Kolonnaden

U novom starom sjaju

U septembru 1999. proizvođač uređaja za čišćenje zvanično je očišćene Berninijeve kolonade predao Vatikanu. Trajanje akcije je ukupno iznosilo otprilike deset meseci. Pri tome smo po prvi put u velikom stilu primenili postupak raspršivanja nove vrste, uz čiju pomoć smo mogli da izvršimo do sada najsveobuhvatniji projekat čišćenja (284 stuba od travertina i 88 pilastara, preko 25.000 m2 površine koju je trebalo očistiti) u relativno kratkom vremenskom roku, a da u smislu nege spomenika nismo morali da nanesemo nijedan sloj.

Specijalnost u tehnici raspršivanja se nalazi u njenoj fleksibilnosti: svi faktori čišćenja (abraziv, voda, para, pritisak i temperatura) mogu da se variraju po želji. Na taj način ne samo da mogu da se tretiraju sve fasadne površine i da se odstrane sve vrste nečistoće, nego se postiže veliki učinak po površini.

Čišćenjem kolonada Kärcher je hteo da pruži svoj doprinos očuvanju gradivne supstance u Romu i da istovremeno iznova dokaže svoju kompentenciju u slučaju savladavanja tako teških zadataka u čišćenju.

Temeljno i blago je Kärcher očistio 284 stuba i 88 pilastara Berninijevih kolonada na Trgu Svetog Petra. Ovde vidite očišćene stubove.

Kolonnaden
Kolonnaden
Kolonnaden