SĂ NU MAI FACEM NICIODATĂ CURĂȚENIE?

Header_Smart_Cities_1

Cum va arăta curățenia în anul 2040?

Aspiratoarele robot au devenit de mult o realitate a zilelor noastre, iar sistemele de curățare în rețea încep să intre pe piața contractorilor de servicii de construcții. Dar care va fi viitorul? Industria de curățenie nu poate face afaceri folosind trucuri inovatoare în sine. Clienții sunt conștienți de costuri, iar curățenia nu este în mod normal un factor emoțional. Când tendințele majore, cum ar fi electrificarea, digitalizarea și rețelele, automatizarea sau senzorii intră în domeniul curățeniei într-o măsură din ce în ce mai mare, nevoile precise ale clienților sunt cele care împing lucrurile înainte.

Smart_Cleaning_1

Curățenia clădirilor în viitor

Curățenia clădirilor este o afacere in sine de multă vreme. Spre deosebire de alte industrii, o tendință nu urmează următoarei - totuși, o privire asupra viitorului poate fi, pe baza nevoilor reale ale clienților, atât inovatoare, cât și vizionară. Odată cu apariția Connected Cleaning, utilizarea mașinilor de curățat conectate digital, curățarea bazată pe senzori la cerere este din ce in ce mai aproape. Acest lucru va permite contractanților de servicii de construcții să ofere clienților servicii individuale adaptate nevoilor acestora și să crească nivelul de calitate și satisfacție. Utilizarea roboților de serviciu la cerere sau a modelelor cu plată pe utilizare oferă, de asemenea, oportunități de neratat.

Informația - cheia noilor modele de afaceri

În prezent, soluțiile de gestionare a flotelor și a proceselor sprijină antreprenorii de servicii de construcții în activitatea lor, indiferent dacă îi ajută să știe numărul de ore lucrate efectiv, gradul de curățare a unei instalații sau când utilajele necesită întreținere. Cheia acestor soluții este achiziționarea inteligentă a informațiilor relevante, care sunt puse la dispoziția operatorilor în timp real chiar și în deplasare.

Privind în viitor, grupul de informații utilizabil poate fi extins substanțial pentru a realiza cu precizie curățenia la cerere. Avantajul este că puteți utiliza toate datele aferente unei clădiri inteligente. Senzorii meteo pot oferi o indicație a condițiilor meteorologice, de exemplu, dacă ploile abundente vor face necesară curățenia. Senzorii de pe ascensoare indică ce etaje sunt mai frecventate. Datele de conectare și deconectare ale rețelelor WLAN sau pur și simplu calendarul Outlook indică ce birouri sau săli de conferințe sunt utilizate. La un moment dat sau altul, senzorii vor putea chiar să simtă direct tipul și gradul de murdărire. Această listă este interminabilă și arată că selectarea și evaluarea datelor relevante oferă o bază pentru lucrul cu o mai mare precizie. Tendința nu este să se reducă procesele de curățenie din motive de cost, ci să se planifice inteligent și dinamic etapele curățeniei. Acest lucru oferă oportunități pentru noi modele de afaceri: serviciile de curățenie de bază ar putea fi oferite la un preț de bază. Curățenia inteligentă la cerere, pe care se pot baza clienții, ar putea fi taxată la tarife diferite - așa cum este deja normal în alte industrii. Controlul digital, ce presupune de exemplu înregistrarea satisfacției vizitatorilor prin intermediul panourilor de servicii, oferă transparența necesară pentru ca proprietarul clădirii să furnizeze dovada serviciilor prestate și să factureze același lucru.

Smart_Cleaning_2

Interviu

Interviu cu Marco Cardinale, Șeful Departamentului de Project Management pentru produse de îngrijirea podelelor la Kärcher, despre cerințele curățeniei clădirilor, secretul roboților de curățare cu adevărat autonomi și cât de inteligenți vor fi acești asistenți în viața de zi cu zi.

 

Curățenia în viitor: De ce au nevoie operatorii profesioniști?

Contractorii de servicii de construcții au astăzi două provocări majore la care trebuie să facă față: presiunile costurilor, pe de o parte, costurile forței de muncă reprezentând aproximativ 80% din cheltuielile lor și, pe de altă parte, faptul că forța de muncă devine din ce în ce mai dificil de găsit. Sarcina noastră este de a oferi cel mai bun sprijin posibil contractorilor de servicii în construcții în activitatea și procesele lor, astfel încât aceștia să își poată reduce costurile globale de curățenie. Productivitatea și eficiența sunt cruciale în acest sens.

Când vine vorba de eficiență, pot roboții să facă diferența în domeniul curățeniei?

Acest lucru este posibil în prezent și viabil din punct de vedere economic doar pe suprafețe mari, neobstrucționate. Există pe piață roboți pentru frecat-aspirat, dar în opinia noastră aceștia sunt încă oarecum dezvoltați sub potențial. Costul acestora este, de asemenea, de trei până la patru ori mai mare decât pentru mașinile de frecat-aspirat comparabile. Și există încă loc de îmbunătățire în ceea ce privește nivelul de siguranță, fiabilitate și autonomie - de exemplu, navigația nu funcționează întotdeauna cum ar trebui și încă e nevoie de cineva care să umple și să golească rezervoarele.

Portraet_Cardinale
Smart_Cleaning_3_2

Deci nu ar fi roboții de curățenie viabili pentru o piață mai largă?

Pentru domenii de utilizare mai complexe, cum ar fi curățarea birourilor, cu multe suprafețe obstrucționate, roboții de curățenie nu pot fi la nivelul de eficiență al unui lucrător profesional. Cu toate acestea, există multe domenii de aplicare în care utilizarea unui robot este concepută și este eficientă cu tehnologiile disponibile în prezent. Esențial pentru noi este funcționalitatea și siguranța 100%, mai ales dacă roboții urmează să fie utilizați în spații publice. Dezvoltarea acestui lucru este extrem de complexă, deoarece tehnologia senzorilor, de exemplu, trebuie să ofere o percepție a mediului care garantează o funcționare fără coliziuni; de exemplu, dacă un raft cade într-un supermarket sau există o persoană care stă în cale. Provocarea constă în conectarea inteligentă a diferitelor tehnologii, care necesită software performant.

Cum ar arăta, în viziunea dumneavoastră, robotul de curățenie perfect și unde ar fi folosit?

Viziunea mea este de a avea un robot de curățenie care să obțină o autonomie maximă și care să poată fi utilizat pe toate suprafețele 100% în siguranță și economic. Aceasta ar fi progresul care trebuie făcut în următorii trei până la cinci ani. Acest lucru ne-ar permite să deschidem numeroase domenii de aplicare, chiar și în zonele publice aglomerate.

Și acum, gândindu-ne cu un pas mai înainte - vor exista roboți de curățenie inteligenți?

Desigur, o mulțime de posibilități pot apărea din combinarea digitalizării, cum ar fi rețeaua inteligentă de date, și a automatizării, cum ar fi robotica. Dar cred că în industria noastră trebuie să ne uităm întotdeauna la ceea ce va aduce de fapt clienților noștri valoare adăugată, iar soluțiile noastre sa fie în conformitate cu cerințele lor. Acest principiu se aplică și inteligenței artificiale.


Sistemul de gestionare a flotei Kärcher

Fleet-1

Kärcher Fleet este un sistem telematic pentru organizarea flotelor de mașini.

Fleet-2

Mașinile trimit date de performanță către serverul Cloud prin GPS și rețeaua mobilă.

Fleet-3

Antreprenorii comerciali din domeniul curățeniei pot utiliza aceste date pentru a afla unde sunt folosite dispozitivele de spălare și măturătoarele, când au fost folosiți pentru a efectua o anumită sarcină, și în ce stare se află.


Cum vom ajunge la robotizarea curățeniei în propriile noastre locuințe în viitor?

Ne relaxăm pe terasă și controlăm toate funcțiile Smart Home & Garden cu o singură aplicație prin ochelarii noștri inteligenți sau direct prin gândire. Dintr-o dată, observăm că o componentă a mașinii noastre de tuns iarba robotizată este stricată. Fără alte întrebări, scanăm codul produsului, selectăm componenta de care avem nevoie prin intermediul aplicației, o imprimăm pe imprimanta noastră 3D și o montăm. Între timp, un senzor sofisticat din bucătărie a detectat că ar fi nevoie de curățare a cuptorului. Ușa cuptorului se deschide automat și prin Cloud activează stația cu mini-dronele noastre de curățare care, echipate cu agentul de curățare adecvat, curăță cuptorul meticulos. Odată ce totul funcționează perfect acasă, ne ducem bicicleta la o spălătorie, iar acolo roboții o spală până când strălucește. Plasăm comanda de cumpărături pentru cină de pe drum, astfel încât robotul nostru din casă poate deja să primească mâncarea livrată de o dronă de transport.


Chiar dacă multe dintre aceste lucruri astăzi sună încă a science fiction, ele vor deveni realitate cu tehnologiile actuale și nevoile clienților. Privind și mai departe în viitor, sunt teorii care vorbesc, de exemplu, de o conexiune directă între mașini și creier. Fără ecran tactil, fără câmp de intrare - doar o interfață între gândurile noastre și mașini. Astfel de invenții se bazează pe concepte din ingineria medicală.

Smart_Cleaning_4