Chungju nasip

Kreativna akcija čišćenja na Chungju nasipu u Južnoj Koreji

Koliko kreativno može da se radi pomoću Kärcher kompresorskih čistača, široka javnost je mogla da vidi prilikom internacionalnog umetničkog projekta u oktobru 2012. godine: zajedno sa nemačko-koreanskim timom od Kärcher zaposlenih, industrijskih penjača i geodetskih inženjera, umetnik Klaus Dauven je na Chungju nasipu stvorio umetničko delo "Horang-ee" (tigar).

Chungju nasip koji se nalazi otprilike sto kilometara južno od Seula je najveći u Južnoj Koreji. Sa svojim sadržajem od preko 2,7 milijardi kubnih metara jezero od 1985. godine osigurava snabdevanje pijaćom vodom glavni grad i ceo region. Uz to se postrojenje brine za dobijanje energije i služi kao zaštita od poplave.

Sada je brana dobila i drugu funkciju: gigantskog platna. Umetničko delo "Horang-ee" pokazuje tigra, koga je umetnik u nečistoći naslikao na 447 metara dugom i 98 metara visokom zidu brane pomoću Kärcher kompresorskih čistača. Kako bi se nacrt sa A3 poprečnog formata po DIN-u preneo na zid brane, digitalizovali su ga i laserskom tehnikom projektovali na zid. Ukupno je bilo izračunato preko 1.300 geodetskih tačaka, koje su na građevini bile markirane žutom masom za oblikovanje a koje je onda Klaus Dauven povezao. Tako su po principu "Slikanje po brojevima" nastale konture crteža.

Izazov su bili mnogi u zid ugrađeni elementi koji na taj način nude neregularnu površinu za rad. Pošto je zid uz to bio veoma različito zaprljan, umetničko delo su morali da pozicioniraju veoma precizno. Kako bi došao do svih mesta umetnik i industrijski penjači, koji su mu pomagali, su se zakačili na sajle od krune zida. Na zidu brane pre svega su za uklanjanje bile organske nečistoće kao što su alge, mahovina i lišajevi, posao, koji se završio bez dodavanja hemikalija.

Chungju nasip
Chungju nasip
Chungju nasip