Održivost u Kärcher-u

 

Koncept održivosti duboko je usađen u porodični posao kompanije Kärcher. Odgovornost za životnu sredinu, naše proizvode, lanac snabdevanja, kompaniju, društvo i zaposlene je temelj naše poslovne kulture. Jer verujemo da na ovaj način možemo da napravimo razliku - za društvo u kojem živimo. Budi razlika!

Odgovorno postupamo

Održivi razvoj kompanije orijentisan na ljude je centralni fokus naših aktivnosti. Želimo da promovišemo vrednosti - za naše kupce, zaposlene i kompaniju. Razlog tome je naša jasna posvećenost društvenoj odgovornosti i želji da budemo dobar korporativni građanin. I ovu odgovornost shvatamo krajnje ozbiljno u svim oblastima kompanije. S jedne strane, kontinuiranim postojanjem naše kompanije kroz uspešne proizvode i iskrenim i pouzdanim partnerstvom sa našim kupcima, zaposlenima i dobavljačima. S druge strane, stvaranjem atraktivnih uslova za rad, smanjenjem ekološkog uticaja naših poslovnih aktivnosti i efikasnim korišćenjem resursa.

Na osnovu koncepta našeg brenda, skovali smo moto „Budi razlika“ za našu komunikaciju o održivosti. To je zato što želimo da napravimo razliku - i budemo lider u održivosti u našoj industriji. Da bismo to postigli, definisali smo jasne ciljeve do 2025. godine: Naša globalna proizvodnja eliminisaće emisiju CO₂ već u 2021. godini. U svojim proizvodima i ambalaži proizvoda sve se više fokusiramo na smanjenje plastike i korišćenje održivih sirovina. Održivost činimo sastavnim delom celokupnog lanca snabdevanja.


Oblasti delovanja u našoj strategiji održivosti


Činjenice i brojke

 

Tamo gde postoje ciljevi, uspesi moraju biti merljivi. To se odnosi i na održivost, jer za kompaniju nije dovoljno samo da postoje obećanja. Moramo pratiti ciljeve postavljene u strategiji i kontinuirano nadgledati naše performanse održivosti.

Od 2014. godine pratimo sprovođenje naših ciljeva održivosti dosledno, ujednačeno i potpuno digitalno na svim proizvodnim i logističkim lokacijama širom sveta. Tako, na primer, procenjujemo emisije CO₂, potrošnju vode i energije i analiziramo razvoj u oblasti ambalažnih materijala.

Takođe nadgledamo zahteve ekološkog zakonodavstva i standarda, kao što je ISO 14001 standard, na standardizovan i potpuno digitalni način. Sveukupno gledano, pridržavamo se preko 10.000 propisa i obaveza.

Kada izveštavamo o našim ključnim ciframa, sledimo smernice Globalne inicijative za izveštavanje (GRI).

Sustainability Facts and Figures overview

Nagrade


Održivo. Od samog početka.

 

Preuzimanje odgovornosti - to je bio važan deo korporativne kulture u kompaniji Kärcher od samog početka. Alfred Kärcher i njegova supruga vodili su se stavom da je održivi ekonomski uspeh moguć samo uzimanjem u obzir socijalnih pitanja.

1939. godine, kada se početna kompanija preselila u Vinenden, Alfred Kärcher je izgradio sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u prostorijama kompanije. 1940. godine osnovao je fondaciju Alfred Kärcher za zaposlene u nevolji, koja je proizvodila igračke kao Božićni poklon deci zaposlenih 1943. do 1948. godine.

Nakon toga usledili su mnoge druge prekretnice. To je uključivalo prvi projekat čišćenja statue Hrista u Rio de Žaneiru, puštanje u rad sopstvenih fotonaponskih sistema u prostorijama kompanije, objavljivanje Kärcher-ovog kodeksa ponašanja, istraživačke projekte za energetski efikasnu proizvodnju, uvođenje globalnog sistema upravljanja energijom i prve delove proizvoda od reciklirane plastike u serijskoj proizvodnji.

Alfred and Irene Kärcher

Inicijative i saradnje