Održivo. Od samog početka.

Preuzimanje odgovornosti - to je važan deo korporativne kulture u kompaniji Kärcher od samog početka. Alfred Kärcher i njegova supruga vodili su se stavom da je održivi ekonomski uspeh moguć samo uzimanjem u obzir socijalnih pitanja.

Alfred and Irene Kärcher

Održivost kroz istoriju kompanije

 

Razmišljanje i delovanje s ciljem održivosti ima dugu tradiciju u kompaniji Kärcher. Za samog Alfreda Kärchera dobrobit njegovih zaposlenih i zaštita životne sredine bile su stvari koje su mu bile pri srcu. 1939. godine, kada se početna kompanija preselila u Vinenden, Alfred Kärcher je izgradio sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u prostorijama kompanije. 1940. osnovao je fondaciju Alfred Kärcher za zaposlene u nevolji, koja je proizvodila igračke kao Božićni poklon deci zaposlenih od 1943. do 1948. Nakon toga usledile su mnoge druge prekretnice.

I danas je koncept održivosti još uvek duboko usađen u kompaniju. Postavili smo si jasan cilj za upravljanje održivošću. Želimo da postanemo merilo na tržištu čišćenja u smislu održivosti uz najvišu svest i zadovoljstvo kupaca. Da bi ostvarila ovu viziju, Kärcher grupa oslanja se na strateške ciljeve održivosti od nekoliko godina. Misao koja stoji iza toga je da održivost mora prožeti kompaniju da bi se postigao efekat.

 

Tri strateške teme

 

Nadovezujući se na rezultate ankete među deoničarima, 2014. godine odobren je program održivosti „Izvrsnost u održivosti“. Obuhvata 14 povezanih ciljeva za celu Grupu, koji su podeljeni u šest polja delovanja i usmereni su na principe „Globalnog dogovora UN-a“, koji smo potpisali 2011. godine. Početkom 2016. godine obavezali smo se na „Pariški zavet za akciju“ i shodno tome globalnoj zaštiti klime sa ciljem da se globalno zagrevanje ograniči na ispod 2 °C.

Sa prvom strategijom održivosti, društveno odgovorno poslovanje (CSR) ponovo je postalo značajno i sistematski se razvijalo. U tu svrhu imenovana su odgovorna lica za zaštitu životne sredine, na primer, na svim proizvodnim i logističkim lokacijama, koji su takođe kontaktne tačke za upravljanje održivošću na njihovoj lokaciji. Mere se koordiniraju za celu Kärcher grupu u upravnom odboru za društveno odgovorno poslovanje. Najvažniji delovi ovoga su tri strateška tematska područja „Priroda, kultura, društvo“, „Proizvodi i lanac snabdevanja“ i „Zaposleni".

Istorija kompanije i trenutna pitanja održivosti

Pogled u budućnost

Sa ciljevima održivosti 2025, udružili smo tri inicijative za dalje unapređenje performansi održivosti. Zasnivaju se na ciljevima Ujedinjenih nacija za održivi razvoj i sprovode program održivosti „Izvrsnost održivosti“. Tri inicijative „Nulta emisija“, „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“ i „Socijalni heroj“ predstavljaju osnovu za različite projekte i ciljeve.