Oleftalsperre

Pomoću kompresorskih čistača nastao je najveći crtež na svetu

uz pomoć restauratorskog čišćenja zgrada i spomenika kao što su predsedničke glave na planini Rushmore (SAD) ili kolonada na trgu Svetog Petra u Rimu proizvođač uređaja za čišćenje Kärcher je širom sveta doprineo tome da se istorijski spomenici sačuvaju od raspadanja.

U aprilu 2007. godine Kärcher po prvi put u okviru svog sponzorisanja kulture nije očuvao umetnost nego ju je iznova stvorio: U saradnji sa umetnikom Klaus Dauven-om na 282 metra dugom i do 59 metara visokom zidu Olef brane u Hellenthal/Eifel-u nastao je najveći crtež na svetu. u svojoj izvedbi je neponovljiv: U centru ne stoje boje nego Kärcher kompresorski čistači, koje je primenjivao kao potrepštinu za crtež. U roku od samo dve nedelje stvorio je 8.000 kvadratnih metara velik crtež „Prelazak u divljinu“ sa velikim motivima o preživljavanju životinja. Klaus Dauven je to sasvim svesno izabrao: „Reciprocitet između divljih životinja i riba veoma dobro odgovara nacionalnom parku i jezeru u okolini“, kaže umetnik.

Posle više od jedne godine detaljnog planiranja počeo je projekat 02. aprila 2007. godine. Najpre su pojedinačne tačke slike motiva skicirali na zidu brane i markirali masom za oblikovanje kako bi obezbedili pomoć u orijentaciji za umetnika. Onda su u primenu došli kompresorski čistači: uklanjanjem mahovine, algi i lišajeva postepeno su nastajali pojedinačni elementi crteža. Zahvaljujući kontrastu između očišćenog svetlog zida brane i još prljave, tamne površine, između ostalog je izrazito prikazao vevericu, jelena, štuku i jastreba.

Projekat je nastajao pod budnim okom mnogobrojnih znatiželjnika i turista, koji su događaj pomno pratili. „Pomoću ovog umetničkog dela postali smo bogatiji za još jednu atrakciju“, oduševljeno se izjasnio gradonačelnik Manfred Ernst.

Oleftalsperre
Oleftalsperre
Oleftalsperre