Brana Eibenstock

„Riblje carstvo“: Brana Eibenstock dobija umetničko delo velikog formata

Na zidu brane Eibenstock umetnik obrnutih grafita Klaus Dauven je stvorio umetničko delo velikog formata. Pomoću kompresorskih čistača od skoro 30 godina starog sloja prljavštine je izradio crtež, koji pokazuje dve domaće pastrmke. Slika „Riblje carstvo“ može da se vidi zahvaljujući kontrastu svetlog i tamnog između očišćenih i ne obrađenih površina. Kärcher je podržavao i pratio projekat u okviru svog programa sponzorisanja kulture sa svojim iskustvom i svojom tehnikom.

Obe pastrmke su poređane jedna iznad druge i zauzimaju celokupnu širinu zida brane. Nacrtane su zarubljeno, tako da od jedne mogu da se vide samo leđa, od druge samo stomak. Zahvaljujući ovom prikazu nastaje dinamika – ribe izgledaju kao da se zaista kreću u vodi. U prostoru Erzgebirge domaća pastrmka je važan bioindikator, pošto može da preživi samo u čistoj vodi. Iz tog razloga na ovoj slici stoje simbolički za kvalitet vode na brani vode za piće Eibenstock.

Kako bi se nacrt preneo na zid brane, jedna geodetska firma ga je digitalizovala i laserskom tehnikom projektovala na zid. Industrijski penjači su tačke markera postavili na zid, koje je onda umetnik povezao u sklopio u sliku. Umetnik je radio sa lifta za fasade, a pomagali su mu penjači, koji su sa krune zida postavili sajle. Za radove su upotrebljavali tri kompresorska čistača na hladnu vodu HD 13/18-4 S.

Umetnik

Klaus Dauven od 2003. godine primenjuje Kärcher kompresorske čistač, kako bi na javnom prostoru kreirao prolazne crteže. Rođen je 1966. u Düren-u (Nordrhein-Westfalen), a studirao je umetnost u gradovima Düsseldorf, Münster i Aix-en-Provence. Klaus Dauven-a su za njegova dela više puta odlikovali, između ostalog Joseph i Anna Fassbender nagradom Brühl i umetničkom nagradom grada Düren. Danas živi u mestu Kreuzau (Nordrhein-Westfalen). Zajedno sa Kärcher-om je već više zidova brana ulepšao prolaznim crtežima, tako na primer 2007. godine Olef branu u Eifel-u i 2008. godine Matsudagawa nasip u Japanu.

Brana Eibenstock

Brana Eibenstock je 1982.godine puštena u rad. Ona je najveća brana pijaće vode u Saksoniji. Sa svojim sadržajem od otprilike 64 miliona kubnih metara vode brana snabdeva pijaćom vodom veliki prostor Zwickau-Chemnitz. Ostali zadaci brane su zaštita od poplave, povećanje niskog vodostaja i dobijanje energije. Moćni zid brane Eibenstock je dug oko 300 metara i visok 57 metara.