Fantana Skat - Altenburg, Germania

Skatbrunnen

Conservarea monumentelor fara substante chimice

Dupa caderea Zidului Berlinului au fost demarate numeroase proiecte de renovare in estul Germaniei. In 1992, dorinta de a restaura Fantana Skat din orasul Thuringian din Altenburg a fost in sfarsit realizata. Una dintre cerinte a fost curatarea in profunzime a monumentului fara utilizarea substantelor chimice, asa cum este prevazut in invitatia de participare la licitatie. A fost o sarcina incitanta pentru specialisti, care au folosit tehnologia Kärcher.

Altenburg in Thuringia este locul in care a aparut jocul de carti skat; cartile de joc sunt produse aici pana in zilele noastre. Fantana Skat a fost construita in 1903 si a fost proiectata de Ernst Pfeifer. Este singurul monument din piatra din lume dedicat jocului skat.

Fantana este alcatuita din doua bazine conectate la o plinta inalta. O sculptura cu patru ticalosi incaierandu-se este amplasata deasupra monumentului. Sculptura a fost turnata din aluminiu, iar garguii sunt facuti din bronz; fantana in sine este facuta din Muschelkalk cu exceptia bazei din granit.

Dupa inspectarea fantanii, curatenia a inceput. In primul rand, figurinele din aluminiu au fost pulverizate cu un curatitor cu apa calda de inalta presiune alimentat cu petrol HDS 1000 BE la o temperatura de 60°C si o presiune de 60 bar. Chiar si gainatul de pasare a fost indepartat usor.

Apoi a fost folosit Dispozitivul pentru Curatarea Fatadelor (FCT). Aceasta masina foloseste un jet de abur la care este adaugata o solutie de pulverizare in doze regulate. Adaugarea de apa in duza de pulverizare previne formarea prafului. Echipamentul tehnic este alcatuit dintr-un compresor si o pompa de apa, ambele actionate de un motor pe benzina. Masina este prevazuta si cu un dispozitiv de sablare cu camera sub presiune. Toate motoarele sunt depozitate compact intr-o remorca.

Aceasta masina a fost folosita pentru a indeparta crustele de pe suprafata pietrei care s-au format din cauza gazelor de esapament. Chiar si dungile de ciment de pe bazine si de pe plinta, groase de cativa milimetri, au fost indepartate cu succes. La final, fantana a fost clatita inca o data cu curatitorul cu inalta presiune.