TRENUL JUNGFRAUJOCH DIN ALPII ELVEȚIENI: DEASUPRA LUMII


Ajutor de încredere la o altitudine de 3.454 m

Este imposibil să ne gândim la Elveția fără a ne minuna de nenumăratele atracții pe care țara le poate oferi: Lacul Lucerne, regiunea Matterhorn și Cascada Rinului sunt doar câteva dintre atracțiile turistice din statul alpin. Un must-see absolut este Jungfraujoch din Bernese Oberland, care se află la o altitudine de 3.454 m. Pentru a sta o singură dată la "în vârful Europei", în cea mai înaltă gară din Europa și a admira panorama unică a ghețarului Aletsch și a giganților din gheață - până la 5.000 de turiști vin aici zilnic pentru a face exact acest lucru. Dar ei lasă în urmă multă mizerie. Muncitorii de la calea ferată Jungfraubahn folosesc aparate de curățare Kärcher pentru a curăța zilnic trenurile și clădirile pentru oaspeții lor.


Drumul până la „Vârful Europei” începe la renumita stațiune de schi de iarnă Grindelwald - sau la capătul opus al văii, începând de la Lauterbrunnen. Mijloacele de transport sunt la fel de neobișnuite ca și călătoria în sine: o cale ferată pitorească construită acum 100 de ani, ce înfășoară muntele până la stația aflată în vârf, la o altitudine de 2500 m, mișcându-se în ritmul melcului pe unele secțiuni. Mai multe puncte de referință impresionante și experiența incomparabilă garantează o călătorie de neuitat.

Sweeper

Jungfraujoch

Și călătoria începe!

Unul dintre ghizii turistici de la Joch este Sandro Saurer, mecanic de tren pentru Jungfraubahn AG. De mai multe ori pe zi, el și colegii săi conduc trenuri de la stația „Kleine Scheidegg”, aflată la 2.061 m, până la Jungfraujoch. Ca de obicei, cu un semnal de fluier, Saurer semnalează plecarea trenului și începe călătoria, care durează peste 50 de minute. La "viteza de croazieră", așa cum o numește el, trenul urcă în lumea înghețată a munților care depășesc 4.000 m. Trenul urcă încet pe munte cu o viteză maximă de 35 de kilometri pe oră. Mai târziu, când coboară, merge la jumătate din această viteză - maximum 17 km/ h. Mai rapid ar fi prea periculos din cauza înclinării de până la 25%. Acesta este motivul pentru care băncile căptușite ale trenului nu sunt aliniate paralel cu solul, ci sunt orientate ușor în sus. Acest lucru împiedică oamenii să alunece de pe scaune. Trenul, care este vopsit în roșu, măsoară peste 60 de metri. Acest lucru permite transportarea a până la 200 de pasageri odată. Pot fi atașate vagoane suplimentare, după cum este necesar, pentru a face față mulțimii turiștilor în timpul sezonului de vârf.

Train at the top of Europe

Window cleaning with a WV

Eigergletscher - Eigerwand - Eismeer

Imediat după prima stație „Eigergletscher” (ghețarul Eiger), calea ferată intră pe masiv între munții Eiger și Mönch pentru 7 km. „Eigerwand” (Peretele Eiger) este numele următoarei opriri. Trei ferestre panoramice oferă o vedere uluitoare în vale spre Grindelwald. Unii vizitatori sunt atât de uimiți încât își apasă literalmente nasul pe geamuri. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că Kärcher Window Vac a devenit rapid dispozitivul preferat al conductorului de tren Manuela Feierabend: „Amprentele degetelor și nasului sunt îndepărtate într-o clipită”, spune ea, fericită de a avea un dispozitiv care să-i ușureze munca. Și datorită bateriei de schimb cu o durată de funcționare de 35 de minute, ea poate curăța rapid câteva geamuri ale trenului atunci când are un moment liber, deoarece nenumăratele urme de pe geamuri încep să strice priveliștea la scurt timp după pornirea trenului.

 

După un alt punct de trecere oprește în stația „Eismeer” și după aproape o oră de călătorie, trenul ajunge la destinație: Vârful Europei! Respirația este dificilă la 3.454 metri deasupra nivelului mării, deoarece aerul este atât de rarefiat. Dar cu greu observi asta. Priveliștea copleșitoare a ghețarului Aletsch, cel mai lung din Alpi la 24 de kilometri, precum și toți munții de 4.000 m din Alpii Bernezi iți taie respirația!
Pentru când trebuie să fie curat

5.000 de turiști pe zi nu aduc doar banii necesari pentru funcționarea și întreținerea Jungfraubahn - aduc și multă murdărie cu ei. Dar, din moment ce curățenia în trenuri și stații a fost identificată ca un factor important în bunăstarea vizitatorilor, cei responsabili pentru Jungfraubahn AG se bazează pe mașini de curățat eficiente și fiabile. Așa vede situația conductorul de tren Saurer: "Anul trecut am avut un milion de vizitatori pentru prima dată. Aceasta înseamnă că avem nevoie de o echipă bună pentru a menține lucrurile curate. Acest lucru este posibil doar cu mașinile pe care te poți baza 100%, deoarece sunt foarte greu de înlocuit aici. Totul trebuie adus pe calea ferată. " Numai pe Jungfraujoch sunt folosite opt utilaje Kärcher, inclusiv măturătoare și mașini de frecat-aspirat pentru îngrijirea pardoselii. Utilaje suplimentare, cum ar fi Window Vac și mai multe aspiratoare umede și uscate, se numără printre echipamentele utilizate în stații și vagoane de tren.

Jungfraujoch

Angajații care verifică biletele pasagerilor, răspund la întrebări și însoțesc călătorii până la stația de vârf sunt, de asemenea, responsabili de curățarea rapidă în timp ce trenul este în mișcare. Ei trebuie să facă față unei game largi de murdărie și pete, de la cola lipicioasă, ciocolată și urme de înghețată până la gumă de mestecat, zăpadă murdară și pietriș care se prinde de pantofii vizitatorilor. "Ziua noastră de lucru începe cu curățarea și pregătirea vagoanelor pentru a putea primi pe oaspeții noștri în siguranță până la Jungfraujoch la 3.500 m", spune Saurer.

Și în stații totul trebuie să fie pus la punct pentru a doua zi. Și când la 16:40 fluierul semnalează ultimul tren spre vale, lucrul la Jungfraujoch începe cu adevărat. "Există oameni care stau acolo peste noapte pentru a face curat și a pregăti totul pentru dimineața următoare", explică Saurer. "Cu toții avem natura și munții în sânge. Aceasta este practic o cerință dacă dorești să lucrezi aici." Dar lucrul aici are propria recompensă: "Există un sentiment special acolo sus", spune Saurer. Aerul este diferit și a fi atât de departe de lume și de restul civilizației este o aventură în sine ".


Train station "Kleine Scheidegg"

Stația „Kleine Scheidegg” cu Hotelul Bellevue des Alpes, unul dintre puținele hoteluri mari din secolul al XIX-lea care există încă.

Jungfraubahn train

Unul dintre trenurile roșii tipice Jungfraubahn care duce turiștii până la o altitudine de 3.454 metri.

Kleine Scheidegg by night

„Kleine Scheidegg” seara: stație, Hotel Bellevue des Alpes și Observatorul Sfinx cu platformă de vizionare (sus, dreapta).

Window Vac

Aspiratoarele de geamuri Kärcher se numără printre aparatele utilizate pentru curățarea vagoanelor, atât în ​​garaj, cât și în timpul funcționării înainte ca următorii turiști să urce în tren.

train driver

Mecanicii de tren Jungfraubahnen AG duc zilnic câteva mii de oameni la Jungfraujoch.

Scrubber drier at the Jungfraujoch

Podelele din sala de observație Jungfraujoch, aflata la o altitudine de 3.571 metri, sunt curățate cu ajutorul mașinilor de frecat-aspirat.