Stena Loreley

Kärcher čisti Loreley pozorište na otvorenom

U okviru svog programa sponzorisanja kulture Kärcher se angažovao za očuvanje Loreley pozorišta na otvorenom kod mesta Sankt Goarshausen na Loreley steni. Primenjeni tehničari, specijalisti za čišćenje tamo su uklonili lišajeve, alge i ostatke emisije koje škode kamenu, koje su se poslednju deceniju formirale na tribinama za gledaoce, na kulama i stepenicama omiljenog mesta za manifestacije.

Primenjivali smo odmah četiri različita Kärcher uređaja: Grube nečistoće na lomljenom kamenu koji sadrži rudu gvožđa uklonili smo kompresorskim čistačima koji se zagrevaju tipa HDS 10/20-4 M – sasvim bez primene hemije. Uređaji rade na vrelu vodu od 95 °C, pritisak od 200 bar i 1.000 l/h. Delimično je neophodan parni stepen, kako bi se odstranile duboko zalepljene naslage u porama kamena. Na zidovima kula i zidinama smo primenjivali rotirajuću mlaznicu, sa tačkastim mlazom sa 4.500 obr/min. Na stepenicama i redovima za sedenje radili smo električnom mlaznicom, koja na istoj radnoj širini proizvodi do 40 % viši udarni pritisak nego konvencionalne mlaznice sa ravnim mlazom.

Naročito tvrdokorna rascvetavanja (sinterovanja) odstranili smo pomoću pištolja za raspršivanje čestica. On pomoću kompresovanog vazduha na površine kamena koje treba da se čiste nanosi šljaku visoke peći fine granulacije; dodavanjem vode na mlaznici smo dalje sprečili razvoj prašine.

Gvozdena ograda i rešetke na prozorima dobile su blago čišćenje zahvaljujući uređaju za raspršivanje suvog leda IB 7/40 – to uklanja rđu i površinske nečistoće, a da se ne promene patina i prvobitni karakter metalnih površina.

Za radove metenja ispred glavnog ulaza i za negu zelenih površina iza redova za sedenje pozorišta na otvorenom primenjivali smo komunalnu mašinu za metenje MC 50. To čine mogućim brzo izmenljivi setovi za nadogradnju. Osim toga mašina takođe može da se primenjuje i za zimsku službu.

Izgradnja pozorišta na otvorenom Loreley je počela godine 1932., svečano otvaranje je usledilo sedam godina kasnije komadom "Wilhelm Tell". Najpre su pozornicu pre svega koristili za izvođenje pozorišnih klasika. Od 1976. godine slavne internacionalne rok i pop veličine drže koncerte u pozorištu na otvorenom; isto tako se održavaju festivali i izvode opere. Građevina se nalazi sasvim blizu Loreley stene smeštene u Unesco svetsku baštinu Oberes Mittelrheintal.

Stena Loreley
Stena Loreley
Stena Loreley