Svaki dan je dan za velike ciljeve.

Volimo i živimo za izazove – vaše izazove. Bilo da je reč o svakodnevnim ili vanrednim projektima čišćenja, dvorištima, fabričkim halama ili Maunt Rašmor spomeniku – kompanija Kärcher svojim moćnim, efikasnim rešenjima za čišćenje želi da vam svakodnevicu učini jednostavnijom, boljom i prijatnijom. I da vam pomogne da dostignete značajne rezultate i napredujete. Da stvarate i primate vrednosti.

Šta nas pokreće?

Naša jasna, jednostavna filozofija inovativnosti: inovacije su ono što donosi korist ljudima. Perfekcionisti smo koji uvek iznova osmišljavaju nove sisteme i dizajne. Imamo hrabrost da uvedemo novinu i odlučnost da s reči pređemo na dela. Ova filozofija dovela nas je do rešenja koja se odlikuju ubedljivim performansama, kvalitetom i rukovanjem koji su za korak ispred svih na tržištu. Jer je čistoća za nas najbolji izazov na svetu. To je ono čemu težimo. Svakoga dana.

Preduzeće

Činjenice i brojke za fiskalnu 2020. godinu

Tokom 2020. godine Alfred Kärcher SE & Co. KG imao je promet od 2.721 milijardu evra, najveći u svojoj istoriji. Porodično preduzeće zapošljava 13.500 radnika u 130 kompanija i 73 države. Preko 50.000 uslužnih centara širom sveta obezbeđuje da je snabdevanje klijenata nesmetano gde god se oni nalazili. Inovacije su najvažniji faktor rasta i čine sastavni deo korporativne kulture još od njenog osnivanja 1935. godine: oko 90% svih proizvoda su stari svega pet godina ili manje. Više od 1000 zaposlenih u kompaniji Kärcher radi na istraživanjima i razvoju.

Godišnji promet i broj zaposlenih

Trenutni pregled aktivnih patenata i godina starosti mašina

Kärcher prodaje svoje proizvode 130 kompanija u 73 zemlje.

Koncept našeg preduzeća

Negujemo otvoren i partnerski dijalog sa našim klijentima. Naši proizvodi i usluge nude optimalna rešenja problema sa velikom koristi za klijente. Problemi naših klijenata bivaju brzo i fleksibilno rešeni.

Kvalifikovani i motivisani zaposleni, koji se raduju poslu, su važan faktor uspeha za Kärcher.

Poverenje, lojalnost, transparentnost, poštenje, pouzdanost, pažnja i poštovanje prožimaju Kärcher odnos prema drugim ljudima iznutra i spolja. Sva u preduzeću postojeća iskustva i materijalna znanja koristimo ciljano zahvaljujući timskom radu i aktivnoj razmeni informacija.

Nudimo sisteme za čišćenje, proizvode za čišćenje i usluge za slobodno vreme, domaćinstvo, zanatstvo i industriju uz optimalan odnos cene i usluge.

Kärcher je internacionalno preduzeće i podrazumeva se kao proverena marka. Hoćemo da budemo vodeći po svom udelu na tržištu, inovaciji, kvalitetu i imidžu. Na svim našim poslovnim poljima širom sveta težimo vođstvu na tržištu.

Kao vodeći u inovacijama postavljamo standarde u tehnologiji, servisu i dizajnu, koji se orijentišu ka optimalnim koristima za klijente i zahtevima klijenata. Naše inovacije su ubedljive i oduševljavaju naše klijente.

Vrhunski učinak, inovacija i kvalitet su širom sveta čvrsto povezane sa markom Kärcher. Hoćemo kontinuirano da jačamo našu snagu na tržištu.

Naši isporučioci su integrisani u lanac stvaranja novih vrednosti. Zajedno sa njima kontinuirano radimo na optimalnoj vertikalnoj integraciji i kreiranju procesa. Sposobnost konkurisanja po kvalitetu i ceni osiguravamo zahvaljujući spremnosti na promene, brzini i fleksibilnosti.

Kärcher je sinonim za svoju društvenu odgovornost: U svim zemljama pazimo na dotične vrednosti i norme, ljudska prava kao i pravne i socijalne odredbe u smislu Good Citizen.

Naši proizvode, usluge i procese kreiramo u skladu sa životnom sredinom. Svuda, gde smo mi zaposleni, računamo na ekološke zahteve i pri tome se odgovorno odnosimo prema postojećim resursima.

Pomoću profitabilnog rasta jačamo naš prihod i finansije. Na taj način osiguravamo egzistenciju i dugoročan dalji razvoj našeg preduzeća. Primat našeg preduzetničkog delanja je da sačuvamo našu finansijsku nezavisnost i slobodu u odlučivanju. Za to rast iz sopstvene snage ima prednost u odnosu na akvizicije.

Osnivači se identifikuju sa preduzećem. Kärcher ostaje porodično preduzeće.

Uz pomoć visokog pritiska radimo na novim rešenjima. Danas kao i juče.

Alfred Kärcher – istraživač i preduzetnik

Alfred Kärcher je bio od pronalazača i preduzetnika koji su mestu Württemberg od početka industrijalizacije dali veliki doprinos – kao što su Robert Bosch, Gottlieb Daimler ili grof Zeppelin. Sa velikim anganžmanom se zalagao za ostvarenje svojih ideja. 1924. godine tada 23-godišnjak završava svoje studije na Tehničkoj visokoj školi u gradu Stuttgart i najpre radi u zastupničkoj firmi svoga oca, koju on razvija u konstrukcioni biro. 1935. godine inženjer u gradu Stuttgart-Bad Cannstatt osniva svoje sopstveno preduzeće, kako bi samostalno proizvodio svoje ideje za proizvode u oblasti tehnike grejanja i kako bi ih izneo na tržište. Alfred Kärcher konstruiše i prema svom sopstvenom patentu između ostalog gradi takozvanu „Kärcher peć“ za kaljenje čelika i ojačanje lakih metala u industriji.

1939. godine sledi preseljenje u mesto Winnenden, koje i danas glavno sedište porodičnog preduzeća. U to doba se takođe proizvode uređaji za zagrevanje motora na avionima i za grejanje kabina. Po završetku 2. svetskog rata koncentracija je usmerena na proizvode za najosnovniju dnevnu potrebu: Okrugle peći, mali šporeti, ručna kolica i prikolice za traktore.

Ulazak u tehniku za čišćenje

Prodor u tehniku čišćenja Alfred Kärcher je učinio 1950. godine razvojem prvog evropskog kompresorskog čistača na vrelu vodu (parni raspršivač „DS 350“). Konstrukcija za zagrevanje vode je toliko usmerena ka budućnosti da je još i danas osnova svih gorionika.

Kao i mnogi Alfred Kärcher ne doživljava više globalni uspeh svoje inovacije. Kada je 17. septembra 1959. godine umro u 58. godini, njegova supruga Irene preuzima mesto generalnog direktora i sposobna žena vodi preduzeće tri decenije. Njihova deca Johannes Kärcher i Susanne Zimmermann von Siefart danas u drugoj generaciji snose odgovornost za porodično preduzeće.

Internacionalizacija

1962. godine Kärcher osniva prvo inostrano društvo u Francuskoj, zatim slede ona u Austriji i u Švajcarskoj. Internacionalizacija se konsekventno ubrzava. 1975. godine Kärcher otvara fabriku u Brazilu; deset godina kasnije preduzeće je osnovalo već 16 prodajnih društava, između ostalog u Severnoj Americi, Africi i Australiji. 2012. godine Kärcher je zastupljen u 57 zemalja sa sopstvenim ćerkama firmama i privređuje u inostranstvu 85 % prometa. Za snabdevanje klijenata bez propusta na celom svetu brine 40.000 servis centara u preko 190 zemalja.

Rast zahvaljujući inovaciji

1974. godine se Kärcher posle faze diverzifikacije koncentriše na kompresorsko čišćenje. U ovoj fazi takođe usleđuje promena boje uređaja sa plave na Kärcher žutu, koja je danas svetski poznata. 1980. godine preduzeće proširuje svoju paletu proizvoda na osnovnu potrebu čišćenja, najpre na područja primene u transportu i zgradama. Ponudu malo po malo dopunjuju mokri/suvi usisivači, mašine za metenje i mašine za ribanje i usisavanje, automatske perionice za vozila, parni čistači, sredstva za čišćenje kao i postrojenja za pripremu pijaće i otpadne vode.

U prekretnicu u istoriji firme Kärcher ubraja se uvod prvog nosivog kompresorskog čistača HD 555 profi 1984. godine i sa tim povezano priključenje tržištu krajnjih potrošača. 1993. godine se paleta proizvoda proširila na unutrašnji sektor. Od tada Kärcher na primer nudi takođe parne čistače i usisivače za prašinu za privatna domaćinstva. Kao širom sveta prvi potpuno autonomni robot za usisavanje 2003. godine na tržište je uveden RoboCleaner RC 3000. 2007. godine Kärcher ulazi na kompletno novo polje poslovanja, u bašte, koje obuhvata pumpe za zalivanje, odvodnjavanje i snabdevanje kuće vodom kao i sveobuhvatan pribor.

U profesionalnom sektoru Kärcher 1986. godine kao pionir uveo tehniku valjkastih četki za mašine za ribanje i usisavanje. Zahvaljujući 1995. godine novorazvijenoj mlaznici sa rotorom (rotirajućoj mlaznici) efekat čišćenja kompresorskih čistača može skoro da se udvostruči. Apsorpcija prašine komercijalnih mokrih/suvih usisivača se kontinuirano poboljšava, a 2007. godine na tržište je plasirano inovativno čišćenje filtera TACT. Novi postupci nastaju štaviše prilikom projekata čišćenja širom sveta. Tako se pomoću specijalno za to razvijenog postupka raspršivanja restaurira 284 stuba od travertina na Petrovom trgu u Rimu – površina od ukupno 25.000 m². Od 2009. godine Kärcher prodaje kompresorske čistače, pomoću kojih se pritiskom do 2.500 bar ne vrši samo čišćenje, nego se takođe saniraju fasade, a može da se uklanja beton. Iste godine se na tržište uvodi multifunkcionalna komunalna mašina za metenje; a dispenzeri za vodu priključuju nove ciljne grupe.

Kärcher, vodeći na svetskom tržištu

Inovacija jeste i ostaje najvažniji faktor rasta. Samo 2011. godine Kärcher je na tržište plasirao preko 100 novih proizvoda. Vodeći na svetskom tržištu za tehniku čišćenja i u budućnosti će se odlikovati pronalazačkim duhom, vrhunskim učinkom i inovativnim rešenjima problema.

Istorija preduzeća
Istorija preduzeća
Istorija preduzeća

Kärcher sponzorisanje kulture: od 1980. godine restaurirano je preko 150 spomenika širom sveta.

Sponzorisanje kulture

Korporativna asocijacija.

Kärcher House

Kärcher House

Kärcher House GmbH u gradu Švajkhajm razvija, proizvodi i širom sveta prodaje modularne proizvode i sistemska rešenja za brzo, mobilno korišćenje u područjima zahvaćenim nepogodama i krizom. Kompanija dostavlja sisteme sledećih proizvodnih grupa: za snabdevanje vodom, mobilne ketering objekte, vojne kampove i CBRN zaštitu (hemijske, biološke, radiološke i nuklearne materijale).

Ringler

Ringler

Ringler GmbH sa sedištem u mestu Valdšteten priznati je ponuđač visoko učinkovitih usisivača za najrazličitije industrijske potrebe. U proizvodni program preduzeća spadaju mobilni industrijski usisivači, stacionarna usisna postrojenja s konstrukcijom cevovoda i postrojenja za uklanjanje prašine. Ringler sistemi za usisavanje imaju važnu ulogu u čišćenju proizvodnih objekata, zaštiti na radu, kontroli zagađenja vazduha i zaštiti životne sredine.

WOMA

WOMA

WOMA GmbH je renomirani proizvođač kompresorskih pumpi, mašina pod ultravisokim pritiskom i alata s mlaznicama, s glavnim sedištem u gradu Duizburg. Preduzeće raspolaže decenijskim iskustvom u razvoju i proizvodnji stacionarnih i mobilnih kompresorskih sistema kad je reč o čišćenju vodenim mlazom pod ultravisokim pritiskom i industrijskoj primeni s radnim pritiskom do 4.000 bara.

Zoi TechCon GmbH

Zoi

Zoi TechCon GmbH svoj fokus usmerava ka novim tehnologijama za preduzetnička okruženja. Sve što Zoi radi podrazumeva i razvoj softvera i transformaciju javnog oblaka. Sa svojim mladim kadrom zaposlenim u centralnom Štutgartu, s prostorijama u Berlinu i Lisabonu, Zoi inspiriše talentovane ljude iz mnogih drugih država i disciplina na rešavanje digitalnih izazova s kojima su suočena srednja preduzeća i industrije širom sveta.

Interpool

interpool

Kao vodeći pružalac dijagnostičkih usluga, interpool Personal GmbH, međunarodna konsultantska firma za upravljanje ljudskim resursima, specijalizovala se za zapošljavanje, razvoj i selekciju stručnih radnika, menadžera i pripravnika širom sveta.

Prvi partner za usluge

SoniQ Services

SoniQ Services GmbH sa sedištem u Berlinu nudi radikalno drugačije digitalne sisteme koji su posebno razvijeni za potrebe izvođača građevinskih radova. Tehnološka platforma digitalno ugrađuje i povezuje ceo lanac vrednosti i njegove učesnike. Time je obezbeđen najbolji mogući doživljaj usluge.

Kärcher New Venture

Kärcher New Venture

Kärcher New Venture spaja ljude, ideje, poslovne mogućnosti i kapital. Kao strateški partner i investitor, Kärcher New Venture omogućava inovativnim, dinamičkim osnivačima napredak u razvoju svojih startap kompanija, a u partnerstvu s kompanijom Kärcher mogućnost da oblikuju budućnost industrije čišćenja.

Kärcher Municipal GmbH

Kärcher Municipal GmbH

Kärcher Municipal GmbH je specijalizovana jedinica u okviru Kärcher grupe koja je okrenuta opštinama, preduzećima za održavanje bašti i zelenila i pružaocima usluga. Nova kompanija nalazi se u gradu Rojtlingen, gde su smeštene osnovne službe, poput administracije, komercijale, upravljanja proizvodima, nabavkom i razvojem. Centar kompetencije razvoja sistema za čišćenje je lociran u gradu Švajkhajm, blizu Vinendena.