Loading

Evropska energetska nalepnica. Pregled efikasnosti.

Ono što je firma Kärcher već odavno dokazala sa svojim postojećim usisivačima, sada je zakon u celoj Evropi: uspešno čistiti uz manju snagu.

Energetska nalepnica

Evropska energetska nalepnica za usisivače.

Energetska nalepnica Evropske Unije za usisivače, koja važi od 01.09.2014. godine, ograničava nominalnu snagu na strujnu mrežu priključenih usisivača za suho čišćenje na max. 1600 W. Tako svaka mašina koja se nudi u Evropi mora da bude označena EU energetskom nalepnicom.

Obaveza označavanja ne vrijedi za: usisivače za mokro čišćenje, kombinovane usisivače za mokro/suho čišćenje, usisivače koji rade samo na akumulator, industrijske usisivače, robot usisivače, sisteme centralnih usisivača i za usisivače namenjene za spoljna područja. Usisivači sa vodenim filterom podležu obavezi označavanja od 01.09.2017. godine.

Slično kao što je poznato već i kod aparata u domaćinstvu, energetska nalepnica na slikovit i lako razumljiv način pokazuje važne informacije kao što su klasa energetske efikasnosti (A do G), prosečna godišnja potrošnja energije, nivo vazdušne snage, klasa emisije prašine kao i klase čišćenja za tepisone i/ili tvrde podove.

Ove informacije su važna pomoć kupcima u odlučivanju i proceni stvarne efikasnosti usisivača. U najvišoj, A klasi energetske efikasnosti maksimalna potrošnja snage se kreće oko < 850 W.

Energetska nalepnica

Efikasnost na jedan pogled
Referentna veličina za upoređivanje
Učinak umesto jačine zvuka
Usisavanje i zadržavanje prašine
Tvrdo i meko načisto razdvojeni

* Podaci vrede za mašine VC 6 i VC 6 Premium.


Zbir karakteristika čini razliku

Oceniti neki usisivač samo na osnovu njegove potrošnje snage nije u skladu sa praksom. Potrošnja energije bi se uvek trebala promatrati u odnosu na osobine navedene u donjem delu energetske nalepnice. Osim oznake o energetskoj efikasnosti i snazi čišćenja, odlučujući su faktori i buka tokom rada i klasa ponovne emisije prašine. Zavisno od stvarnog područja primene, odluka koja u obzir uzima sve vrednosti navedene na energetskoj nalepnici EU može za kupca da bude ukupno prijatnija i individualno bolja.

Kupci profituju od nove energetske nalepnice zbog mogućnosti poredbe različitih modela mašina na osnovu objektivnih podataka i donošenja odluke o kupovini. Pri tome je kupac u svojoj odluci potpuno slobodan da odluči o tome koji mu je kriterijum najvažniji - glasnoća, potrošnja snage ili potrošnja energije. Ipak, energetski efikasni usisivači čak i u prosečnom privatnom domaćinstvu u odnosu na stare usisivače sa 2000 W mogu na godinu da uštede nekoliko evra na troškovima za struju.

Zbir osobina