Felipe Valderrama este un om foarte ocupat. Columbianul lucrează pentru organizația neguvernamentală Fundación Humedales, care, printre altele, s-a angajat să furnizeze apă curată în zonele îndepărtate din Columbia. Și el este cel care face posibil acest lucru.

Valderrama, în calitate de manager de proiect, susține construcția așa-numitelor sisteme verzi de filtrare. Aceste sisteme curăță independent apele reziduale din comunitățile mici, folosind anumite plante de apă. În acest fel, apa murdară nu mai intră în apele subterane, râuri sau lacuri fără a fi tratate în prealabil. Sistemele cu canalele lor lungi nu arată ca unele tipice de limpezire. Arată mai mult ca paturi mari din plantare. Apa curge sub și prin plantele de apă plutitoare. În acest proces, substanțele dăunătoare și agenții patogeni sunt captate de rădăcinile plantelor. Datorită acestui principiu, sistemele de filtrare ecologice sunt economice și practic nu necesită întreținere. Aditivii chimici sunt, de asemenea, inutili. Acest lucru le face a fi o soluție fezabilă și practică pentru tratarea apei pe piețele emergente.


Grünfilter Funktion

Cum funcționează un sistem de filtrare ecologic?

  1. Apa uzată din satele mici se varsă în uzina de filtrare.
  2. În etapa de pre-tratare, particulele grosiere sunt inițial filtrate și debitul este redus.
  3. Uleiul și grăsimile sunt separate în primă etapă.
  4. Apa curge apoi într-un recipient umplut cu zambile de apă.
  5. În canalele puțin adânci și înguste, apa curge în jurul rădăcinilor plantelor și este curățată de plante.
  6. Calitatea apei poate fi verificată într-un rezervor.
  7. Apa curată curge înapoi în râuri și lagune.

 


Cooperare la nivel local

Pentru a asigura realizarea durabilă a acestei tehnologii ecologice, coordonatorul proiectului Valderrama și echipa sa de la Fundación Humedales lucrează îndeaproape împreună cu comunitățile locale. Aceștia sunt responsabili de construcția canalelor și s-au angajat să întrețină sistemele pentru o perioadă de cel puțin opt ani.

Totul a început cu un proiect pilot în Columbia. Primul sistem de filtrare verde a fost pus în funcțiune la sfârșitul anului 2013 în San Miguel de Sema, într-o comunitate din Anzi cu o populație de 4.000 de oameni. Satul este situat lângă lacul Fúquene, un lac cu apă dulce, care alimentează 200.000 de oameni cu apă potabilă. „Echilibrul ecologic al lacului era în pericol din cauza adâncimii sale reduse și a apelor uzate provenite de la localitățile din jur și din creșterea animalelor”, explică Valderrama. „Prin urmare, scopul nostru a fost să creștem nivelul de igienă în satele din jurul lacului și să reducem poluarea lacului Fúquene în același timp.” După finalizarea cu succes a proiectului pilot, au urmat două sisteme în apropiere.

Etapele construirii uzinei de filtrare ecologică

Interviu cu Felipe Valderrama

Ce v-a motivat să lucrați în acest proiect?


Am crescut într-o țară în curs de dezvoltare și am devenit curând conștient de problemele cauzate de lipsa banilor și a tehnologiei. Mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit sunt resemnați în fața acestei situații, deoarece adesea nu știu ca există metode simple și rentabile pentru a rezolva numeroase probleme.

Prin urmare, motivația mea este să acționez ca un facilitator de soluții simple, care funcționează și în regiuni în care sunt disponibili puțini bani și un există un nivel scăzut de educație. Sistemele de filtrare verzi sunt un exemplu perfect. Sunt capabile să obțină rezultate bune și de durată - fără eforturi mari.

 

Care sunt principalele avantaje ale sistemelor ecologice de filtrare?


Principalele puncte forte ale sistemelor sunt realizarea lor simplă și funcționarea ușoară. Acest lucru le face o soluție ideală pentru tratarea apelor uzate în satele mici, unde există o lipsă de bani și tehnologie.

Sistemele verzi de filtrare reprezintă o alternativă rentabilă și ecologică față de instalațiile de purificare normale. Ele sunt proiectate în conformitate cu principiul bionicii. Aceasta înseamnă că sistemul intensifică procesele biologice spontane pe măsură ce apar în zonele umede naturale. În acest proces, masa organică este descompusă, ceea ce crește calitatea apei. Deoarece acesta este un proces natural, oamenii nu au mare lucru de făcut.

 

Cu cine lucrați în timpul construcției la nivel local?


Lucrăm împreună cu locuitorii comunităților. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece imediat ce sistemul este gata de utilizare, sunt destui oameni care sunt deja familiarizați cu acesta și sunt capabili să întrețină sau să supravegheze întreținerea lui.

 

Care este rolul pe care îl joacă Kärcher?


Cu inițiativa „Apă curate pentru întreaga lume” în cooperare cu Fondul Global pentru Natură, Kärcher a făcut posibil ca numeroase organizații mici să poată realiza proiecte locale de control al poluării apei. Organizația noastră Fundación Humedales este susținută în Columbia. Proiectul din San Miguel de Sema ne-a oferit posibilitatea de a testa și de a dezvolta în continuare ideea noastră pentru prima dată la scară reală. Patru sate mici din Columbia beneficiază acum de tehnologie și sunt foarte recunoscători pentru sprijinul acordat de către Fondul Global pentru Natură și de către Kärcher.

Felipe Valderrama

Alte sisteme planificate

Fondul Global pentru Natură a finalizat șapte astfel de sisteme de filtrare verde cu sprijin financiar de la Kärcher, dar nu doar în Columbia. Filtre de apă au fost furnizate și în Mexic, Filipine și Africa de Sud și 363.000 de persoane beneficiază deja de soluția simplă, dar eficientă.

Felipe Valderrama va rămâne destul de ocupat în următorii ani, deoarece următoarele sisteme sunt deja planificate în Paraguay, Nicaragua, precum și în Mexic și Columbia. Printre cei care participă din nou se numără Kärcher, Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și cinci organizații non-guvernamentale locale din fiecare țară.

Global Nature Fund

Fondul Global pentru Natură

Fondul Global pentru Natură este o fundație internațională pentru mediu și natură. Un proiect central al fundației este rețeaua internațională „Lacuri Vii” înființată în 1998, care susține protecția globală a lacurilor și a zonelor umede. În 2013, fundația și Kärcher au stabilit împreună inițiativa „Apă curate pentru întreaga lume” pentru a sprijini proiectul de protecție a mediului „Lacuri Vii”.

Button CSR

Kärcher – Raport de Sustenabilitate

Kärcher susține numeroase inițiative din întreaga lume. Scopul este de a face lumea mai primitoare pentru cât mai mulți oameni posibil. Pentru producătorii de echipamente de curățenie, aceasta înseamnă în primul rând contribuția la un mediu curat: prin utilizarea economică a resurselor, cum ar fi materiile prime, energia și apa, ca și prin proiecte de curățenie provocatoare ca o contribuție la patrimoniul cultural al umanității. Ideea noastră de a crea o societate viabilă include, de asemenea, ajutarea persoanelor care au nevoie de ajutor din cauza dezastrelor naturale sau a tragediilor personale. Mai mult despre angajamentul Kärcher se poate găsi în raportul de sustenabilitate.