opnieuw mag beginnen. Als je klaar bent met het grootste oppervlak, hoef je enkel nog de randen af te drogen met het doek.

Snel en eenvoudig alternatief

Heb je de methode hierboven gevolgd en vind je het toch nog te veel werk? Dan is de Kärcher Window Vac iets voor jou. Deze ramenreiniger bespaart je veel tijd en moeite en laat alle ramen weer schitteren, zonder strepen achter te laten. Hoe hij dit doet? Door na het ramen reinigen eenvoudig en betrouwbaar het water van het venster weer op te zuigen. Gebruik hem in combinatie met wat verdunde glasreiniger voor een optimaal resultaat.