Potemkinove stepenice

Očišćene Potemkinove stepenice u Odesi

Kärcher se u leto 2009. godine po prvi put angažovao u projektu čišćenja u Ukrajini. U Odesi smo Potemkinove stepenice oslobodili od delom tvrdokorne nečistoće pomoću kompresorskih čistača. Pre svega su to bile nečistoća od emisije, golubiji izmet, zgažene žvakaće gume (okruglo 5.000 komada!) i vosak od sveća, koje su se nataložile na granitnim stepenicima i na asfaltiranim međupodijumima.

Tim za čišćenje je počeo na gornjem kraju slobodnih stepenica i onda se stepenik po stepenik kretao na dole. Primenjivali smo dva kompresorska čistača, koja se zagrevaju, tipa HDS 13/20 Eco 4-S sa mlaznicama za ravan mlaz koje čuvaju površinu na 40° – bez hemije. Za ravnomerno čišćenje basamaka na uređaje smo priključivali čistače za površine FR 30 i FR 50. Kako bismo sprečili da se prljava tečnost raspodeli po stepenicima, odmah smo je apsorbovali pomoću mokro/suvog usisivača NT 611 K i kontinuirano uklanjali na otpad.

142 m duge stepenice sa 192 stepenik povezuju stari grad sa lukom. Zbog načina izgradnje u perspektivi deluju još duže: Na stopi široke 21,7 m, na gore se skraćuju do na 13,4 m. Svetsku slavu su stekle zahvaljujući sceni na kraju klasičnog filma "Oklopnjača Potemkin" reditelja Sergei Eisenstein-a iz 1925. godine, po kojem su dobile ime.