Univerzitet Tübingen

Kärcher čisti Univerzitet Tübingen pomoću postupka raspršivanja čestica i kompresorskih čistača

U okviru svog programa sponzorisanja kulture specijalista za uređaje za čišćenje Kärcher se angažovao na Univerzitetu Tübingen. Fasadu nove filologije (Brecht zgrada) su tamo poslednjih godina iscrtali mnogobrojnim grafitima. Primenjeni tehničari porodičnog preduzeća uklonili su nečistoće različitim abrazivnim postupcima.

Za čišćenje betonske cokle najbolje je bio namenjen postupak raspršivanja čestica. Pri tome se aluminijumski silikat (granulacija 40-80 µm, tvrdoća 6-7 po Mosovoj skali) pomoću pištolja za raspršivanje čestica sa visokim pritiskom nanosi na površinu, dodavanjem vode na mlaznici se dalekosežno sprečava razvoj prašine. Celokupan donji sektor fasade smo zatim kompresorskim čistačima koji se zagrevaju tipa HDS 13/20-4 S oslobodili od preostale nečistoće i ostataka emisije. Eloksirane aluminijumske površine zgrade koje se nalaze iznad toga, na kojima su se nalazili grafiti, blago smo očistili pomoću kompresorskog čistača na vrelu vodu HDS 13/80 i Kärcher uređaja za raspršivanje suvog leda IB 15/80.

Nova filologija, takozvana Brecht zgrada, odomaćila se seminare germanistike, anglistike, romanistike, slavistike, retorike i nauke o jeziku kao i nauke o medijima. 1974. godine završena zgrada je danas jedna od najfrekventnijih na Univerzitetu Tübingen. Više hiljada studenata posećuju ovde svaki semestar predavanja i seminare i koriste biblioteku.

Eberhard Karls univerzitet Tübingen su osnovali 1477. godine i spada u najstarije univerzitete u Evropi. Danas je na Visokoj školi upisano 24.000 studenata iz zemlje i inostranstva. Na sedam fakulteta u okviru univerziteta predaje i istražuje oko 400 profesora i više od 4.000 naučnika.

Univerzitet Tübingen
Univerzitet Tübingen
Univerzitet Tübingen