O firmi Kärcher

Snažni argumenti u prilog marki Kärcher: Inovativna. Kompetentna. Pouzdana.

Preduzeće

Činjenice i brojevi za finansijsku 2015. godinu

Kärcher je još jednom postigao rast u finansijskoj 2015. godini i postavio novi rekord sa ukupnom prodajom u iznosu od 2,22 milijarde evra. U istom periodu ovaj proizvođač mašina za čišćenje je prodao 12,87 miliona mašina i tako postigao svoju dosad najveću prodaju. Na kraju 2015. godine ova firma je upošljavala 11.333 radnika u 60 država. To odgovara povećanju od 200 zaposlenih u poređenju sa prethodnom godinom.

Kärcher je 2015. godine uglavnom bio usredsređen na digitalizaciju – proizvode digitalnih usluga, kao što je sistem upravljanja parkom za građevinska preduzeća, koja su bila među novim proizvodima razvijenim do faze proizvodnje. Firma je takođe imala važnu ulogu u digitalizaciji segmenta krajnjeg potrošača: na primer, predstavljen je prototip tajmera za vodu kojim se može upravljati putem aplikacije na pametnom telefonu. Uz razvijanje inovativnih proizvoda, prošle godine Kärcher je ponovo intenzivno investirao u nove i postojeće lokacije, kako bi osigurao dugoročni rast. Ova firma u vlasništvu porodice je sada otvorila gotovo 600 Kärcher centara u celom svetu.

Društvene obaveze su još jednom bile prioritet u Kärcheru: kao deo svog sponzorstva u oblasti kulture, ova firma je ponovo bila uključena u obnovu brojnih spomenika tokom cele 2015. godine – uključujući katedralu u Ahenu, u saradnji sa nemačkom UNESKO komisijom. Finansijska i tehnička podrška SOS dečjim selima proširena je širom sveta, kao i saradnja sa Globalnim fondom za okolinu.


facts-figures-employee_1260x456
facts-figures-sales_1260x456
NEW_facts-figures-patents_1260x456_RS

Uz pomoć visokog pritiska radimo na novim rešenjima. Danas kao i juče.

Alfred Kärcher – istraživač i preduzetnik

Alfred Kärcher je bio od pronalazača i preduzetnika koji su mestu Württemberg od početka industrijalizacije dali veliki doprinos – kao što su Robert Bosch, Gottlieb Daimler ili grof Zeppelin. Sa velikim anganžmanom se zalagao za ostvarenje svojih ideja. 1924. godine tada 23-godišnjak završava svoje studije na Tehničkoj visokoj školi u gradu Stuttgart i najpre radi u zastupničkoj firmi svoga oca, koju on razvija u konstrukcioni biro. 1935. godine inženjer u gradu Stuttgart-Bad Cannstatt osniva svoje sopstveno preduzeće, kako bi samostalno proizvodio svoje ideje za proizvode u oblasti tehnike grejanja i kako bi ih izneo na tržište. Alfred Kärcher konstruiše i prema svom sopstvenom patentu između ostalog gradi takozvanu „Kärcher peć“ za kaljenje čelika i ojačanje lakih metala u industriji.

1939. godine sledi preseljenje u mesto Winnenden, koje i danas glavno sedište porodičnog preduzeća. U to doba se takođe proizvode uređaji za zagrevanje motora na avionima i za grejanje kabina. Po završetku 2. svetskog rata koncentracija je usmerena na proizvode za najosnovniju dnevnu potrebu: Okrugle peći, mali šporeti, ručna kolica i prikolice za traktore.

Ulazak u tehniku za čišćenje

Prodor u tehniku čišćenja Alfred Kärcher je učinio 1950. godine razvojem prvog evropskog kompresorskog čistača na vrelu vodu (parni raspršivač „DS 350“). Konstrukcija za zagrevanje vode je toliko usmerena ka budućnosti da je još i danas osnova svih gorionika.

Kao i mnogi Alfred Kärcher ne doživljava više globalni uspeh svoje inovacije. Kada je 17. septembra 1959. godine umro u 58. godini, njegova supruga Irene preuzima mesto generalnog direktora i sposobna žena vodi preduzeće tri decenije. Njihova deca Johannes Kärcher i Susanne Zimmermann von Siefart danas u drugoj generaciji snose odgovornost za porodično preduzeće.

Internacionalizacija

1962. godine Kärcher osniva prvo inostrano društvo u Francuskoj, zatim slede ona u Austriji i u Švajcarskoj. Internacionalizacija se konsekventno ubrzava. 1975. godine Kärcher otvara fabriku u Brazilu; deset godina kasnije preduzeće je osnovalo već 16 prodajnih društava, između ostalog u Severnoj Americi, Africi i Australiji. 2012. godine Kärcher je zastupljen u 57 zemalja sa sopstvenim ćerkama firmama i privređuje u inostranstvu 85 % prometa. Za snabdevanje klijenata bez propusta na celom svetu brine 40.000 servis centara u preko 190 zemalja.

Rast zahvaljujući inovaciji

1974. godine se Kärcher posle faze diverzifikacije koncentriše na kompresorsko čišćenje. U ovoj fazi takođe usleđuje promena boje uređaja sa plave na Kärcher žutu, koja je danas svetski poznata. 1980. godine preduzeće proširuje svoju paletu proizvoda na osnovnu potrebu čišćenja, najpre na područja primene u transportu i zgradama. Ponudu malo po malo dopunjuju mokri/suvi usisivači, mašine za metenje i mašine za ribanje i usisavanje, automatske perionice za vozila, parni čistači, sredstva za čišćenje kao i postrojenja za pripremu pijaće i otpadne vode.

U prekretnicu u istoriji firme Kärcher ubraja se uvod prvog nosivog kompresorskog čistača HD 555 profi 1984. godine i sa tim povezano priključenje tržištu krajnjih potrošača. 1993. godine se paleta proizvoda proširila na unutrašnji sektor. Od tada Kärcher na primer nudi takođe parne čistače i usisivače za prašinu za privatna domaćinstva. Kao širom sveta prvi potpuno autonomni robot za usisavanje 2003. godine na tržište je uveden RoboCleaner RC 3000. 2007. godine Kärcher ulazi na kompletno novo polje poslovanja, u bašte, koje obuhvata pumpe za zalivanje, odvodnjavanje i snabdevanje kuće vodom kao i sveobuhvatan pribor.

U profesionalnom sektoru Kärcher 1986. godine kao pionir uveo tehniku valjkastih četki za mašine za ribanje i usisavanje. Zahvaljujući 1995. godine novorazvijenoj mlaznici sa rotorom (rotirajućoj mlaznici) efekat čišćenja kompresorskih čistača može skoro da se udvostruči. Apsorpcija prašine komercijalnih mokrih/suvih usisivača se kontinuirano poboljšava, a 2007. godine na tržište je plasirano inovativno čišćenje filtera Tact. Novi postupci nastaju štaviše prilikom projekata čišćenja širom sveta. Tako se pomoću specijalno za to razvijenog postupka raspršivanja restaurira 284 stuba od travertina na Petrovom trgu u Rimu – površina od ukupno 25.000 m². Od 2009. godine Kärcher prodaje kompresorske čistače, pomoću kojih se pritiskom do 2.500 bar ne vrši samo čišćenje, nego se takođe saniraju fasade, a može da se uklanja beton. Iste godine se na tržište uvodi multifunkcionalna komunalna mašina za metenje; a dispenzeri za vodu priključuju nove ciljne grupe.

Kärcher, vodeći na svetskom tržištu

Inovacija jeste i ostaje najvažniji faktor rasta. Samo 2011. godine Kärcher je na tržište plasirao preko 100 novih proizvoda. Vodeći na svetskom tržištu za tehniku čišćenja i u budućnosti će se odlikovati pronalazačkim duhom, vrhunskim učinkom i inovativnim rešenjima problema.

Istorija preduzeća
Istorija preduzeća
Istorija preduzeća

Vrhunski učinci vezano za čistoću i očuvanje vrednosti

Naša vizija

Po kvalitetu i tehnologiji smo širom sveta vodeći ponuđač sistema za čišćenje, proizvoda za čišćenje i usluga za slobodno vreme, domaćinstvo, zanatstvo i industriju. Našim klijentima to pruža optimalnu korist, da svoje zadatke u čišćenju uspešno, ekonomično i ekološki reše pomoću naših proizvoda. Život naših klijenata činimo osetljivo različitim: tako što im nudimo efikasna i ekonomična rešenja za svakodnevne i globalne probleme u čišćenju i zalivanju. Imamo prezadovoljne i oduševljene klijente!


Koncept našeg preduzeća

Orijentacija ka klijentu

Negujemo otvoren i partnerski dijalog sa našim klijentima. Naši proizvodi i usluge nude optimalna rešenja problema sa velikom koristi za klijente. Problemi naših klijenata bivaju brzo i fleksibilno rešeni.

Zaposleni

Kvalifikovani i motivisani zaposleni, koji se raduju poslu, su važan faktor uspeha za Kärcher.

Saradnja

Poverenje, lojalnost, transparentnost, poštenje, pouzdanost, pažnja i poštovanje prožimaju Kärcher odnos prema drugim ljudima iznutra i spolja. Sva u preduzeću postojeća iskustva i materijalna znanja koristimo ciljano zahvaljujući timskom radu i aktivnoj razmeni informacija.

Naš program usluga

Nudimo sisteme za čišćenje, proizvode za čišćenje i usluge za slobodno vreme, domaćinstvo, zanatstvo i industriju uz optimalan odnos cene i usluge.

Pozicija na tržištu

Kärcher je internacionalno preduzeće i podrazumeva se kao proverena marka. Hoćemo da budemo vodeći po svom udelu na tržištu, inovaciji, kvalitetu i imidžu. Na svim našim poslovnim poljima širom sveta težimo vođstvu na tržištu.

Inovacija

Kao vodeći u inovacijama postavljamo standarde u tehnologiji, servisu i dizajnu, koji se orijentišu ka optimalnim koristima za klijente i zahtevima klijenata. Naše inovacije su ubedljive i oduševljavaju naše klijente.

Marketing

Vrhunski učinak, inovacija i kvalitet su širom sveta čvrsto povezane sa markom Kärcher. Hoćemo kontinuirano da jačamo našu snagu na tržištu.

Proizvodnja i nabavka

Naši isporučioci su integrisani u lanac stvaranja novih vrednosti. Zajedno sa njima kontinuirano radimo na optimalnoj vertikalnoj integraciji i kreiranju procesa. Sposobnost konkurisanja po kvalitetu i ceni osiguravamo zahvaljujući spremnosti na promene, brzini i fleksibilnosti.

Društvena odgovornost

Kärcher je sinonim za svoju društvenu odgovornost: U svim zemljama pazimo na dotične vrednosti i norme, ljudska prava kao i pravne i socijalne odredbe u smislu Good Citizen.

Ophođenje prema resursima

Naši proizvode, usluge i procese kreiramo u skladu sa životnom sredinom. Svuda, gde smo mi zaposleni, računamo na ekološke zahteve i pri tome se odgovorno odnosimo prema postojećim resursima.

Rast, finansiranje i uspeh

Pomoću profitabilnog rasta jačamo naš prihod i finansije. Na taj način osiguravamo egzistenciju i dugoročan dalji razvoj našeg preduzeća. Primat našeg preduzetničkog delanja je da sačuvamo našu finansijsku nezavisnost i slobodu u odlučivanju. Za to rast iz sopstvene snage ima prednost u odnosu na akvizicije.

Porodično preduzeće

Osnivači se identifikuju sa preduzećem. Kärcher ostaje porodično preduzeće.

Korporativna asocijacija.

Woma
Ringler