Naše proizvode odlikuje održivost

Niska stopa emisije štetnih gasova tokom proizvodnje, ekološki materijali, štednja struje i vode tokom korišćenja – proizvodi za čišćenje i održavanje na mnogo načina mogu biti održivi. Odgovorno ponašanje kompanije Kärcher podrazumeva razvoj mašina i upravljanje proizvodnjom i lancem isporuke sve do pravilnog odlaganja – odgovorno ponašanje se ne završava na vratima fabrike.

Naše Kärcher proizvode odlikuje održivost

Doprinos očuvanju vrednosti i dugotrajnosti

Danas potrošači postavljaju važna pitanja pri kupovini: Gde je proizvod napravljen, ko ga je proizveo i u kakvim uslovima? Od kog materijala je napravljen? Da li se kasnije može reciklirati? Koliko efikasno mašina radi? Ova pitanja shvatamo vrlo ozbiljno. Kärcher nudi rešenja za čišćenje u domaćinstvima, industriji i trgovini – a ta rešenja troše vodu, struju i sredstva za čišćenje. Kärcher tehnologija ima svoj veliki doprinos i u očuvanju i dugotrajnosti građevina ili mašina – i u tome već ima održivosti.

Saznajte više o održivosti visokopritisnih čistača, usisivača i sličnih uređaja.

Ušteda vode

Ušteda vode

Odgovorna upotreba vodenih resursa danas je važnija nego ikad do sada. Kako naša tehnologija u tome može pomoći? Postoji nekoliko načina na koje oprema za čišćenje može pomoći u smanjenju potrošnje vode. Na primer, sistemi za reciklažu u auto-perionicama sakupljaju do 85 procenata potrošene vode, tretiraju je i vrate u naredni ciklus pranja. Zahvaljujući visokim performansama čišćenja visokopritisni čistači u odnosu na baštensko crevo štede oko 80 procenata vode. Pumpe za baštu koriste kišnicu za zalivanje oko kuće. Ovi primeri dovode do zaključka:

WRB 4000 Bio-sistem za prečišćavanje vode za biološki tretman otpadne vode prečišćava vodu iz sistema za pranje automobila na prirodan i ekološki način. Sistem može da obradi 4.000 litara vode na sat, pri čemu se 98 procenata vraća u ciklus kao bistra tehnička voda bez mirisa ili preusmerava u kanalizacioni sistem u skladu sa zakonskim normama. Tokom prečišćavanja iz nje se pouzdano uklanjaju sredstva za čišćenje i sušenje, bez upotrebe flokulanata i drugih hemikalija.

Pouzdano recikliranje vode odvija se u četiri faze: Najpre se nerastvorene i čvrste materije zadržavaju i talože u hvataču mulja. U sledećem slivu nalaze se mikroorganizmi koji skoro potpuno metabolišu i uklanjaju u vodi rastvorene organske supstance poput ulja, masti ili surfaktanata. U trećoj fazi, nakon faze sedimentacije, voda prolazi kroz nadzemno prečišćavanje u kome se filtriraju ostaci kao što je odvojeni višak mineralnog ulja. Reciklirana voda se na kraju sakuplja u rezervoaru i koristi za naredna pranja.

WRB 4000 Bio-sistem za prečišćavanje vode

Moćno oblikovana vozila, zahtevni kupci: Zahtevi sistema za pranje automobila su sve veći. Ukoliko naftne kompanije, benzinske pumpe i auto-kuće žele da svojim klijentima pruže vrhunsku uslugu čak i pri povećanom prometu, neophodni su moćni sistemi. Sa sistemom za pranje CWB 3 Klean!Star iQ ušteda vode je sama po sebi razumljiva. Zahvaljujući standardnoj funkciji uštede vode, da bi se vozilo opralo, potrebno je samo 20 litara vode. Ovim se štede prirodni resursi i smanjuju operativni troškovi.

Kärcher CWB 3 Klean!Star iQ sistem za pranje

Kärcher visokopritisni čistači štede 3.100 litara vode na sat, što znači da u odnosu na pranje baštenskim crevom troše oko 80% manje vode. Ističu se snažnim performansama i velikom efikasnošću čišćenja uz primetno manju potrošnju, a brže i efikasnije pranje očigledno znače uštedu vremena, vode i struje.

Za to je zaslužna patentirana tehnologija mlaznica i precizno prilagođavanje performansi koje odlikuje svaku mašinu – brže do boljeg rezultata. Osim toga, većina modela može da koristi tehničku vodu. Oni jednostavno usisaju vodu iz predviđenog rezervoara – na primer, iz bureta za kišnicu. Na taj način, bez trošenja pijaće vode, korisnik štitu životnu sredinu i ne zavisi od vodovodne mreže.

Kärcher visokopritisni čistač u poređenju sa baštenskim crevom

Pumpe za pojačavanje pritiska, poput BP Garden, omogućavaju snabdevanje domaćinstva i bašte vodom iz bunara ili rezervoara za kišnicu. BP Home & Garden električne pumpe za pojačavanje pritiska automatski pumpaju tehničku vodu kroz celo domaćinstvo. BP Barrel pumpa za bure, BP Cistern pumpa za cisternu i BP Deep Well pumpa za duboki bunar rade direktno potopljene u vodu.

Pumpe za pojačavanje pritiska

Čistač podova FC 7 Cordless u jednom koraku može ukloniti svaku vrstu suve ili vlažne svakodnevne nečistoće. Zato nema potrebe da podovi pre brisanja budu usisani. Na taj način se tokom čišćenja površine od 60 m² štedi do 90 procenata vode u poređenju sa klasičnim brisačima sa kantom.

FC 7 Cordless radi tako što se četiri valjka okreću suprotno jedan od drugog, a neprestano su navlaženi čistom vodom i sredstvom za čišćenje. Valjci pouzdano sakupljaju sve vrste kućnih nečistoća, a podove brišu krećući se u oba smera.

Kärcher FC 7 Cordless čistači podova
Efikasna potrošnja energije

Efikasna potrošnja energije

Energetsku efikasnost naših proizvoda neprekidno poboljšavamo – bez obzira na to da li se oni napajaju preko kablova, baterija ili motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Važno poboljšanje koje se odnosi na mašine za čišćenje jeste Kärcher eco!efficiency režim, koji se može aktivirati i tokom rada. U ovom režimu se vrši automatsko upravljanje funkcijama mašine, čime se postiže najbolja moguća efikasnost. Time se smanjuje potrošnja struje, vode i sredstava za čišćenje. Ovi primeri dočaravaju kako to izgleda u praksi:

Brojni modeli iz naše Kärcher serije mašina za ribanje i sušenje već imaju eco!efficiency režim. Brzina okretanja četke i usisna snaga zahvaljujući ovom režimu smanjuju se do nivoa performansi potrebnih za čišćenje manjih zaprljanja. Na ovaj način se postižu zadovoljavajući rezultati čišćenja uz značajno manju potrošnju. Trenutno se tokom rada u eco!efficiency režimu može uštedeti 30 procenata energije i 10 procenata vode i sredstva za čišćenje.

Logo Kärcher eco!efficiency režima

Čišćenje vrućom vodom pod visokim pritiskom postižu se jednako dobri rezultati čišćenja, ali je potrošnja vode značajno manja. Osim toga, režim eco!efficiency postoji i kod visokopritisnih čistača sa vrućom vodom. Kada je aktivan, temperatura vode je podešena na 60 °C, jer je to dovoljno visoka temperatura za većinu zadataka čišćenja. Gorionici kod visokopritisnih čistača sa toplom vodo su posebno efikasni i ekološki, što je potvrdila asocijacija EUnited Cleaning. Kärcher je prvi proizvođač opreme za čišćenje na svetu koji je dobio ovakav sertifikat.

Sertifikacija se bazira na nekoliko elemenata: Gorionici koji se ugrađuju moraju imati posebno visoku efikasnost, dok istovremeno emisija čađi i ugljen-monoksida ne sme preći vrlo nisku graničnu vrednost. Ova kombinacija dovodi nas do izuzetnih ekološki prihvatljivih mašina koje, ne samo što emituju vrlo malo štetnih materija, već njihova mala potrošnja istovremeno snižava operativne troškove. Industrijska asocijacija EUnited Cleaning je renomirani pružalac usluga koji se bavi mašinama za čišćenje podova i visokopritisnim čistačima za profesionalnu upotrebu.

Kärcher visokopritisni čistači sa vrućom vodom

Uz 40 procenata nižu potrošnju energije, eco!efficiency suvi usisivači dostižu 98 procenata usisne snage koju ima osnovna mašina, a to je više nego dovoljno za svakodnevno čišćenje. Istovremeno, usisavanje eco!efficiency mašinama je lako i prijatno tiho, uz buku koja iznosi svega polovinu od ukupne jačine. Što se tiče mašina bez kablova, uz produženo vreme rada one nude i moćne performanse čišćenja.

Kärcher eco!efficiency usisivači za suvo usisavanje

Kärcher dispanzeri za vodu u odnosu na konvencionalna rešenja za pijaću vodu troše znatno manje energije za snabdevanje filtriranom, rashlađenom i gaziranom vodom. Režim mirovanja naprednih aparata omogućava podešavanje rada svakog Kärcher dispanzera za vodu pojedinačno, tako da mašina tokom dana kada se ne koristi, vikendom na primer, radi uz minimalni utrošak energije (<0,5 vati). Takođe se na zahtev može aktivirati ECO režim. U tom režimu pritiskom na taster dispanzer zagreva deo po deo vode i ne održava je konstantno vrućom. Hladna voda je manje hladna ako se ne koristi duže vreme, što takođe znači da se potroši i manje energije. Na taj način smanjuje se potrošnja struje.

Osim toga, dispanzeri prikačeni na sistem vodosnabdevanja smanjuju emisiju CO₂, jer nema potrebe za višekilometarskim transportom vode kamionima. Pri uobičajenoj primeni, Kärcher WPD modeli oslobađaju oko 80 procenata manje ugljen-dioksida u poređenju sa galonskim sistemima. U odnosu na flaširanu vodu to smanjenje iznosi oko 90 procenata. Još jedna prednost u odnosu na flaširanu vodu je ta što nas rešava problema sa odlaganjem plastičnih boca.

Kärcher WPD dispanzer za vodu

Zamenljiva Kärcher Battery Power baterija pogodna je za upotrebu u brojnim mašinama sa 18 V baterijskom platformom. Zahvaljujući Real Time tehnologiji i LC displeju, u svakom trenutku moguće je očitati preostalo vreme rada, vreme do punjenja i status napunjenosti – koji zavise od uređaja koji se koristi.

U kućnom okruženju mašine na baterije se ne koriste svaki dan. Tako se, na primer, baštenski alati nikada ne koriste zimi. Režim za skladištenje garantuje dug vek trajanja ćelije kada se ona na duži period odloži u garaži. Idealan status napunjenosti za duže periode odlaganja je 70 procenata. Ako se baterijsko pakovanje sa preko 70 procenata napunjenosti odloži na period duži od 21 dan, režim se automatski aktivira i delimično prazni bateriju na 70 procenata.

Battery Power baterije
Smanjenje emisije

Smanjenje emisije

U zatvorenom prostoru i za korisnika koji rukuje mašinom važno je da emisija štetnih gasova bude što manja ili, ako je to moguće, ne postoji – uključujući i radnu buku. Zato je kod usisivača naročito važno da oni zaista zadržavaju usisanu prašinu i da je ne izbacuju nazad iz mašine. U drugim situacijama, kod kosilica i motornih testera, prelazak sa mašine s unutrašnjim sagorevanjem na uređaje na električni pogon može omogućiti rad apsolutno bez direktne emisije. Kärcher se kod svojih proizvoda oslanja na efikasne sisteme za filtriranje i nudi proizvode, poput baterijskih mašina, koji rade bez emisije.

Najbolji način da se izbegnu izduvni gasovi i emisija jeste da se uopšte i ne stvaraju – tako je kod naše spoljašnje električne opreme. Uz visoku izlaznu snagu od 36 V i izdržljivost ne mora se praviti kompromis kada se radi sa duvačima lišća, trimerima za živu ogradu i slično. Istovremeno, rad je udoban i tih, a emisija ne postoji.

Spoljašnja električna oprema za profesionalne korisnike

Naša Battery Power platforma omogućava fleksibilan rad bez emisije štetnih gasova pri održavanju kućnog dvorišta. Bez kabla koji bi smetao ili bučnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, baterijske baštenske mašine i mašine za čišćenje nude maksimalnu slobodu kretanja i u trenu su spremne za rad. Zahvaljujući Kärcher Real Time tehnologiji status baterije moguće je lako proveriti. Integrisani LC displej pokazuje koliko je još minuta za rad preostalo na trenutnoj bateriji. Na punjaču baterije nalazi se displej koji pokazuje koliko vremena je prestalo do sledećeg punjenja baterije – tačno u minut.

Battery Power platforma za privatne korisnike

Na gradilištima, u radionicama ili proizvodnim linijama razne aktivnosti izazivaju stvaranje velikih količina prašine. Da bi se zadovoljili zahtevi zaštite na radu i maksimalno smanjio njen uticaj na zdravlje, moraju se preduzeti razne mere predostrožnosti. Cilj je da radno mesto bude što je moguće više bez prašine. Posebno je problematična prašina u kojoj se nalaze čestice polena, peska, buđi, virusa ili čak azbesta.

Sigurnosni usisivači su dizajnirani tako da pouzdano apsorbuju i odlože takve čestice. Zadatak filtera je da uhvati sitne čestice prašine i spreči njihovo vraćanje nazad u okolni vazduh. Kod usisavanja velikih količina prašine postoji rizik od začepljenja filtera što bi smanjilo usisnu snagu. Sigurnosni usisivači su zato opremljeni sistemima za čišćenje filtera.

Potpuno automatska funkcija čišćenja filtera omogućava apsorpciju velikih količina sitne prašine bez prekida rada ili smanjenja usisne snage. Kod sigurnosnih usisivača Kärcher je upotrebio i napredniji Tact sistem. On čisti filter automatskim naglim menjanjem smera kretanja vazduha.

NT 30/1 Tact usisivači

Emisija buke je takođe emisija koju treba smanjiti. Zato optimizujemo naše mašine po pitanju nivoa, ali i tipa buke. Visokopritisni čistač K2 Silent je za 10 dB(A) tiši od prethodnog modela. Ovo smanjenje ljudi doživljavaju kao upola tiši rad. Osim toga, frekvencijski spektar je podešen tako da se preostali zvuk doživljava kao mnogo prijatniji. Za ovo je zaslužna inovativna plastika, kao što su specijalni poliuretanski materijali za prigušivanje. Oni efikasno odvajaju pumpu od kućišta. Uz to, upotrebili smo penu koja apsorbuje zvuke, napravljenu od melaminske smole.

Kärcher K2 Silent
Odgovorna upotreba plastike

Odgovorna upotreba plastike

Od 2012. godine uspeli smo da učetvorostručimo udeo reciklirane plastike u našim mašinama. Pri nabavci materijala tražimo održive resurse koji nam omogućavaju zatvaranje kruga i ugrađivanje reciklirane plastike u proizvode. Naš cilj je da udeo reciklirane plastike u Home & Garden visokopritisnim čistačima do 2025. godine bude 50 procenata. Kako već danas izgleda upotreba održivog materijala:

Kärcher je jedna od prvih kompanija koja je upotrebila „Technyl® 4earth®” tehnologiju proizvođača Domo u serijskoj proizvodnji za tržište krajnjih potrošača. Korišćeni reciklat se dobija iz platna starih vazdušnih jastuka i ostataka materijala iz njihove proizvodnje. Ovim je garantovan kako ujednačen kvalitet materijala, tako i sigurnost snabdevanja. Osim toga, emisija CO₂, potrošnja vode i korišćenje neobnovljivih izvora energije mogu se značajno smanjiti.

Poliamid koji se koristi ojačan je sa 30 procenata staklenih vlakana. Mlazne cevi za raspršivanje Kärcher visokopritisnih čistača moraju da izdrže izuzetno visok pritisak, ali i da budu otporni na habanje pri izlaganju vremenskim uticajima i sredstvima za čišćenje. Još jedna posebna karakteristika recikliranih materijala jeste da u poređenju sa sirovinama oni ne pokazuju gubitak svojstava.

Mlazna cev Kärcher visokopritisnog čistača napravljena od starih vazdušnih jastuka

Gde god je to bilo moguće, u asortimanu Home & Garden upotrebili smo reciklirane materijale. Tako smo ga koristili za donji deo kućišta našeg paročistača iz SC asortimana. Ovde korišćeni materijal dimenzionalno je stabilan u širokom temperaturnom opsegu, što ga čini idealnim za parne čistače i nema nedostataka u poređenju sa novom plastikom.

Kärcher Parni čistač
Pažljiva upotreba sredstava za čišćenje u kompaniji Kärcher

Pažljiva upotreba sredstava za čišćenje

Da bi se nešto temeljno očistilo, ne mora se uvek koristiti sredstvo. Mnoge vrste nečistoća mogu se u potpunosti ukloniti bez hemikalija, samo parnim čistačima ili visokopritisnim čistačima sa vrućom vodom. Međutim, kako bi se postigli najbolji mogući rezultati, u velikom broju slučajeva važno je efikasno upotrebiti sredstvo za čišćenja u skladu sa njegovom namenom. Tokom 30 godina iskustva Kärcher je razvio ekološki prihvatljive proizvode. Svi su bio-razgradivi i tako smanjuju zagađenje voda. U procesu razvoja mora se uzeti u obzir čitav niz aspekata kako bi se stvorilo sredstvo za čišćenje sa održivošću tokom celog veka upotrebe – od izbora sirovine do pakovanja. Od 2012. godine sva Kärcher sredstva za čišćenje sertifikovana su oznakom održivog sredstva za čišćenje. Oznaka služi za identifikaciju proizvoda koji su proizvedeni u kompanijama posvećenim održivosti. Osim toga, više od 600 različitih Kärcher sredstava za čišćenje odgovara zahtevima međunarodnih ekoloških sertifikata održivosti.

Pod nazivom eco!perform Kärcher nudi ekološko sredstvo za čišćenje za profesionalnu primenu. Asortiman obuhvata kompletnu liniju za čišćenje zgrada i proizvode za pranje automobila koji su nagrađeni međunarodnim ekološkim sertifikatima poput EU Ecolabel ili Nordic Swan Ecolabel.

Kako bi bili ispunjeni strogi zahtevi, eco!perform koncentrati na više načina ispunjavaju aspekte održivosti. Na prvom mestu, Kärcher je u svojoj proizvodnji potpuno isključio upotrebu materijala koji ugrožavaju životnu sredinu i ljudsko zdravlje. Koriste se samo razgradivi surfaktanti i izbegavaju fosfati, mikroplastika i halogeni ugljovodonici koji su štetni po zdravlje. Pored toga, korišćeni mirisi i boje odgovaraju standardima međunarodne ekološke sertifikacije. Posude su takođe u skladu sa ekološkim zahtevima po pitanjima težine, sastava i recikliranja.

Proizvodi eco!perform su izuzetno održivi u smislu doziranja. Postizanje najboljih mogućih rezultata moguće je korišćenjem samo male količine sredstva. Svoj veliki učinak duguju svojoj efikasnosti, a u poređenju sa ostalim sličnim proizvodima potrebno je upotrebiti do 50 procenata manje sredstva.

Kärcher eco!perform sredstva za čišćenje

Uništavanje korova na stazama i popločanim dvorištima bez hemikalija – moguće je korišćenjem vruće vode. Bez herbicida se na ovaj način mogu u potpunosti ukloniti maslačak, čičak i ostali korov. Princip termičkog uništenja korova bazira se na osnovnom biohemijskom pravilu – većina proteina se denaturiše već na temperaturi od oko 42 °C. To znači da se prоteini menjaju, razgrađuju i nisu više u stanju da ispunjavaju svoju funkciju.

Potrebna toplota se može generisati i prenositi na različite načine – direktno preko plamena ili indirektno, zračenjem toplote koju imaju vruća voda ili para. Uništavanje vrućom vodom je jedina metoda za koju se može reći da je održiva jer bez upotrebe hemikalija, dopirući do samog korena suzbija njegov ponovni rast. Visokopritisni čistači sa vrućom vodom mogu održavati temperaturu vode do 98 °C, što je samo malo ispod granične temperature pare i zbog toga se smatra idealnom. Čak i ako koren ne bude odjednom potpuno uništen, korov će biti sve slabiji kako se primena vruće vode bude ponavljala. Ako se primena sprovodi redovno od početka, ponovni rast će biti inhibiran i učestalost upotrebe će se značajno smanjiti tokom druge godine. Po pravilu su dovoljna tri do četiri tretmana godišnje.

Uništavanje korova vrućom vodom i bez hemikalija

Već dugi niz godina podne obloge se poliraju metodom kristalizacije. Čak i danas se tako radi. Korisnik na pod nanosi kiselinu, koja onda mehanički nagriza površinu. Zatim sledi poliranje – mukotrpna procedura tokom koje nastaje mnogo prašine, a koja s obzirom na prethodno primenjenu kiselinu nije bezopasna. S druge strane, kao zamena za ovaj proces, mašine s jednim diskom ili mašine za ribanje i sušenje danas rade pomoću dijamantskih abrazivnih jastučića koji se mogu koristiti na skoro svim kamenim površinama i nakon čije primene u jednom koraku površine sa visokim sjajem ponovo blistaju.

Poliranje podova bez hemikalija uz Kärcher

Bez ikakvih hemikalija, parni čistač SC 3 Upright EasyFix idealan je za čišćenje svih tvrdih podova, pa i drveta, zahvaljujući unapred podešenoj kontroli toka pare. Temeljnim čišćenjem uklanja se do 99,999 procenata virusa sa omotačem*, kakav je koronavirus ili virus gripa, kao i 99,99 procenata tipičnih kućnih bakterija**. Kad već govorimo o temeljnom čišćenju, SC 3 Upright EasyFix Premium je po mnogo čemu superiorniji od klasičnih metoda poput čišćenja mopom, jer se čišćenje odvija pomoću EasyFix podne mlaznice sa čičak-trakom i kvalitetnim krpama od mikrovlakana. Tako prilikom zamene platna korisnik nema kontakt sa prljavštinom.

*Pri čišćenju osetljivih mesta pomoću Kärcher parnih čistača, tj. za vreme izlaganja pari u periodu od 30 sekundi uz maksimalni nivo pare i direktni kontakt sa površinom koja se čisti, može biti uklonjeno 99,999 procenata virusa u omotaču poput koronavirusa i virusa gripa (osim virusa koji izaziva hepatitis B) sa tipičnih glatkih i tvrdih kućnih površina (testirani mikrob: modifikovani Vaccinia Ankara virus).

**Pri brzini čišćenja od 30 cm/s, maksimalnom nivou pare i direktnom kontaktu sa površinom koja se čisti, uništava se 99,99 procenata svih kućnih bakterija sa glatkih, tvrdih kućnih površina (testirani mikrob: Enterococcus hirae).

SC 3 Upright EasyFix parni brisač