Matsudagawa nasip

Prolazna umetnost na japanskom nasipu

U Japanu je Kärcher u leto 2008. godine po drugi put pomogao, da stvori umetničko delo: U saradnji sa umetnikom Klaus Dauven-om na Matsudagawa nasipu blizu grada Ashikaga nastao je filigranski crtež – napravljen pomoću kompresorskih čistača.

Pri tome su se na udubljenoj strani građevine (228 m duga i do 56 m visoka) pomoću vodenog mlaza izradili cvetni motivi od dvanaest godina starog sloja nečistoće na zidu. U kontrastu obrađene i neobrađene površine pet cvetova – „Hanazakari“ – je postalo vidljivo, koji će se na građevini zadržati otprilike pet godina – onda će se ponovo na zidu nataložiti toliko algi, mahovine i lišajeva, da više neće moći da se vidi razlika između površine koja je jednom očišćena i one koja je uvek prljava.

Kako bi se nacrt preneo na zid brane, jedna japanska geodetska firma ga je digitalizovala i laserskom tehnikom projektovala na zid. Za radove čišćenja smo upotrebljavali četiri Kärcher kompresorska čistača na hladnu vodu HD 1050 B. Pomoću sajli za penjanje dizalice za čišćenje visokih zgrada uz pomoć nemačke firme GSAR za tehniku sajli mogli smo da priđemo svim mestima na zidu i da uklonimo skoro sve organske nečistoće
.

Godine 2007. Klaus Dauven je zajedno sa Kärcher-om već nacrtao monumentalni životinjski motiv „Prelazak u divljinu“ na Olef brani u Hellenthal/Eifel. Klaus Dauven koji pre svega radi u otvorenom prostoru, od 2003. godine primenjuje kompresorske čistače kako bi između ostalog kreirao privremene crteže na baštenskim zidovima, podvožnjacima i na nosećim stubovima mosta. Pri tome se intenzivno konfrontira sa okolinom, koja mu služi kao podloga i ona se uvrštava u umetničko delo, a da se pri tome konstantno menja, kao kod uobičajenih grafita.

Matsudagawa nasip
Matsudagawa nasip
Matsudagawa nasip