Natura este ca un artist

Ace de gheață scânteietoare, ceață sclipitoare, brumă albă – natura este plină de fenomene fascinante. Thomas Rappaport este un artist cu ochi pentru ei. În proiectul său „giSCHt – sculpturi topite”, el însoțește artistic un cireș pe drumul său terminal. După 80 de ani de înflorire, ajungând la fruct roșu bogat, dând umbră și făcând parte din microclimatul pe tot terenul, artistul realizează un portret unic al copacului.

1260x456_giSCHt_2

Thomas Rappaport despre proiectul său de artă

„Gischt” în germană denumește un fenomen natural pe care vreau să-l descriu astfel: vântul bate peste lac, luând picături de apă pentru a umezi copacii și orice altceva care așteaptă la mal. Dacă temperatura este sub zero, această masă de aer încărcat cu apă va crea încet o sculptură bizar de frumoasă în gheață.


Apa ca „operă de artă”

Am început ca sculptor în lemn, creând sculpturi tradiționale clasice din lemn, cele care în general sunt puse pe un piedestal. De-a lungul anilor, am descoperit copacul ca întreg, ca material în sine – pentru o vreme aș vedea doar trunchiurile moarte stând acolo, dar acum am ajuns în sfârșit să recunosc copacul cât mai este în viață. Cu câțiva ani în urmă am descoperit întâmplător că sculpturile mele din lemn par cu totul diferite când sunt puse în apă. Prin flotabilitate, o parte din el rămâne sub apă, cu toate acestea, este încă vizibilă. Lumina este refracta la nivelul apei, la fel si forma sculpturii.

În plus, am redescoperit ceva: există tradiția raftingului pentru a transporta trunchiuri de copaci prin pârâuri și râuri, chiar și pe distanțe lungi. În engleză îl numiți „cherestea de apă”. Și dacă interpretez liber această expresie înseamnă „lemn care s-a născut din apă”. Făcând fotografii cu sculpturile mele plutitoare din lemn („plute”) sub nivelul apei, aceste refracții și reflexii optice au devenit vizibile. Astfel am început să percep și să apreciez apa însăși ca „lucru de artă” cu care să creez.

M-a inspirat să „mă uit peste umărul naturii”. Folosește căldura și frigul ca un sculptor dalta lui. Există chiar și un punct triplu, în care raportul de presiune și temperatura se îmbină în așa fel încât apa să fie lichidă, solidă (gheață) și gaz (vapor/ceață) în același timp - ei bine, aproape!

Toate aceste experiențe mi-au influențat proiectul giSCHt: am pulverizat cireșul mort cu un aparat de spălat de înaltă presiune cu apă caldă de mai multe ori la temperaturi sub zero, adică îngheț permanent. Întreaga structură a copacului urma să fie complet învăluită în straturi solide de gheață.


620_giSCHt_2

În armonie cu natura

Am cunoscut foarte bine copacul în diferite perioade ale anului în timp ce mă pregăteam pentru „giSCHt”. Munca intensă din timpul zilei și nopții, cu lumina zilei și lumină artificială a transformat experiențele mele într-un dialog.

Cum acceptă un copac apa? Cum face față frigului? Părți din gheață s-au topit din nou, crenguțe mai mici s-au rupt sub greutate. Provocarea a fost de a varia jetul de apă, de a-l ritma, de a-l pune în mișcare, în forme fluide libere, pentru a intra în flux – chiar dacă doar pentru o clipă. O parte a acestui concept de artă se bazează pe fapte științifice. Acest lucru a dus la conversații inspirate cu participanții la un congres internațional de agricultură care a avut loc în vecinătate. Au fost – și evident încă mai sunt – pomicultori care își înveleau florile cu un spray când gerurile nocturne amenințau să le distrugă, cu alte cuvinte erau în joc recoltele de vară. Sprayul a format un scut de gheață care a protejat plantele de îngheț.

Un paradox: făcând acest lucru, se formează un fel de „caldă termică” la aproximativ un grad sub zero. Acest lucru, la rândul său, protejează florile de înghețul de radiații, care poate atinge aproximativ zece grade minus.


1260_giSCHt_1

Stările de agregare ale apei

Diagrama presiune-temperatură

Diagrama presiune-temperatură prezintă transformările în diferite stări ale materiei. Arată ceva fascinant: există o etapă în care apa poate prelua toate cele trei stări în același timp - în funcție de presiunea și temperatura mediului ambiant. Acesta se numește punctul triplu.

Pentru proiectul său giSCHt, Thomas Rappaport pulverizează vapori fierbinți pe un cireș mort. Se diseminează prin aer și acoperă ușor trunchiul și ramurile. Hoarfrost evoluează. Prin pulverizarea din ce în ce mai multă apă atomizată pe copac se formează un scut de gheață – artistic și impresionant. Acest scut protejează mugurii unui copac de înghețurile nocturne care pot atinge temperaturi cu mult sub zece grade Celsius, deoarece sub scutul de gheață temperatura nu scade sub minus un grad Celsius. În acest proces, cu siguranță, procesele biologice nu sunt afectate.

Când apa lichidă fierbe - acest lucru se întâmplă la nivelul mării la 100 de grade Celsius - devine abur. Răcindu-se la zero grade, se solidifică în gheață. În sens invers, gheața se topește la zero grade în apă. Pe de altă parte, aburul se condensează la 100 de grade Celsius în apă. În cele din urmă, există fenomenul când gheața se transformă direct în stare gazoasă, adică fără a trece prin faza de agregat lichid. Acest lucru se numește tehnic sublimare. În acest caz, gheața se usucă, ca să spunem așa. Dimpotrivă, aburul se poate resulim în gheață – vizibil ca flori de îngheț sau brumă.

Ceața iese dacă picături mici de apă sunt distribuite în aer. Când aerul se răcește, capacitatea sa de a absorbi apă scade, ceea ce face ca apa să se condenseze. Îngheța se formează atunci când aburul hipotermic se transformă direct din faza sa gazoasă în cea solidă, ceea ce se întâmplă la temperaturi sub zero grade Celsius.

 

Aggregate states water

620_giSCHT_1

Apa este viață – fără apă nu rămâne viață

Apa există pe Pământ în diferite stări și forme. Soarele vaporizează apa lichidă în abur, se poate transforma sub formă de nori sau ceață – și revine pe Pământ sub formă de ploaie. La temperaturi sub zero grade Celsius, apa începe să înghețe și să formeze gheața solidă. Ghețarii ne amintesc de ultima eră glaciară care s-a încheiat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Pe de altă parte există fenomenul geotermiei: Căldura terestră încălzește apa sub pământ, creând astfel izvoare termale. Se scurg din Pământ sub formă de gaz, în aer mai rece se condensează rapid în vapori - o stare de echilibru între starea lichidă și cea gazoasă.

Din viața de zi cu zi cunoaștem cele trei stări ale apei, numite și faze agregate:

solid
lichid
gazos
În fază solidă, apa își păstrează forma, lichid se adaptează la forma mediului înconjurător și, în final, sub formă de gaz, umple complet spațiul disponibil.

Thomas Hoffmann, matematician, economist al apei, sculptor și educator


Despre Thomas Rappaport

  • 1957 s-a născut la Zürich
  • „Abitur” la o școală secundară de arte plastice
  • Ucenicie ca sculptor în lemn
  • Lucrează ca profesor de remediere
  • Studii la Freie Hochschule Stuttgart
  • Profesor de arte și meserii
  • Lector în educația adulților
  • Din 1998 studio propriu în Wildpark Stuttgart
  • Din 1999 proiecte de artă gratuite în pădure
  • Din 2008 artist independent.

„În opera sa, creativitatea umană se îmbină cu concepția naturală, munca artistică cu creația lui Dumnezeu. Se încredințează pe sine și arta sa în totalitate naturii, își asumă materialele și forțele ei, întotdeauna condus de experiența sa îndelungată și cel mai profund respect. El dezvoltă spectacole cu un efort tehnic enorm și natura în ritualuri puternice. Este cel mai impresionant cum atunci frumusețea și puterile naturii se concretizează."

Dr. Tobias Wall, istoric de artă