Groene aanslag verwijderen en voorkomen

Als u even niet oplet ligt uw terras er in een mum van tijd vuil en onverzorgd bij. Bladeren die zich in iedere hoek hebben opgehoopt, rondslingerend tuinmateriaal en het ergste van alles… de groene aanslag die zich begint te vormen op uw terrasvloer. Het is een grote ergernis bij iedereen met een terras en een heuse karwei om die verkleuring van uw tegels of hout af te schrobben.

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag ontstaat door de natuurlijke groei van algen en komt voor op vochtige plekken met weinig zonlicht. Wanneer de dagen korter worden en het vaker begint te regenen, zoals in de herfst en winter, is de kans op groene aanslag groot. Niet enkel terrastegels kunnen groen uitslaan, maar ook hout, tuinmeubelen of speeltoestellen kunnen hieraan ten prooi vallen.

Groene aanslag verwijderen op uw terras - reinigingstips van Kärcher

Groene aanslag en mossen voorkomen op uw terras

Zorg voor goede afvoer van het water

Vooral op vochtige plekken ontstaat groene aanslag, als er dus water op uw terras blijft staan zal deze lastpak zich sneller kunnen ontwikkelen. Hoe komt u nu van dit water af? Gelukkig is daar iets aan te doen. Weggezakte stenen ophogen, uw terras schuin laten aflopen of leg een drainagesysteem aan. Deze structurele maatregelen zorgen ervoor dat het water van uw terras kan sijpelen en in de grond kan zakken.

Regelmatig schrobben en vegen

Om groene aanslag te bekampen helpt er maar één ding: geregeld uw terras vegen en schuren, want hiertegen bestaat geen permanent wondermiddel. Korstmossen en algen zullen altijd een manier vinden om te groeien. Terrassen die in de schaduw liggen, in het noorden of aan de regenkant, zullen er jammer genoeg altijd last van hebben.

Borstelen kan u natuurlijk met een simpele veger, maar er zijn ook andere materialen op de markt die u het leven makkelijker kunnen maken. Veegmachines zijn niet alleen ideaal voor terrassen, maar ook voor trottoirs, wegen, opritten en binnenplaatsen. Ze reinigen 5x sneller dan als u dat zou doen met een normale borstel en blik.

 

Opgelet! Ook in andere periodes van het jaar is het verstandig om de handen uit de mouwen te steken en uw terras schoon te borstelen.

Groene aanslag verwijderen op uw terras

Er bestaan verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen van uw terras. Zo kunt u ongegeneerd uw vrienden en familieleden uitnodigen voor een aperitief met zicht op uw tuin.

1260_Kaercher_Terrasse_Patio.jpg

Warm water, zeep en handenarbeid

Met een emmer warm water (ongeveer 90°C) en een scheutje detergent heeft u een simpel maar efficiënt wapen tegen groene aanslag. Schrob vervolgens het warm water met detergent over alle tegels met een harde bezem. Het is belangrijk uw terras tot in de hoekjes te reinigen, laat het een half uur intrekken en spoel het daarna grondig uit met water.

Cleaning agents pressure washer

Terrastegels reinigen met zand

Zand is een goed schuurmiddel en simpel. Door het geregeld over uw groen uitgeslagen tegels te strooien en het over uw terras te schrobben. Zo zal groene aanslag zich op de terrastegels niet thuis voelen en verdwijnen. Daarbovenop heeft u het voordeel dat de voegen tussen uw terrastegels terug gevuld zijn.

Terrasse mit PCL 4

Groene aanslag verwijderen met terrasreiniger

Met een terrasreiniger verwijdert u moeiteloos groene aanslag. De roterende wasborstels en het water zorgen voor een gelijkmatige en grondige reiniging van eender welke type terrasvoer. De hoeveelheid water waarmee u schoonmaakt kan ook makkelijk worden aangepast, dat zorgt ervoor dat u alleen het water verbruikt dat u werkelijk nodig heeft.

Ontdek meer hier >

Holzterrasse

Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger werkt aanzienlijk sneller en beter dan een tuinslang. Auto's, met mos bedekte tegels, terrassen,  groen uitgeslagen tuinmeubelen, ... Alles wordt snel en eenvoudig schoon.

Ontdek meer hier >

Verwijder groene aanslag niet met javel of chloor

Bleekwater is een sterk chemisch middel, het maakt celmembranen kapot waardoor ze makkelijk loskomen van ieder oppervlak. Handige manier als u hardnekkig vuil wil wegkrijgen, maar ook gevaarlijk voor de planten in uw tuin.

Chloor en javel zijn agressief en schadelijk voor het milieu. De omliggende planten in uw tuin (of die van de buurman) krijgen te maken met de schadelijke gevolgen van het weggezakte afvalwater. Vermijdt het ook bij bepaalde soorten natuursteen, die hierdoor makkelijker schade kunnen oplopen. Wij raden u het gebruik van chloor en javel dus af.

 

Ontdek meer over

Maak uw garage en terras klaar voor de winter

De winter komt eraan. Dat betekent dat het tijd is om tuinmeubelen en -gereedschap op te bergen in de garage en het terras schoon te maken. Ontdek hier hoe de veegmachines van Kärcher u hiermee kunnen helpen.

Bestrijd het hardnekkigste mos met deze tips

Je terras reinigen en ontdoen van mos was nog nooit zo makkelijk. Bestrijd het hardnekkigste mos met deze efficiënte en ecologische tips.

4 stappen om houten tuinmeubelen te reinigen

Een vloer reinigen is vaak bevredigend, maar kan ook erg arbeidsintensief zijn. Dit kan ook makkelijker. Wij lijsten 5 toestellen op die u helpen om uw vloer te reinigen. Ontdek ze nu.