Klizalište, jezero Königssee

Visok pritisak u kanalu za led

U okviru svog sponzorisanja kulture Kärcher je očistio klizalište, jezero Königssee. Postrojenje je širom sveta prvo mesto za takmičenja ove vrste i zahvaljujući redovnim merama modernizacije još i danas važi kao jedna od tehnički najzahtevnijih staza za bob, skeleton i trke sankama. Dve nedelje je Kärcher tim od šest članova temeljnom čišćenju podvrgavao poznatu građevinu. Za saniranje betona je Kärcher potom na raspolaganje stavio neophodan kompresorski čistač.

„Veoma se radujemo da smo pomoću naše tehnike za čišćenje i dugogodišnjeg iskustva mogli da podržimo tako značajnu sportsku instituciju“, rekao je Christian May, direktor firme Alfred Kärcher Vertriebs-GmbH. „Sport je važan za društvo. Ne doprinosi samo fitnesu i zdravlju, nego posreduje vrednosti kao što su vrhunski učinak, ambicija, disciplina i predanost – vrline, koje su takođe i u firmi Kärcher od velikog značaja.“

Unutrašnji i spoljašnji zidovi staze duge tačno 1.800 m su od betona, a iznad svake od 18 krivina je postavljen metalni krov. Različite nečistoće iz životne sredine, koje su se nataložile na zidovina i krovovima, uklonili su Kärcher eksperti za čišćenje pomoću dve vrste kompresorskih čistača: Za čišćenje betonskih površina kanala za vožnju primenjivani su kompresorski čistač na hladnu vodu tipa HD 10/23-4 S mit 200 bar (20 MPa), 1000 l transportne količine i takozvanim rotirajućim mlaznicama. Kako bismo mogli da skinemo mahovinu, lišajeve i lišće sa metalnih krovova staze, tim je izabran kompresorski čistač na vrelu vodu tipa HDS 10/20-4 S.

Čišćenje kanala za vožnju otkriva potrebu sanacije staze, pošto postaju vidljive pukotine i promene boje u betonu, koje prikazuju, na kojim mestima unutrašnji cevovodi gube rashladno sredstvo. Pomoću EcoMaster MK 3, sistema za raspršivanjem vode pod maksimalnim pritiskom firme Woma, u vremenskom periodu od tri nedelje ciljano su ogoljena dotična mesta.

O klizalištu, jezero Königssee

Staza za bob i sankanje na jezeru Königssee sagrađena je 1969. godine kao prva staza veštačkog leda na svetu. Od tog vremena su usledile mnoge mere gradnje i modernizacije. Povodom svetskog prvenstva u bobu i skeletonu od 2004. godine do 2011. godine su gradili velelepnu novu površinu za start i stazu u donjem delu uključujući ispust i sektor cilja su kompletno ponovo kreirali i modernizovali. Tako ledeni kanal na jezeru Königssee danas važi kao jedna od najmodernijih i tehnički najzahtevnijih staza za bob i sankanje u kolu svetskog kupa. Svake godine se između novembra i februara na jezeru Königssee održavaju internacionalna takmičenja u bobu, trkama sankama i skeletonu. Svakog dana vlada režim treninga ili takmičenja od 9 do 21 čas. Pri tome gledaoci mogu da stoje sasvim blizu ledenog kanala i da uživo osete ove vrste sportova na klizaljkama. Dva puta nedeljno se nude kontrole na stazi od veštačkog leda na jezeru Königssee i naročito hrabri zimski sportisti takođe mogu da jure u taksiju boba – četvorica sa profesionalnim pilotom – sa 120 km/h krou ledeni kanal. Dana 30. i 31. januara 2016. godine održava se 46. FIL svetsko prvenstvo u trci sankama na jezeru Königssee. Pre toga su se poslednja svetska takmičenja u sankanju 1999. godine izmestila na padine planine Watzmann.