CURĂȚENIA REALIZATĂ CU AJUTORUL EXPERȚILOR

De la curățenia generală de primăvară până la curățenia săptămânală a locuinței, întrebările sunt adesea aceleași: de unde încep și de unde mă opresc? Ce ar trebui să folosesc pentru a curăța? Și mai presus de toate: care este cel mai rapid și mai eficient mod de a o face? Întrebare după întrebare, experții în curățenie de la Kärcher și economistul Urte Paaßen oferă răspunsurile.

Curățenia realizată conform Cercului Sinner

Profesioniștii în curățenie respectă principiile Cercului Sinner, care spune că rezultatul curățeniei depinde de următorii factori:

  • Acțiune mecanică
  • Temperatură
  • Detergenți
  • Timp

Dacă unul dintre factori este redus, cel puțin un alt factor trebuie crescut. De exemplu, atunci când curățați cu apă fierbinte (temperatură) și frecați (acțiune mecanică) mai mult timp, veți avea nevoie de mai puțin detergent. Prin urmare, nu este întotdeauna necesar să utilizați substanțe chimice agresive pentru a obține un rezultat bun. Dimpotrivă: cu o combinație puternică de abur sub presiune - până la 3,5 bari cu SC 3 de la Kärcher - și temperaturi ridicate, un curățător cu abur poate dizolva murdăria în foarte puțin timp și fără agenți de curățare. În acest caz, Sinner's Circle este complet chiar și fără utilizarea detergenților.

Sinner Circle

Echipare corespunzătoare

Table cleaning

Ce echipament pentru curățenie ar trebui să am în debara?

Există multe debarale pline de agenți de curățare, și totuși cinci piese sunt tot ce ai nevoie cu adevărat. Echipamentul dvs. de bază ar trebui să includă:

  • Produs de curățare multifuncțional
  • Detergent pentru vase
  • Cremă de curățat
  • Soluție pentru geamuri
  • Detergent pe bază de acid - de preferință pe bază de acid citric

Dacă aveți un aparat de curățat cu abur, atunci puteți renunța la produsul de curățat multifuncțional și la crema de curățat. Fiecare debara trebuie să conțină, de asemenea, lavete din microfibră și lavete din bumbac, de exemplu tricouri vechi. Pentru rezultate mai bune la frecare, bureții moi care nu zgârie sunt soluția ideală.

Un burete din oțel este util pentru îndepărtarea murdăriei încăpățânate, de exemplu de pe oale. Și un sistem de coduri de culoare preluat de la profesioniști vă ajută să nu amestecați cârpele și bureții pentru diferite camere: roșu pentru toaletă, galben pentru suprafețele băii, verde pentru bucătărie și albastru pentru toate celelalte suprafețe și mobilier.

Un pas în direcția corectă

De unde încep și de unde mă opresc?

Începeți prin curățarea meselor, a rafturilor și a pervazurilor. Și curățați întotdeauna de sus în jos pentru a preveni căderea murdăriei pe suprafețele deja curățate. De asemenea, ștergeți întotdeauna într-o singură direcție pentru a evita împrăștierea murdăriei. Sfat: după ce masa de bucătărie a fost ștearsă, puneți scaunele pe masă și îndepărtați firele de păr și puful de pe picioarele scaunului, astfel încât acestea să nu cadă mai târziu pe podeaua proaspăt spălată.


Odată ce praful a fost șters din toată casa, următorul pas este aspirarea podelelor și a mobilierului tapițat. Podelele din vinil, gresie, parchet sau alte pardoseli dure trebuie șterse după aspirare. Faceți acest lucru folosind un aparat de curățat cu abur și curățați din exterior înspre interior, iar în interiorul casei, de la curat la murdar. Aceasta înseamnă că, dacă aveți un balcon (1), ar trebui să începeți aici, deoarece murdăria poate fi adusă în casă din nou. În interiorul casei, cel mai bine este să începeți cu cea mai curată cameră, din dormitor (2) și să vă îndreptați de acolo prin birou (3) și camera de zi (4) și apoi către camerele mai frecvent utilizate, precum holul ( 5)bucătăria (6) și baia (7). Este o idee bună să schimbați capul mopului, în funcție de nivelul de murdărie.

Wohnungsplan

Pot să fac asta?

Pot folosi aparatul de curățat cu abur pentru a curăța parchetul laminat sau parchetul natural?

Oricine are parchet laminat sau parchet natural cunoaște provocările pe care le prezintă: nu poate fi curățat cu prea multă apă, ci doar șters. Asta înseamnă că podeaua ar trebui să fie din nou uscată după câteva secunde. Dar aceasta ne pune întrebarea dacă este cu adevărat recomandabil să folosim un curățător cu abur. Cu următorul sfat, nu veți avea probleme: pur și simplu fixați duza de podea a aparatului între două cârpe de podea și ștergeți folosind cea mai joasă setare a aburului. Expertul Urte Paaßen elimină mitul potrivit căruia balsamul de rufe este bun pentru curățarea parchetului laminat. Dacă folosiți balsam, agentul lasă o peliculă subțire pe podea și face vizibile urmele.

Cum pot curăța baia și bucătăria?

Un aparat de curățat cu abur utilizează o combinație de abur cu apă caldă sub presiune. Această combinație este suficientă pentru a curăța baia și bucătăria fără substanțe chimice. Reziduurile de calcar și săpun din baie pot fi îndepărtate folosind duza cu jet punctiform și peria rotundă - fără spălarea manuală care necesită mult timp. Dacă stratul de calcar este deosebit de gros, aplicați un detergent pe bază de acid citric în zona respectivă și după o jumătate de oră de la contact, clătiți cu apă. Urte Paaßen recomandă să nu folosiți produse de curățat pe bază de oțet, deoarece acidul pe care îl conțin poate deteriora părțile cromate, garniturile și îmbinările. Pentru a preveni apariția acestor depozite în baie, clătiți pereții cabinei de duș după fiecare duș și ștergeți-i cu o lavetă din microfibră. Un mod și mai blând de îndepărtare a umezelii este de a folosi un aspirator de geamuri.

Grăsimile și resturile de alimente încrustate din bucătărie pot fi dizolvate cu ajutorul aparatului de curățat cu abur. O lavetă protectoare din velur moale este cea mai bună pentru curățarea suprafețelor din oțel inoxidabil. Și dacă doriți să scoateți în evidență fețele delicate ale obiectelor cu luciu, folosiți lavete de bumbac pentru curățare și cretă Viena pentru lustruire - în acest fel nu vor exista zgârieturi.


Proiecte speciale

Prea mult păr zilnic?

Care este cel mai bun mod de a îndepărta părul animalelor de companie?

Oricine are acasă o pisică, un câine sau un iepure știe că părul animalelor de companie ajunge peste tot. Dacă preferați să nu fiți nevoit să folosiți imediat aspiratorul de fiecare dată, atunci mătura electrică fără fir este alternativa ideală. Dispozitivul este gata de utilizare și ușor de curățat. Datorită manșonului de plasă care înconjoară peria măturii electrice fără fir, firele mici de păr nu vor fi greu de adunat din perie după măturare. Manșonul din plasă poate fi pur și simplu îndepărtat pentru curățare. O rolă de scame este perfectă pentru curățarea rapidă a fotoliilor și canapelelor, deoarece firele de păr se lipesc de ea.

Măturați sub covor

Cum îmi curăț covorul?

Când vine vorba de curățarea covoarelor, este important să verificați informațiile producătorului, deoarece nu toate materialele pot fi tratate în același mod. Dacă este permisă curățarea umedă, atunci un soluție de curățare cu pulverizare este soluția ideală. Dispozitivul pulverizează detergent în fibrele covorului sub presiune și îl aspiră din nou împreună cu murdăria dizolvată. Aveți însă grijă cu lâna: ar trebui să tratați covorul cât mai rar posibil, deoarece apa fierbinte dizolvă grăsimea naturală din lână care protejează materialul de recontaminarea rapidă. Dacă nu sunteți sigur cum va reacționa materialul la curățare, faceți un test într-un loc ascuns.

Superioritate cu vârstă

Cum curăț mobilierul vintage?

Un scaun de designer lângă un birou vintage: alăturarea obiectelor vechi și moderne este o tendință actuală. Pentru a preveni decolorarea mobilierului vechi, acesta nu trebuie expus niciodată la curenții de aer încălzit sau la lumina directă a soarelui. Pentru o curățare regulată, pur și simplu folosiți o perie de praf. Curățați decorațiunile sau colțurile greu accesibile cu o perie mică. Încercați să evitați utilizarea apei cât mai mult posibil, chiar și pentru murdăria persistentă și utilizați numai agenți de îngrijire care sunt adecvați pentru lemn sau furnir.


Alungați murdăria din casă

Cum curăț caloriferele?

Curățarea caloriferelor reprezintă o provocare pentru mulți dintre noi. Și nu e de mirare când vine vorba de a scoate murdăria de pe toate marginile acestuia. Potrivit economistului Urte Paaßen, este foarte ușor să folosiți o perie îngustă care poate ajunge în spațiile înguste. Un aparat de curățat cu abur poate fi utilizat și pentru calorifere. Pur și simplu așezați un prosop în spatele și sub calorifer și spălați golurile cu jetul de abur. Sfat: cu această metodă, nu curățați mai întâi geamurile și pervazurile - începeți cu caloriferul în cazul în care praful se ridica. 

Curat ca lacrima

Cum să am geamurile curate și fără urme?

Când vine vorba de curățarea geamurilor, este important să nu rămână lichid pe acestea, deoarece acest lucru va crea dungi. Rezultate rapide, fără urme pot fi obținute cu un aspirator de geamuri. În primul rând, pulverizați detergentul pe suprafața geamului și dislocati murdăria folosind laveta din microfibră de pe pulverizator. Apoi aspirați lichidul în fâșii uniforme. Apa murdară ajunge în rezervor si nu pe pervaz.

Pregătește-te pentru noul sezon

Cum îmi curăț mobilierul de balcon și de grădină?

De îndată ce soarele e mai darnic și vremea mai caldă revine, pentru mulți balconul sau terasa lor devine o a doua cameră de zi. Dispozitivul de curățat cu abur cu duză pentru podea poate fi utilizat și aici pentru a împrospăta mobilierul din plastic și pardoseala acoperită cu gresie de pe balcon.


Urte Paaßen

Despre Urte Paaßen

După ce a studiat biologia, femeia de 50 de ani a decis să urmeze o carieră în economie. A rămas fidelă acestei profesii și astăzi lucrează ca economist. Este fascinată de diversitatea și cunoștințele extinse necesare pentru această profesie. De la obținerea certificatului de masterat, acum transmite mai departe cunoștințele sale ucenicilor cu mult entuziasm. În 2010 a fondat platforma online „Wissen rund um die Hauswirtschaft” (“Știu totul depre menaj”). Aici, totul este prezentat grafic. O secțiune mare este dedicată curățării și îngrijirii încăperilor.