Vigeland-park skulptura

Kärcher je očistio monolite u Vigeland parku skulptura

U okviru svog sponzorisanja kulture Kärcher se 2008. godine angažovao svojim restauratorskim čišćenjem poznatih monolita i 36 skulptura koje ih okružuju u centru Vigeland parka u gradu Oslo. Primenjivali smo blagu modernu tehniku čišćenja kako bi umetnička dela dobila na trajnosti i kako bismo ih oslobodili tvrdokornih nečistoća koje oštećuju kamen. Radovi su se manifestovali u uskoj saradnji sa norveškim i nemačkim restauratorima i naučnicima..

Tokom godina su se na granitnu površinu skulptura zalepile nečistoća od emisije, ptičiji izmet, alge, lišajevi, gljive i naslage koje sadrže mast. Uklonili smo ih kompresorskim čistačima koji se zagrevaju, sasvim bez hemije. Primenjivali smo samo vrelu vodu, koja je pomoću upoređujuće niskog udara pritiska rastvarala nečistoću sa površine. Na nekim mestima smo jako zalepljene slojeve nečistoće skidali postupkom raspršivanja čestica niskim pritiskom uz primenu veoma mekog abraziva. Za radove na monolitima bila nam je potrebna skela; 36 skulptura je u potpunosti bilo dostupno sa zemlje. Za čišćenje platoa primenjivali smo mašine za metenje i mašine za ribanje i usisavanje. Trebalo nam je četiri nedelje da završimo radove.

Gustav Vigeland (1869-1943) je bio jedan od najznačajnijih skulptora Norveške. Poslednje dve decenije svog života umetnik je posvetio parku skulptura u gradu Oslo. U centru, na platou je monolit od granita, u kojem su skrivene 121 isprepletana ljudska figura. Okružen je sa 36 zračno poređanih granitnih grupa na kružnim stepenicama, koje predstavljaju životni ciklus. U parku Vigeland mogu se videti ukupno 192 umetnička dela.

Vigeland-park skulptura
Vigeland-park skulptura
Vigeland-park skulptura