Monumen Nasional

Kärcher čisti indonežanski nacionalni spomenik

Kärcher je u okviru svog internacionalnog sponzorisanja kulture očistio indonežanski nacionalni spomenik "Monumen Nasional" u Džakarti. Već 1992. godine je proizvođač uređaja za čišćenje iz grada Winnenden 132 m visoke obeliske oslobodio od nečistoća koje štete supstancu.

Nemačko-indonežanski tim za čišćenje od 20 članova projekat je podelio u dve faze: najpre su uklonili naslage na postolju spomenika pomoću kompresorskih čistača na vrelu vodu tipa HDS 6/14 C. Rastvorenu nečistoću su prilikom čišćenja poda, koje je usledilo, apsorbovali pomoću mašine za ribanje i usisavanje BD 530 Ep, tako da je površina odmah bila suva i po njoj je moglo da se hoda.

U drugom koraku je to prevazišlo okvire mogućnosti dva iskusna eksperta za čišćenje: pomoću tehnike sajli tehničari su spuštali sa platforme za posetioce koja se nalazi na visini od 115 m. Vrelom vodom su blago očistili mermerne površine od nečistoća od emisije kao što su čađ, mast i ulje – sasvim bez primene sredstava za čišćenje. Potrebnu vodu najpre pumpali pritiskom od 25 bar sa poda na platformi vidikovca, a tamo su je sakupljali u tri rezervoara od po 1.000 litara, iz kojih su se napajali kompresorski čistači na vrelu vodu HDS 12/18-4 S. Preko 120 m dugih kompresorskih creva voda je dospevala do kopalja za raspršivanje koja su primenjivana.

Kulu sa pozlaćenim plamenom na vrhu su otvorili 1975. godine i ona je sinonim za nezavisnost Indonezije. Projekat je preludijum za seriju drugih inicijativa u čišćenju grada Džakarte, koja će Kärcher podržati.

Monumen Nasional
Monumen Nasional
Monumen Nasional