Сălătorii extrimale

Cu aproximativ 219 milioane de pasageri în fiecare an, gara Shanghai Hongqiao din estul Chinei este una dintre cele mai mari gări din lume. Seamănă cu un labirint, secretele cărora doar puțini oameni le cunosc - Zhu Hongyan este unul dintre ele.

Vizitând una dintre cele mai mari gări din lume

Au mai rămas zece minute înainte ca trenul expres spre Beijing să părăsească gară, când o tânără se grăbește până la Zhu Hongyan. Trenul este programat să plece de la peronul opt și sala enormă a dezorientat-o ​​pe femeie. Zhu explică unde trebuie să meargă și o însoțește câțiva metri în direcția corectă. Cu valiza în mână, femeia se îndreaptă spre bariera de bilete și ajunge doar înainte ca ușile să se închidă.

Zhu Hongyan este de fapt șeful adjunct al echipei de curățare a gării din Shanghai Hongqiao. Dar meseria ei îi cere adesea să improvizeze. Ea le arată pasagerilor unde să meargă. Ea îi ajută atunci când și-au pierdut telefonul mobil sau chiar când au nevoie de îngrijiri medicale. Titlul ei de muncă poate spune că este manager, dar este invizibilă pentru majoritatea. Totuși, în același timp, într-o gară care este considerată una dintre cele mai mari din lume, ea este indispensabilă.

Până la 45 de ore în tren

În fiecare zi, gara Shanghai Hongqiao primește aproximativ 400.000 de călători. Ei vin din toată China și vorbesc 300 de limbi diferite, precum și dialecte locale. De aici, pasagerii călătoresc în toată țara. O călătorie cu trenul către Kunming, care se află la aproximativ 2.500 de kilometri distanță, durează până la 36 de ore. O călătorie la Ürümqi, la 4.000 de kilometri, durează 45 de ore. Din acest motiv, mulți călători aduc cu ei suficientă mâncare pentru câteva zile, ambalate în pungi de plastic. Standurile oferă delicatese locale: tofu marinat în ceai, arahide chilli prăjite și prune uscate. Plus ceai verde îndulcit și cola. Uneori biletele de tren sunt epuizate cu câteva zile înainte. Pasagerii ajung devreme, astfel încât să nu piardă trenul și apoi le place să doarmă câteva ore înainte de a pleca, adesea cu capul sprijinit pe valize în mijlocul agitației.

Zhu
Hongqiao travellers

Curățenia este prioritatea numărul unu

„Aici este întotdeauna plin”, spune Zhu. Tânăra de 40 de ani poartă o cămașă albă și pantaloni albaștri. Părul ei este precis strâns. Ea lucrează de cinci ani la gara din vestul mega-orașului. Pentru început, ea a văzut-o doar ca pe un alt loc de muncă. Astăzi, ea vede asta ca pe un privilegiu special. Deși mulți călători abia o observă pe ea sau pe colegii ei, Zhu vede acest lucru ca pe un semn că își face treaba bine. „Dacă este curat, pasagerii se simt bine”, spune ea. Acesta este un alt motiv pentru care curățenia este o prioritate numărul unu.

Gara este un sistem complex, al cărui ritm Zhu îl înțelege. Ea trece prin haos cu scop. În echipa ei, care este responsabilă de etajele doi și trei ale clădirii cu trei etaje, sunt 30 de colegi pe tură. În trecut, Zhu ar fi putut merge până la 50.000 de pași pe zi. Anul acesta, angajatorul ei Huatie Lüfu a început să folosească mașini de curățat de la Kärcher. Acest lucru a făcut munca mult mai ușoară pentru Zhu și echipa ei. Astfel, numărul de pași a scăzut la doar 10.000 pe zi. Ea își petrece restul timpului pe B 250 R, o mașină de spălat cu uscător, și își face turul prin gara nesfârșită.

Mașinile asigură siguranță

Aproape toți călătorii poartă baloane pentru ceai, pe care le pot umple cu apă caldă în toalete și în trenuri. Mulți pasageri cu călătorii lungi înaintea lor au, de asemenea, ceva rapid de mâncat înainte de a pleca. Dacă erau scurgeri, Zhu și echipa ei obișnuiau să tragă o găleată și să mopească. „Dar suprafețele se usucă prea încet”, spune ea. Pasagerii trebuiau ținuți departe de zonă pentru a minimiza riscul de accidente. Acum pot conduce peste zone murdare cu mașinile lor, lăsându-le uscate și în siguranță pentru a merge imediat.

Echipa comunică prin walkie-talkie pentru a coordona acolo unde este nevoie. Începând cu acest an, aici sunt utilizate peste 50 de utilaje Kärcher. Acestea sunt depozitate în diferite puncte de asamblare din jurul clădirii. Mașinile mici sunt fabricate în China; cele mari sunt importate din Germania. Zhu nu a fost niciodată acolo, dar este familiarizată cu țara acum că folosește numeroasele sale produse de înaltă calitate. Germania nu este degeaba cunoscută drept „țara virtuții” în chineză.

BR_Hongqiao

1

Un total de 27 de mașini de spălat cu autovehicule de la Kärcher sunt în acțiune în gara Shanghai Hongqiao.

2

Printre acestea, BD 50 / 70 R Bp Pack Classic, care se potrivește în special spațiilor mai mici și incomode ale gării datorită razei de viraj reduse.

3

Și B 250 R Bp, care este conceput pentru a curăța spații mari.

4

Flota de mașini de rulare este completată de câteva mașini de curățat cu uscător, o mașină de curățat universală și o mașină de curățat scările rulante.


Hongqiao full 2

Un alt secret despre care numai Zhu îl știe este biroul ei. Modul în care există evocă un sentiment al romanelor Harry Potter, în care numai vrăjitorii știu despre platforma ascunsă 9¾. Pentru a ajunge la biroul lui Zhu, vizitatorii trebuie să treacă printr-un magazin de jucării unde eroii chinezi din copilărie sunt îngrămădiți pe rafturi. În spatele casei, există o ușă aproape invizibilă cu o mică gaură argintie a cheii. Cheia potrivită deschide ușa unei încăperi despre care, judecând din exterior, nu ai crede că există. În interior există o canapea, un birou, un frigider și un cuptor cu microunde. Este o mică oază de calm în care personalul își poate lua masa de prânz, poate discuta planurile de lucru și își poate petrece pauza.

Cea mai mare migrație de oameni din lume

Perioada cea mai stresantă a anului cuprinde zilele din jurul Festivalului Primăverii. Anul Nou Chinezesc este sărbătorit la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie în fiecare an. Pentru sărbătoare, până la 700 de milioane de oameni călătoresc în orașele lor natale – iar cei mai mulți dintre ei iau trenul. Festivalul implică cea mai mare migrație umană în masă din lume. Călătorii sunt încărcați cu daruri. Cei care își permit să le aducă părinților un telefon mobil din oraș. Fermierii aduc familiilor lor cele mai suculente fructe. Porcii întregi sunt ambalați și legănați pe umeri.

Pentru Zhu, această dată poate fi grea. Tânărul în vârstă de 40 de ani locuiește în Shanghai de mai bine de zece ani. Împreună cu soțul ei, lucrează pentru întreprinderea de stat. Orașul ei natal este în Anhui, o provincie aflată la câteva sute de kilometri distanță. Este dificil pentru persoanele care nu s-au născut în Shanghai să își înregistreze copiii la școlile din oraș.

Din acest motiv, fiica ei locuiește la bunici. „De multe ori mă întreba de ce au venit toți ceilalți părinți la Festivalul Primăverii, dar nu pe mine”, ne spune ea. Vocea lui Zhu tremură ușor la amintire. „Dar am putut să ajut alți copii să-și vadă părinții”, spune ea astăzi. Că și asta o face mândră este clar din modul în care postura ei se îndreaptă. Ea dă din cap hotărât. Și asta este pur și simplu o parte din munca ei. De asemenea, își poate lua timp liber odată ce Festivalul de primăvară se termină și lucrurile s-au calmat din nou. Apoi Zhu se urcă în trenul spre casă cu soțul ei – de la gara Shanghai Hongqiao, desigur.

Zhu

Shanghai

5 FAPTURI DESPRE SHANGHAI

  • Cu peste 23 de milioane de locuitori, Shanghai este al treilea oraș ca mărime din lume.
  • Numeroase universități, muzee și institute de cercetare fac din metropola un important centru cultural și educațional.
  • Ca municipalitate controlată direct, Shanghai are statutul de provincie subordonată direct guvernului central chinez.
  • Portul său este cel mai mare port de manipulare a containerelor din lume.
  • Legăturile excelente de transport ale orașului au contribuit semnificativ la marele său succes economic.