Metaalspanen efficiënt reinigen? Kies de juiste industriezuiger!

Of het nu gaat om grove, fijne, natte of droge verwerking: metaalspanen zijn overal waar metaal wordt gesneden, geboord, gedraaid of ontbraamd. Om ze weg te houden van het werkstation en de machines, wordt vaak een borstel of persluchtpistool ingezet als goedkoopste oplossing. Maar wist u dat u daarmee de metaalkrullen enkel verspreidt in plaats van ze te verwijderen? Helaas tasten ze zo machines aan en oefenen ze een negatief effect uit op de oppervlaktekwaliteit en de maatnauwkeurigheid van uw producten. De oplossing? Een industriezuiger! Weet u welke zuigoplossing het meest zinvol is voor uw bedrijf?

Professionele industriezuiger Kärcher

Welke types industriezuigers bestaan er?

De industriezuiger is de grote broer van de gewone stofzuiger die thuis gebruikt wordt. Zijn capaciteit reikt echter veel verder aangezien hij zich focust op 3 pijlers: onderhoud, gezondheid en veiligheid. Een stofzuiger voor industriële doeleinden kan praktisch alles opzuigen. Natuurlijk heeft elke werkplek individuele noden en eisen. Wat het opzuigen van metaalspanen betreft? Het grootste verschil tussen tussen traditionele methoden en het gebruik van professionele afzuigeenheden is dat de industriezuiger de spanen effectief en volledig verwijdert. Binnen het aanbod industriezuigers zijn de keuzemogelijkheden ontelbaar. Logisch, want voor uw noden geldt hetzelfde.

Superklasse Kärcher

Superklasse
Kärcher legt hier ook de nadruk op hun expertise op gebied van reiniging. Met de krachtige industriezuigers met een vermogen tot maximaal 7.5 kW voor de zwaarste eisen. De Superklasse stofzuigers zijn geschikt voor zowel mobiel al stationair gebruik.

Middenklasse Kärcher

Middenklasse
Deze veelzijdige middenklasse stofzuigers is beschikbaar met twee of drie bypassmotoren en zijkanaal compressor. De ster- en pocketfilters zijn ideaal voor sterk hechtend en zelfklevend materiaal.

Compacte Industriezuiger Kärcher

Compacte industriezuigers
Het Kärcher IVC gamma beschikt over een stabiel en ergonomisch neerzetmechanisme van het reservoir en garandeert hierdoor de beste mobiliteit. De machines bieden ook een betrouwbare afsluiting van de vloeistof en een innovatieve Tact2 automatische filterreiniging.

Explosieveilige stofzuigers Kärcher

Explosieveilige stofzuigers
Geteste en explosieveilige industriezuigers voor ATEX Zone 22, stofklassen M en H. De optimale stofzuigoplossing voor de schadelijke stoffen en in stofexplosie beschermde gebieden.

Vloeistof- en spanenzuiger Kärcher

Vloeistof- en spanenzuiger
Deze krachtige stofzuigers voor vloeistoffen en spaanders zijn ontworpen voor zwaar industrieel gebruik en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten aandrijvingen. Een spaanderkorf scheidt de spanen uit de vloeistof, zodat beide herbruikt kunnen worden.


Waarom heb ik een industrïele stofzuiger nodig?

Wat zijn de voordelen van een industriezuiger?

Professionele industriezuiger Kärcher

Het kwaliteitsvoordeel

Omdat een industriezuiger uw metaalspanen volledig verwijdert, kan de productie op een hoog niveau gehandhaafd worden, zowel in termen van oppervlaktekwaliteit als van maatnauwkeurigheid. Ook kleminrichtingen zijn vervolgens vrij van parasitaire spanen die de nauwkeurige positionering of uitlijning van de onderdelen zouden kunnen beïnvloeden. Dit resulteert ongetwijfeld in een vermindering van afkeuringen tijdens het productieproces. En gezien de toenemende concurrentie en kostendruk levert dit een groot voordeel op voor elk productiebedrijf. Want laat ons eerlijk zijn: bewerkingsmachines zijn een hoge investering voor metaalverwerkende bedrijven. U wilt dus schade aan die machines, bijhorende productiestilstanden tijdens de reparatieperiode, evenals de reparatiekosten dus absoluut vermijden.

Professionele afzuigeenheden verminderen het risico op schade! Ook fijn stof wordt onmiddellijk verwijderd en krijgt geen kans om zich af te zetten op scharnieren, assen en andere gevoelige machineonderdelen. Slijtage wordt op een normaal niveau gehandhaafd en de levensduur van de machines wordt aanzienlijk verlengd.  

Het financieel voordeel

Omdat u de levensduur van uw bewerkingsmachines verlengt, is een industriezuiger een investering die op termijn absoluut rendeert. Een goede reden om in professionele afzuigeenheden te investeren, is dus het waardebehoud van uw machines. Maar ook op kortere termijn merkt u al financiële voordelen. Het geabsorbeerde materiaal kan immers gerecycleerd worden en afhankelijk van de hoeveelheid terug ingezet worden, wat u een economisch voordeel oplevert. Daarnaast kunnen versnipperaars of scheidingssystemen worden ingezet om de kwaliteit van het materiaal te verbeteren, en de prijs die u krijgt voor het gerecycleerd materiaal te verhogen.

Een bijkomend voordeel van recycleren in plaats van dumpen, is dat u op deze manier een bijdrage levert aan duurzaam beheer. Wanneer men alle voordelen valoriseert die een investering in mobiele stofzuigers oplevert tijdens het hele proces, inclusief recycling, leidt dit tot een winstgevende berekening voor elk bedrijf. 

De veiligheid

Als werkgever dient u ook te waken over de gezondheid en veiligheid van uw werknemers. Stof van beton, plamuur of glaswol laat u hen liever niet inademen, toch? Ook machines voor het snijden van metalen, of het nu gaat om een brede metalen draaibank of een kleine cirkelzaag, worden altijd in verband gebracht met risico op letsels voor de gebruiker. Als metaalspanen niet onmiddellijk worden verwijderd, kunnen ze in het rond vliegen en zo uw werknemers verwonden. Professionele afzuigeenheden verkleinen het risico op snijwonden en schade aan de ogen.

Daarnaast wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan een stofvrije werkomgeving om aandoeningen aan de luchtwegen te vermijden. Fijn metaal stof mag niet met borstels worden verspreid, maar dient zorgvuldig verwijderd te worden met een industriezuiger.

Welke industriezuiger is geschikt voor mijn bedrijf?

Professionele industriezuiger Kärcher

Heeft u kleine volumes spaanproductie?

Iedereen verdient een schone werkplek. Ook de veiligheid en gezondheid van uw werknemers varen wel bij een schone werkruimte. Het is wel noodzakelijk om goed na te gaan welke zuigoplossing zinvol is binnen uw branche, bedrijf en afdeling. De keuze van de industriezuiger is dan ook afhankelijk van de grootte van de productielijn en het volume metaalafval dat wordt gegenereerd. Volledig geautomatiseerde systemen zijn enkel aangewezen wanneer er grote hoeveelheden spanen vrijkomen en zowel cyclustijden als hoge volumes cruciaal zijn. Mobiele afzuigunits zijn daarentegen de perfecte oplossing voor kleinere hoeveelheden spanen.

Heeft u grote volumes spaanproductie?

Afhankelijk van hoe het productieproces verloopt, kunnen mobiele units ingezet worden op elk werkstation of flexibel ingezet worden op verschillende werkstations. Zelfs als het productieproces frequent wijzigt of een verhuizing zich opdringt, zijn mobiele systemen een goede keuze. Met betrouwbare precisie verwijderen zij spanen en fijn stof van werkstations en machines. Bij grotere volumes zijn stationaire systemen meer rendabel omdat men deze niet steeds moet leegmaken, hetgeen ook een tijdrovende taak is.

Waar nodig kunnen ook koelsmeermiddelen verwijderd worden van drijvende, lichtgewicht spanen en ander algemeen vuil. Afhankelijk van hoe het productieproces georganiseerd is, kan u het opgenomen afval ook nog verzamelen in groepen van identieke materialen wat u een beter tarief voor gerecycleerd afval oplevert.

Professionele industriezuiger Kärcher

Waarop let u nog bij uw aankoop?

Nadat u uw keuzemogelijkheden gefilterd heeft op basis van sectoreigen noden, maken we u graag attent op de overige aandachtspunten. Zo vragen de zwaarste klussen om een maximaal vermogen. Wanneer u of uw werknemers gezondheidsbedreigende stoffen dienen te reinigen, is een automatisch filterreinigingssysteem haast een must. Let hierbij zeker op de pictogrammen die aangeven voor welke stofklasse de industriezuiger werd goedgekeurd. Voor een optimale mobiliteit let u tevens op de grootte van de wielen en de aanwezigheid van zwenkwieltjes met rem.

Contact

Met al deze informatie in uw achterhoofd, bent u klaar om uw keuze te maken en het zwaardere onderhoudswerk toe te vertrouwen aan een krachtige industriezuiger. Ontdek hier alle Kärcher industriezuigers of vind een dealer in uw buurt voor meer advies.

Offerte aanvragen Kärcher

Geïnteresseerd in onze industriezuigers? Vraag snel, gratis en zonder verplichting uw persoonlijke offerte aan.

Vraag offerte
Aanbod Kärcher

Wil u het aanbod van al onze industriezuigers overlopen voordat u uw keuze maakt?

Bekijk aanbod
Kärcher center

Heeft u profesioneel advies nodig op maat? Vind een Kärcher dealer of een Kärcher center bij jou in de buurt.

Vind Kärcher
Contacteer Kärcher

Heeft u nog aanvullende vragen na het lezen van dit artikel? Bent u nog niet zeker? Of wil u snel geholpen worden? 

Contacteer ons