Hoe maak je makkelijk je kachel of open haard schoon?

Om te kunnen genieten van de gezellige warmte tijdens de -soms lange- winteravonden, is het noodzakelijk om je kachel of open haard goed te onderhouden. Af en toe jouw vuurplaats schoonmaken zal die avonden met familie en vrienden niet alleen aangenamer maken, ook andere gasten zoals de Kerstman en Sinterklaas zullen je dankbaar zijn.

De makkelijkste oplossing om jouw kachel of open haard schoon te maken is een as- en stofzuiger van Kärcher. Dankzij het geïntegreerde Kärcher ReBoost filterreinigingssysteem Blijf je altijd de volledige zuigkracht behouden met één druk op de knop − handig, snel en zonder moeite. Hierdoor kun je  gewoon verder opzuigen tot je gedaan hebt, zonder je werk te moeten onderbreken en zonder in contact te komen met het vuil.

Karcher aszuiger om uw kachel schoon te maken

Hoe onderhoud je best een kachel of open haard?

Voordat je van start gaat met de reiniging van jouw kachel, raden we aan om eerst zeker te zijn dat de assen niet meer warm zijn. Vervolgens kun je starten met de ramen te kuisen met behulp van een ontvettend middel en een microfiber doekje. Eens dit gedaan is, mag je alle assen in de haard opzuigen. Het is belangrijk om je kachel ongeveer een keer per maand te kuisen. Zo verminder je niet alleen de onderhoudskosten, maar ook het verbrandingsgevaar en verbeter je de kwaliteit van de rook die door de schouw naar buiten gaat.

Als je een open haard uit bakstenen hebt, zou het kunnen dat je vaker dan een keer per maand de vuurplaats moet kuisen om zo een verkleuring van je stenen te voorkomen. Hiervoor reinig je dus best geregeld de bakstenen met de AD 4 Premium as- en droogzuiger en een vochtige doek. Dat zal de roet ervan weerhouden om een permanente verkleuring achter te laten op de bakstenen. Een andere belangrijke factor is de keuze van het hout dat je opbrandt. Kies voor hard, droog hout in plaats van zacht en nat hout. Nat hout versnelt namelijk de verstopping van de schoorsteen, terwijl hard hout minder vervuiling achter laat.

Karcher aszuiger om uw kachel schoon te maken

Onze as- en stofzuigers

Met de as- en stofzuigers van Kärcher zal je erg makkelijk en snel je kachel en open haard kunnen schoonmaken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tegelijkertijd heel efficiënt zuigen en de filter schoonmaken tijdens een poetsbeurt, zonder dat er zuigkracht verloren gaat. Eens de kachel of openhaard proper is, kun je de filter wat beter onder handen nemen. Je hoeft alleen maar het handvat naar boven te trekken om de filter te verwijderen en leeg te maken, wat een handige toevoeging is aan deze stofzuigers om vuile handen en kleren te vermijden. Zo blijven niet alleen jouw kachel, open haard en handen proper gedurende de winter, maar ook de kleren van Sinterklaas en de Kerstman!