Dvorski park Nymphenburg

U okviru programa sponzorisanja kulture se sredinom avgusta meseca angažovao prilikom restauratorskog čišćenja Velikog vodopada u minhenskom parku zamka Nymphenburg. Tri Kärcher zaposlena i restaurator su pod rukovodstvom vođe projekta Gerd Heidrich, Kärcher prodaja Nemačka, od kamenca, nečistoće i algi oslobodili Veliki vodopad.

„Radujemo se da smo se po prvi put upustili u projekat čišćenja u bajerskom glavnom gradu“, kaže Christian May, direktor Alfred Kärcher Vertriebs-GmbH. „Veliki vodopad Nymphenburg sa svojim zidovima od šarenog mermera, providnim vodenim koprenama i raskošnim ukrasnim figurama posetioci parka osećaju kao jedan od vrhunaca rado posećivanih parkova“, objašnjava Klaus Häfner, nadležni stručni restaurator u centri za restauraciju bajerske Uprave zamka u gradu München.

Nažalost sistem se veoma brzo zaprlja, uvek se ponovo formiraju debeli slojevi kamenca i naslage algi. Iz tog razloga se kod ovog projekta radilo o tome, da se razvije jednostavna i blaga metode čišćenja, koja u budućnosti može da se izvodi na jeftin način, a da istovremeno obeća čistoću koja će dugo potrajati. Pre svega smo primenili kompresorske čistače na vrelu vodu kao i parne čistače. Rezultat se mogao videti. Crveni i sivi mermer zidova fontane ponovo svetli i obe statue „Isar“ i „Donau“ blistaju u punoj belini.

Dvorski park Nymphenburg
Dvorski park Nymphenburg
Dvorski park Nymphenburg