ODGOVORNOST ZA LANAC ISPORUKE I ZA PROIZVODE

Potrošači su danas kritički nastrojeni konzumenti. Prilikom kupovine postavljaju više pitanja nego pre. Žele da znaju gde je proizvod proizveden, ko ga je proizveo i pod kojim uslovima? Od kojih se materijala sastoji proizvod? I na kraju, može li da se recikliše? Koliko je efikasan rad konkretne mašine? Firma Kärcher ozbiljno shvata ove interese potrošača, hvata se u koštac sa njihovim pitanjima i ima prave odgovore. Jer firma Kärcher nije samo vodeći proizvođač u oblasti tehnike čišćenja, nego je i merilo uspešnosti poslovanja po pitanju održivosti.

LieferketteProdukte_head.jpg
ISO-14001 Map

Sertifikovani pogoni - u celom svetu

Integrisanim sistemom upravljanja kvalitetom, zaštitom okoline i energetskom efikasnošću mi u celom svetu garantujemo kontinuisano poboljšavanje našeg poslovanja tako što se procesi kontinuisano poboljšavaju.

ISO 14001-Sertifikovanje u firmi Kärcher

Kod norme ISO 14001 se radi o u celom svetu priznatoj normi za upravljanje okolinom. Poštovanjem ove norme se postižu definisani ciljevi u pogledu ekološke izvedbe u poslovanju

[1] SAD: Camas, Englewood
[2] Meksiko: Monterrey
[3] Brazil: Vinhedo
[4] Nemačka: Winnenden, Schwaikheim, Illingen, Gissigheim, Obersontheim, LZ Obersontheim, Bühlertal, Duisburg (WOMA), Waldstetten (Ringler)
[5] Italija: Quistello, Montereale Valcellina, Volpiano, Reggio Emilia
[6] Kina: Changshu

ISO 9001 - Sertifikovanje u firmi Kärcher

Kod norme ISO 9001 se radi o u celom svetu priznatoj normi za upravljanje kvalitetom. Poštovanjem ove norme se konsekventno osigurava kvalitet naših proizvoda.

[1] SAD: Camas, Englewood
[2] Meksiko: Monterrey
[3] Brazil: Vinhedo
[4] Nemačka: Winnenden, Schwaikheim, Illingen, Gissigheim, Obersontheim, LZ Obersontheim, Bühlertal, Duisburg (WOMA), Waldstetten (Ringler)
[5] Italija: Quistello, Montereale Valcellina, Volpiano, Reggio Emilia, Correggio
[6] Kina: Changshu

ISO 50001-Sertifikovanje u firmi Kärcher

Kod norme ISO 50001 se radi o u celom svetu priznatoj normi za upravljanje energijom. Poštovanjem ove norme se kontinuisano poboljšava energetska efikasnost naših proizvoda i naših proizvodnih lokacija.

[4] Nemačka: Winnenden, Schwaikheim, Illingen, Gissigheim, Obersontheim, LZ Obersontheim, Bühlertal, Duisburg (WOMA), Waldstetten (Ringler), Alfred Kärcher Vertriebs-GmbH, cleanerworld GmbH, cleanpark GmbH, Kärcher Leasing GmbH, Kärcher Used Equipment GmbH, Kärcher Beteiligungs-GmbH

Mi za lanac isporuke i za proizvode

Energetska efikasnost sa dokumentom i štambiljem

Firma Kärcher nudi svojim kupcima mašine, pomoću kojih mogu da čiste uz uštedu energije i resursa. Te se mašine temeljito testiraju u našim laboratorijama. Linijom proizvoda eco!efficieny za profesionalne korisnike smo razvili posebno ekološki podesan program sa visokim nivoom efikasnosti.

Ispred svog vremena

Odgovoran odnos prema vrednim resursima, kao što su voda i energija, kod firme Kärcher se piše velikim slovom. Zato su naši proizvodi već pre nekoliko godina ispunjavali standarde za zaštitu okoline, koji će u Evropskoj Uniji da vrede tek 2017. godine. Tako usisivači u EU ne smeju da od septembra 2014. godine imaju snagu veću od 1.600 W, dok će se u 2017. godini ta vrednost sniziti na čak 900 W. Naš usisivač za suho čišćenje eco!efficiency, koji je namenjen za čišćenje zgrada, već je prilikom uvođenja na tržište 2013. godine imao snagu od samo 750 W a time i za 40 posto nižu potrošnju energije pri 98 posto snage čišćenja kod osnovnog modela.

ErP-Labor_kl.jpg

Testirani u sopstvenoj laboratoriji


Da bismo mogli da pouzdano i trajno zagarantujemo tražene vrednosti za usisivače za suho čišćenje, koji su namenjeni za domaćinstva ali i za profesionalnu upotrebu, firma Kärcher je kao jedno od malobrojnih preduzeća u Nemačkoj uspostavila sopstvenu ispitnu ErP laboratoriju (ErP = Energy-related Product, tj. energetski srodni proizvodi) za usisivače za suho čišćenje. Ovde se meri ne samo potrošnja energije tokom čišćenja, nego se i emisija prašine nalazi na ispitnom stolu - merenje onih čestica prašine, koje mašina tokom rada ponovno ispušta u okolni vazduh.

Onečišćenje okoline bukom


I dok nam previsoka potrošnja energije zapne za oko najčešće tek kad čitamo račun za struju, direktno smo izloženi neugodnim ili preglasnim zvukovima. Zato su i emisije buke jednako važan aspekat naših proizvoda, koji od početka uključujemo u razvoj proizvoda. Tako već smanjenje buke za 10 dB(A) korisnici percipišu kao 50-procentno sniženje razine buke. Zbog toga su naši usisivači za suho čišćenje izvrsno podesni za duže intervale rada i za rad u područjima osetljivim na buku, kao što su hoteli, starački domovi ili bolnice.


Scheuersaugmaschine.jpg

Brojne mašine za ribanje i usisavanje su opremljene eco!efficiency modusom rada, koji je posebno energetski štedljiv. Pri tome mašina radi sa manjom snagom ventilatora, smanjenom potrošnjom sredstva za čišćenje i na nižem broju obrtaja četaka za čišćenje – a time duže, tiše i štedljivije.

VC6_Sauger

Testiranje usisivača u praksi, koje je sprovedeno u kampanji „Die Stromsparinitiative“ /Inicijativa za štednju struje/ u novembru 2014. godine, je potvrdilo da mašina firme Kärcher, VC 6 Premium, doprinosi zaštiti klime. Kao mašina koja je na testiranju postigla najniži broj vati, dobila je i najbolju ocenu u pet od devet kategorija.

HDS

Evropsko udruženje EUnited Cleaning je dodelilo plamenicima mašina za čišćenje vrućom vodom na visoki pritisak firme Kärcher oznaku efikasnosti i ekološke neškodljivosti. Za sertifikovanje u 2015. godini su odlučujući bili visoki stepen efikasnosti kao i niske emisije čađe i karbon monoksida.


Lanac isporuke u fokusu

Svake godine firma Kärcher proda više od dvanaest miliona mašina za čišćenje, koje se proizvode na 20 lokacija u sedam zemalja. Da bismo proizveli i prodali naše mašine, mi smo u prošle tri godine u celom svetu primili roba i usluga od okruglo 20.000 dobavljača.

 

Nabavka od A do Š

„Mi nabavljamo računare za kancelarije i savetodavne usluge kod pravnih pitanja baš kao i reklamne ideje ili vozila za firmu“, pojašnjava Dieter Grajer, direktor odjela Operations. „U prvom redu se ipak nalaze sirovine kao što su čelik, aluminijum i plastika, delovi proizvoda ili u potpunosti montirani sklopovi za naše mašine, kojima posvećujemo posebnu pažnju, jer imamo uvid u kompletan životni ciklus nekog proizvoda.“ Dobavljači dolaze sa svih kontinenata sveta, na kojima firma Kärcher ima i proizvodne lokacije: dakle Evropa, Severna i Južna Amerika kao i Azija – pogotovo Kina.

 

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda

Onaj ko bi hteo da postane dobavljač firme Kärcher mora da zadovolji stroge kriterijume. Posebno u slučaju dobavljača proizvodnog materijala redovno sprovodimo vlastite audite u oblasti kvaliteta, okoline i radnih procesa kao i poseta samim pogonima. Dosad smo identifikovanjem potencijalnih dobavljača i njihovim razvojem upravljali pomoću raznih softverskih rešenja. Od 2013. godine firma Kärcher je preduzela enormne napore, kako bi harmonizovala nabavku unutar grupe. Godine 2016. usledio je prelaz na jedinstvenu sistemsku platformu.

Upravljanje životnim ciklusom dobavljača u SAP-u (kraće: SAP-SLC) pokriva sve korake odnosa prema dobavljaču: od registracije preko dokaza o kvalifikaciji, preko klasifikacije pa sve do razvoja dobavljača i upravljanja matičnim podacima. Na taj način radni procesi postaju transparentniji, troškovi se snižavaju a odnosi prema dobavljaču održivo se uspostavljaju.

 

Visoki standardi u celom svetu

„Firme, koje se kandiduju za status dobavljača, moraju da potpišu ne samo Kodeks ponašanja firme Kärcher i normu o okolini firme Kärcher, nego i da odgovore na celi niz pitanja“, pojašnjava Direktor nabavke, gosp. Heiko Braitmaier. Firma Kärcher se kao vodeća firma na tržištu obavezala da će visoke socijalne standarde, koji važe za njene uposlenike u Nemačkoj, zahtevati i za nameštenike i radnike u dobavljačkim pogonima. Pri tome je poštena plata za rad isto tako važna kao i pravo na slobodu mišljenja i udruživanja radnika. Mi se pri tome orijentišemo na deset principa UN-ovog svetskog sporazuma Global Compact.

Podizanje nivoa

Zbog nove jedinstvene platforme ništa više neće ubuduće moći da prođe mimo ovog sistema provere. Nova lica odgovorna za lokalne i globalne SLC tokove mogu u svako doba i na svim lokacijama uz podršku sistema da steknu uvid u status svakog dobavljača – to je pravi kvantni skok, koji služi za trajno osiguranje kvaliteta.

Granulat

Plastika – Kvalitet i reciklisanje

Već nekoliko godina se čelik u mašinama za čišćenje firme Kärcher delomično zamenjuje visoko kvalitetnom plastikom. Polipropilen (PP) je fleksibilniji i pruža više mogućnosti oblikovanja nego čelik, ali ipak poseduje visoku hemijsku otpornost pa je podesan za trajnu upotrebu u spoljnjem području.

U skladu sa pravilima

Plastični sastavni delovi se proizvode u našim sopstvenim proizvodnim pogonima, ali se i nabavljaju, pa se redovno ispituju na postojanje štetnih sastojaka. Pri tome su merodavne EU-Uredbe RoHS (Uredba o ograničavanju upotrebe određenih opasnih supstanci, eng. Restriction of Hazardous Substances) i REACH (Uredba o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju hemikalija, eng. Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals). EU-Direktiva RoHS služi za smanjenje opasnih supstanci u elektrootpadu, kao što su npr. teški metali u plastici; u slučaju REACH-a radi se o proceni rizika po pitanju hemikalija.

Dobrovoljno samoobavezivanje

Firma Kärcher kao preteča ipak izlazi iz okvira pukog poštovanja propisanih graničnih vrednosti. U okviru dobrovoljnog samoobavezivanja naše preduzeće teži potpunom izbegavanju supstanci koje predstavljaju potencijalnu opasnost. „Ako primerice – kao što je to slučaj sa plastičnim kablovima – ne možemo da se u potpunosti odreknemo omekšivača, tragamo za alternativama, čak i ako su skuplje“, pojašnjava Axel Leschtar, Stručni referent za upravljanje okolinom, pristup firme Kärcher.

Reciklaža plastičnog otpada

Sem toga, 2013. godine firma Kärcher je počela da razvija postupak, kod kojeg se škartni delovi, koji u proizvodnji plastike neizostavno nastaju, odvoze u reciklažu u sopstvenoj proizvodnji. „Dve smo godine u laboratorijskim pokusima iscrpno testirali mogućnost reciklisanja plastike. Sa potpunim uspehom“, ne bez ponosa kaže Direktor pogona, gosp. Carsten Schlenker, u matičnom pogonu u Winnendenu. „Samo u 2015. godini nismo morali da zbrinemo 78 tona crnog standardnog propilena, nego je on kao granulat završio ponovo u proizvodnji firme Kärcher.“

Ekološki održiva proizvodnja

Škartni delovi se melju u sopstvenom mlinu za plastiku i mešaju se za proizvodnju delova u optimalnom omeru sa novim materijalom. Tako dobijeni visoko kvalitetni granulat može da se bez problema ponovo preradi u mašini za štrcani liv – na primer u šasiju - ili druge delove mašina za čišćenje pod visokim pritiskom. „Na taj način ne samo da održivo čuvamo našu okolinu, nego smanjujemo i troškove nabavke materijala“, sažeto objašnjava gosp. Carsten Schlenker prednosti ovog postupka.


Plastikrecycling_1.jpg

 

Škartne delove jedan pružatelj usluga prerađuje u granulat.

Plastikrecycling_2.jpg

 

Reciklažna plastika (tamne boje) se kao granulat ponovo koristi u proizvodnji.

Plastikrecycling_3.jpg

 

Tako od reciklisanog materijala nastaju novi proizvodi.

Šta smo dosada postigli

Termoelektrana

Blok elektrana u centrali firme u Winnendenu

U našem pogonu u Winnendenu blok elektrana se brine za potrebnu toplotu. Četverotaktni Otto motor pokretan na gas proizvodi struju pomoću priključenog generatora. Toplota koja nastaje usled rada motora se uvodi u cirkulaciju vode i koristi za zagrevanje prostorija. Zahvaljujući povezivanju proizvodnje struje i vode, stepen efikasnost elektrane sa svojih 87 posto je veoma visok.

Uštede:

  • 700 tona CO2 godišnje
  • Smanjenje CO2 za 56 odsto u odnosu na grijanje na gas

Termoelektrana na drvenu sečku u Obersontheimu

U Obersontheimu imamo termoelektranu na drvenu sečku, koja je ekološki takođe vrlo neškodljiva vrsta grejanja. U ovoj elektrani gore prirodno čisti ostaci drveta iz regionalnog šumarstva, koji su CO2 neutralni prilikom sagorevanja. Proizvedenom toplotom voda cirkulacije za grejanje se zagreva u kotlu za grejanje na drvenu sečku. Potom se topla voda do svoje potrošnje sakuplja u rezervoaru za toplu vodu, koji ima mali gubitak toplote. U poređenju sa uobičajenim grejanjem na ulje, grejanjem na drvenu sečku može da se uštedi puno CO2. Tako nam količina izbačenog CO2 nastalog od sagorevanja drvene sečke iznosi upravo 35 grama po kilovatčasu, dok se nasuprot tome vrednost lož-ulja kreće oko 303 grama.

Uštede:

  • 340.000 litara lož-ulja godišnje
  • 1000 tona CO2 godišnje
Pelet

Solarno postrojenje

Solarno postrojenje u Winnendenu

Solarno postrojenje u Winnendenu proizvodi godišnje oko 94.500 kilovatčasova struje. To odgovara godišnjoj potrebi od 18 jednoporodičnih kuća. Vlasnik fotonaponskog postrojenja je firma S.A.G. Solarstrom AG iz Frajburga. Firma Kärcher je krovnu površinu stavila besplatno na raspolaganje u trajanju od 20 godina i sudelovala je u troškovima postrojenja.

Uštede:

  • 60 tona CO2 godišnje

Napomene o okolini

muelltonne

Obaveštenje o odlaganju elektronskog otpada

Ekološki prihvatljivi proizvodi, usluge i procesi predstavljaju misao vodilju u našem preduzeću. Mi stoga ispunjavamo sve obaveze shodno evropskoj direktivi WEEE i skrećemo vam pažnju na sledeće.

Stari elektronski uređaji ne bacaju se u kućni otpad. Potrošači su po zakonu dužni da odnesu ovakav otpad do prikladnog odlagališta u prodavnici ili opštini. Takođe, možete da predate svoje stare uređaje u svakom Kärcherovom centru bez ikakve naknade.

Imajte na umu da se elektronski i električni uređaji korišćeni u komercijalne svrhe (B2B) ne smeju odlagati preko komunalnih odlagališta. Pitajte nas koje su prihvatljive mogućnosti za odlaganje ovakvog otpada.

Molimo vas da po mogućstvu uklonite baterije i akumulatore i odložite ih na ekološki prihvatljiv način preko prikladnih mesta za prikupljanje elektronskog otpada. Za uređaje sa čuvanjem podataka dužni ste da prethodno obrišete lične podatke.

Oznaka na kontejneru znači da se stari elektronski uređaji ne smeju bacati u kućni otpad.

Stari uređaji možda sadrže štetne materije koje mogu da ugroze životnu sredinu i vaše zdravlje. Stari uređaji se recikliraju jer sadrže važne sirovine.

REACH

Posebno poštujemo razvoj obaveze informisanja prema Čl. 33. Odmah po objavljivanju prve liste kandidata 28. oktobra 2008. godine smo stupili u kontakt sa našim dobavljačima, kako bismo dobili potrebne informacije. Na dopune liste kandidata reagujemo promptno.

Neke od supstanci navedenih u listi kandidata (SVHC) se mnogostruko koriste, a pre svega DEHP kao omekšivač u plastičnim delovima. Ovi omekšivači još mogu da budu sadržani u proizvodima koje smo mi proizveli, kao npr. u električnim kablovima, crevima, točkovima, ručkama i sličnim delovima i sklopovima. U slučaju upotrebe u skladu sa namenom, ove supstance ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje i okolinu. Korišćenje ovih supstanci zadovoljava važeće zakonske odredbe. Ali da bismo predupredili moguće zabrane, mi već sad aktivno radimo na tome da se ove supstance, ukoliko je to tehnički izvodivo, zamene.

Što se tiče sredstava za čišćenje firme Kärcher, već danas možemo da potvrdimo da u njima nisu sadržane nikakve supstance sa aktuelne liste kandidata.

Ukoliko želite da saznate daljnje detalje u vezi sa tim, molimo Vas da nam se obratite.

REACH

ErP Direktiva za ekološki dizajn

Za informacije o Uredbi EU br. 666/2013 o zahtevima koji se stavljaju pred ekološki neškodljivo oblikovanje usisivača, Dodatak I, br. 2b, Obaveza informisanja za proizvođače molimo da se obratite Vašem servisu zaduženom za mašine marke Kärcher.

Ovde ćete da nađete servisne partnere firme Kärcher.