Folosind un aparat de curățat cu înaltă presiune ca burghiu pentru gheață

După Antarctica și Arctica, ghețarii din munții înalți ai Asiei sunt al treilea cel mai mare depozit de apă dulce de pe planetă. Apa lor de topire umple râurile majore ale continentului și furnizează apă potabilă pentru miliarde de oameni. Datorită altitudinii lor mari, aceste zone sunt deosebit de afectate de schimbările climatice. Consecințele pentru regiune sunt fatale, cu amenințarea cu avalanșe, inundații și, pe termen lung, cu o lipsă semnificativă de apă. Geologii folosesc aparate de curățare cu înaltă presiune ca burghie pentru a pătrunde în straturile adânci de gheață.

Everdrill_Header

EverDrill – un proiect special

Prin urmare, este extrem de important să înțelegem ce se întâmplă în aceste corpuri de gheață, care este sarcina geologilor precum Dr. Duncan Quincey de la Universitatea din Leeds și profesorul Bryn Hubbard de la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor. În viitor, modelele computerizate ar trebui să poată face predicții despre mișcările giganților de gheață, precum și despre alte schimbări. Acest lucru va necesita date precum temperatura din interiorul ghețarilor, care este momentan necunoscută și foarte greu de obținut.

Senzorii la diferite adâncimi măsoară, de exemplu, temperatura sau densitatea gheții. Din 1992, profesorul Hubbard și colegii săi folosesc mașini de curățat cu înaltă presiune de la Kärcher pentru a fora gheața ghețarului. Modelele robuste de apă caldă alimentate cu benzină funcționează cu apa de topire colectată. O duză detaliată la capătul furtunului de înaltă presiune servește drept cap de foraj și este coborâtă în gheață cu ajutorul unui scripete.

În primăvara anului 2017, metoda a fost folosită în Himalaya pentru prima dată în proiectul „EverDrill” condus de Dr. Duncan Quincey. Scopul acestui proiect a fost studierea ghețarului Khumbu de pe Muntele Everest. Altitudinea a fost principala provocare pentru echipă și echipamentul lor: la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, presiunea aerului și nivelurile de oxigen sunt reduse cu aproximativ 50 la sută.

icon_arrow

Arrow_Left

Interviu cu profesorul Bryn Hubbard

Profesorul glaciolog Bryn Hubbard a forat găuri în ghețari de 25 de ani pentru a examina „anatomia” internă a gheții. În acest scop, el folosește un aparat de curățat cu apă caldă de înaltă presiune Kärcher. El și echipa sa au forat deja în gheață până la o adâncime de 650 de metri. diferența era dornic să afle mai multe.

Profesor Hubbard, în timpul Proiectului-Everdrill ați forat la o altitudine de până la 5.000 de metri. Ți-ai atins obiectivele expediției?

Da, aproape ne-am atins obiectivele declarate ale proiectului și probabil ne-am depășit propriile obiective anticipate pentru acest prim sezon de lucru pe teren. Am reușit să forăm foraje la adâncimi de câteva zeci de metri în trei locuri de-a lungul ghețarului Khumbu. Acestea au fost toate instrumentate și continuă să fie colectate date de la ele, inclusiv informații referitoare la temperatura internă, mișcarea internă și presiunea apei. În același timp, investigăm mișcarea de suprafață a ghețarului și hidrologia sa la scară mai mare.

Cu multe provocări, inclusiv altitudine mare, cum ai reușit să-ți duci toate echipamentele pe ghețar?

Prin munca uimitoare a portarilor locali și a piloților de elicopter pricepuți, am reușit să ne punem echipamentul pe ghețar și să ne mutăm cu succes între site-uri. Aceasta, în sine, a fost o realizare logistică, având în vedere terenul extrem de dificil și că sarcina utilă maximă a elicopterului este mai mică de 200 kg la această altitudine.

Bryn Hubbard CI15
Everdrill_Drilling-gif

Ați putea explica cum funcționează procesul de foraj?

Procesul de foraj este foarte simplu: tragem apa din cursurile de suprafata si iazuri intr-un rezervor de decantare. Apa este alimentată de la rezervorul de decantare la aparatul de curățare cu apă caldă de înaltă presiune, unde este încălzită și presurizată. Acea apă este apoi alimentată de-a lungul furtunului termoplastic de înaltă presiune într-un tub de oțel sau alamă lung de ~2 m pe care îl numim „tipă de foraj”. La capătul tijei de foraj, atașăm un suport de duză și forțăm duza cu jet de creion solid să treacă apa printr-un orificiu circular de aproximativ 1 mm diametru. Acest jet de apă fierbinte de înaltă presiune topește gheața în timp ce tulpina este coborâtă încet în gaura de foraj în ghețar. În teorie, tulpina nu atinge niciodată gheața, permițându-i să atârne ca un pendul și, prin urmare, să foreze vertical. În practică, în special atunci când reziduurile intră în gaură, acest lucru poate să nu fie realizat. Forarea cu apă caldă poate avansa cu viteze de >2 m pe minut, dar cu resturi de suprafață și glaciare și arderea compromisă la altitudine mare, progresul a fost lent - nu mai repede de 0,5 m pe minut - pe ghețarul Khumbu. Cu toate acestea, progresul de 0,5 m pe minut este infinit mai bun decât nici un progres și avem suficient timp.

De-a lungul acestui proiect ai indeplinit multe sarcini fizice, plus te-ai ocupat de saptamani de altitudine si frig; au fost anumite lucruri pe care le-ați făcut pentru a vă face timpul puțin mai confortabil?

Personalul de asistență și hamalii au fost o companie super, precum și uimitor de amabil și de eficiență. Peisajul este uluitor și nu încetează să uimească. Internetul este disponibil în cabane până la tabăra de bază Everest, ceea ce ne-a permis contactul frecvent cu lumea exterioară. Cu toate acestea, trebuie spus că glumele lui Duncan nu au ajutat cu adevărat.

Ce ți-a plăcut personal cel mai mult în ultima ta expediție la ghețarul Khumbu?

Deoarece am forat foraje în mulți ghețari în niște medii destul de uimitoare, ar trebui să spun că probabil a fost experiența generală: zborul în Kathmandu și petrecut câteva zile în Kathmandu, zborul intern către aeroportul Luckla (cu pista sa înclinată direct de la capăt). versantul muntelui), drumeții către tabăra de bază Everest și apoi lucru și, în sfârșit, reluând totul la coborâre. Având în vedere că munca de teren a avut succes, aceasta a fost o experiență generală extrem de îmbogățitoare și plină de satisfacții.

Ce urmează pentru EverDrill? Ne poți oferi o perspectivă asupra proiectelor tale viitoare?

Sezonul 2 al EverDrill este programat să înceapă în aprilie 2018, când ne vom perfecționa experimentele de foraj și foraj pe baza rezultatelor din sezonul 1. De asemenea, sperăm să lucrăm în viitorul foarte apropiat cu inginerii Kärcher pentru a dezvolta și testa un burghiu cu apă caldă. sistem să funcționeze la altitudini și mai mari, permițându-ne în cele din urmă să reconstruim variațiile spațiale ale acumulărilor de zăpadă pe scară largă în Himalaya. În altă parte, mai târziu în 2018, plănuiesc să conectez cinci unități de spălat cu presiune Kärcher HDS 1000 DE în paralel pentru a furniza suficientă apă caldă pentru a foraj la o adâncime de 1,3 km pentru a accesa interfața cu patul de gheață a ghețarului Store din centrul-vestul Groenlandei.

Pentru mai multe informații despre proiectul Everdrill, vă rugăm să vizitați site-ul web al echipei de proiect: http://www.everdrill.org/.

Arrow_Right

HDS 801 B

Aparatul de curățare cu înaltă presiune cu apă caldă ales a fost Kärcher HDS 801 B, deoarece era suficient de mic și ușor pentru a fi transportat cu elicopterul la locul de foraj.

independență maximă

  • Motor eficient în patru timpi pe benzină sau diesel cu demaror inversor.
  • Motorul potrivit pentru munca potrivită.
  • Potrivit pentru utilizare independentă, independent de sursa de alimentare.

Pentru cele mai grele locuri de muncă

Cadrul robust din oțel tubular protejează toate componentele. Cadrul robust din oțel tubular protejează toate componentele.
Cârlig pentru macara pentru utilizare în afaceri de închiriere și în construcții, agricultură și silvicultură.

HDS 801 B