La Redoute

Novi sjaj za stare sale uz pomoć mašine za ribanje i usisavanje

40 godina star mermerni pod bonske Redoute, jedne od najpoznatijih istorijskih građevina u gradu, temeljno smo očistili i pripremili, kako bi se ponovo uspostavila prvobitna pojavna slika. Kärcher specijalisti su podržali zaposlene firme Redoute GmbH Bonn prilikom tehnički zahtevne obrade prirodnog kamena.

Skupoceni karara mermer bio je bled i požuteo i njegova fina tekstura jedva da je bila još vidljiva, pošto redovno čišćenje podova do sada rađeno sredstvima za negu koja sadrže vosak. Tokom godina su na pretežno crno belom mozaik podu formirali debeo sloj. Prilikom dvodnevnog čišćenja najpre smo sve ostatke voska i sredstava za čišćenje temeljno uklonili mašinom za rovanje i usisavanje, koja se upotrebljava za mokro čišćenje podova, pa onda alkalnim sredstvom za čišćenje. Posle toga smo mermer isprali čistom vodom. Pomoću iste mašine i dijamantske podloge fine granulacije zatim smo ispolirali pod u Žutoj sali u više navrata i ponovo uspostavili prvobitan takozvani vodeni sjaj mermera. Boja i crtež prirodnog kamena su sada ponovo povratile svoju vrednost. Sredstava za negu i politure smo u potpunosti mogli da se odreknemo zahvaljujući ovom načinu postupanja.

Redoute su izgradili između 1790. godine i 1792. godine u kasnom klasicističkom stilu. Nju je savezna vlada do svog preseljenja u Berlin koristila za reprezentativne prijeme, a danas služi kao mesto za manifestacije za privatne proslave, konferencije i bankete.

La Redoute
La Redoute
La Redoute