Duurzaamheidsdoelstellingen 2025

Onze maatregelen zijn gericht om uitstoot te beperken in productie, hergebruik van grondstoffen en reductie van verpakkingen in kunststof. Duurzaamheid is diep verankerd in de wereldwijde toeleveringsketen. Als het om sociale en maatschappelijke vraagstukken gaat, concentreren we ons op het behoud van waarden.

Sustainability Goals 2025 - be the difference

Een blik op de doelstellingen voor 2025

Milieuvriendelijkheid en klimaatbescherming vormen een fundamenteel onderdeel van ons handelen. We stellen onszelf al jaren continu nieuwe doelstellingen om ons bedrijf systematisch efficiënter en zuiniger te maken en om onze rol als maatschappelijke stakeholder te vervullen. Met onze doelstellingen voor 2025 zetten we nu de volgende stap richting de toekomst.

Met het stellen van deze doelen in 2020, spelen we ook onze rol bij het behalen van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Deze Sustainable Development Goals (SDG's) vertegenwoordigen een wereldwijde standaard voor de prioriteiten en doelstellingen van duurzame ontwikkeling tot 2030 op economisch, sociaal en ecologisch vlak.

Voor ons als bedrijf bieden de SDG's een goed kader om onze duurzaamheidsdoelstellingen op te baseren. Op deze manier kunnen we met onze corebusiness een rol spelen bij het overwinnen van wereldwijd relevante uitdagingen. We hebben onze doelstellingen gebundeld in drie initiatieven: "Zero Emission", "Gebruik, Hergebruik, Recycleer" en "Social Hero".

Zero uitstoot

Tegen 2025 zal Kärcher de reële scope 1- en scope 2-emissies van zijn productie- en logistieke locaties wereldwijd met 21% verminderen vergeleken met het basisjaar 2020. Tegen 2030 zal dit met nog eens 21% worden verminderd, waardoor de absolute reductie 42% is: om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, besparen we energie en vertrouwen op duurzame energiebronnen. Daartoe heeft Kärcher zich geëngageerd bij het "Science Based Targets Initiative" (SBTi) om zijn uitstoot in het hele bedrijf op korte termijn te verminderen in overeenstemming met wetenschappelijk klimaatonderzoek. Dit initiatief is een samenwerking tussen het CDP, de United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF) en is een van de engagementen van de We Mean Business Coalition.

Tegen 2025 zal Kärcher het beheer van zijn Scope 3-emissies uitbreiden en de transparantie van de CO2-voetafdruk van zijn producten waarborgen: als onderdeel van ons lidmaatschap van de SBTi verbinden we ons ertoe de berekening van onze emissies van upstream- en downstream-activiteiten uit te breiden en reductiedoelstellingen te ontwikkelen. Duurzaamheid stopt voor Kärcher inderdaad niet bij de fabriekspoort. Wat de uitstoot van onze transportlogistiek betreft, verminderen we deze nu al door onze transportroutes continu te optimaliseren. Onze fabrieken over de hele wereld betrekken al 75% van het volume van de aankopen bij regionale leveranciers die zich op een afstand van minder dan 1,000 km van de productielocatie.

Sinds 2021 gebruiken alle Kärcher-fabrieken wereldwijd groene stroom voor de productie: de stroom die we nodig hebben voor onze productie komt volledig uit hernieuwbare energiebronnen. Groene stroom genereert aanzienlijk minder CO₂-uitstoot dan elektriciteit uit niet-hernieuwbare energiebronnen, waardoor we hier in onze fabrieken een sterke invloed hebben als de grootste elektriciteitsverbruiker van het bedrijf. Van 2021 tot 2023 ondersteunden we klimaatbeschermingsprojecten om de onvermijdelijke CO₂-uitstoot te compenseren. Sinds 2024 zetten we deze middelen in voor meer duurzaamheid direct op onze productielocaties waar emissies ontstaan: voor groene stroom uit eigen en externe productie en voor het verhogen van de energie-efficiëntie. Veel van onze fabrieken zijn al uitgerust met LED-verlichting en fotovoltaïsche systemen. Onze grootste fabriek in China produceert 980.000 kWh stroom per jaar op een vloeroppervlak van 9.000 m². Op het hoofdkantoor in Winnenden maken we bijvoorbeeld gebruik van een gesloten materiaalkringloop door defecte houten wegwerppallets om te vormen tot een verwarmingssysteem voor het gebouw.

Kärcher Zero uitstoot

Reduceren, hergebruiken, recycleren

Tegen 2025 zullen we de duurzaamheid van alle productverpakkingen optimaliseren: wij verbeteren de stabiliteit van onze producten om het gebruik van plastic verpakkingen tot een minimum te beperken of het volledig af te schaffen. Wij vervangen geleidelijkaan wegwerpverpakkingen uit primaire kunststoffen door kunststoffen uit gerecycleerde materialen. Wij vervangen ook niet-recycleerbare verpakkingen door alternatieven – de verpakking van onze FC 7 Floor Cleaner is bijvoorbeeld gemaakt van pulp, een soort papiermaché, in plaats van piepschuim. In de EU hebben onze SC 3 Upright EasyFix-stoomreinigers een inlegstuk gemaakt van erwtenzetmeel. Het materiaal is een afvalproduct van de voedingsmiddelenindustrie en is volledig biologisch afbreekbaar.

Tegen 2025 zal 50% van de totale hoeveelheid kunststof van onze hogedrukreinigers uit het Home & Garden-assortiment gerecycleerd zijn: wij verminderen en vervangen systematisch de hoeveelheid nieuwe plastic in onze producten. Om de spuitlansen voor onze hogedrukreinigers te maken, zijn wij gedeeltelijk overgestapt op gerecycleerd plastic en gebruiken we nylon 66. Het gebruikte gerecycleerde materiaal wordt gewonnen uit stof van geretourneerde airbags en materiaal dat overblijft van hun productieproces. Onze stofzuiger T11/1 Classic HEPA Re!Plast heeft een gehalte gerecycleerd plastic van 60*%. Op deze manier sluiten we de kringloop door gerecycleerde materialen te gebruiken. *alle plastic onderdelen, behalve de accessoires

Sinds 2020, ondersteunen wij de vermindering en het hergebruik van oceaanplastic: wij werken samen met de milieuorganisatie One Earth One Ocean (OEOO) om de vervuiling door oceaanplastic te verminderen. OEOO streeft ernaar de wereldwateren te zuiveren van plastic afval door het te sorteren op soort en vervolgens te verwerken. Daarnaast is OEOO betrokken bij oliezuivering, microplastics en onderzoek, onderwijs en documentatie over watervervuiling. Wij ondersteunen projecten van waterzuivering en circulaire economie en de technische innovaties van OEOO. Samen organiseren wij wereldwijd de Kärcher Cleanup Day, waarbij medewerkers deelnemen aan schoonmaakacties van regionale wateren.

Tegen 2025 mikken we op een proefproductie zonder plastic afval: we willen het plastic verpakkingsafval van lokale leveranciers tot nul terugbrengen en zo van ons hoofdkantoor het model maken voor verdere productielocaties. We implementeerden deze aanpak reeds bij ons intern goederenvervoer. Bijvoorbeeld in Winnenden, Duitsland, worden bepaalde componenten verpakt in multi-use dozen in plaats van in folie voor transport, wat een besparing van 3.000 kg folie per jaar oplevert.

Tegen 2025 zal duurzaamheid een integraal onderdeel uitmaken van nieuwe bedrijfsmodellen: wij herzien en implementeren bedrijfsmodellen voor Kärcher zoals delen, opknappen, diensten en recycling. Wij onderzoeken nieuwe benaderingen voor een duurzame productontwikkeling met de Soilkind keukencomposteerder. Dit door Kärcher zelf ontwikkelde apparaat zet dankzij zijn uitgekiende technologie in slechts 48 uur keukenafval om in voedselrijke compost. Met onze digitale producten kunnen wij helpen om materiaalverspilling in sanitaire ruimtes aanzienlijk te verminderen dankzij een sensorgestuurde reiniging. Wij werken ook samen met start-ups die bijvoorbeeld deelstations voor productverhuur aanbieden in grotere wooncomplexen.

Kärcher Reduceren hergebruiken recycleren

Social Hero

Tegen 2025 zal ons sociaal engagement gericht zijn op het behoud van waarden: duidelijk gedefinieerde onderwerpen zorgen ervoor dat al onze activiteiten op het gebied van sociaal engagement over de hele wereld een gemeenschappelijk doel hebben. Op alle drie de gebieden - donaties en sponsoring, langdurige samenwerking en werknemersbetrokkenheid - nemen we onze rol als maatschappelijk stakeholder serieus en zetten we ons daarom in voor het behoud van waarden. Dit kunnen culturele waarden zijn, zoals het geval is bij onze culturele sponsoring, of familiewaarden, zoals bij onze samenwerking met SOS Kinderdorpen. Sinds het begin van onze samenwerking in 2011, ondersteunt Kärcher SOS-kinderdorpen in 44 landen.

Tegen 2025 zullen we een proactief risicomanagementbeleid voor leveranciers opzetten voor duurzaamheid: we analyseren en verbeteren systematisch de sociale en ecologische impact van onze directe leveranciers. Om dit te bereiken stellen we duurzaamheid als een van de belangrijkste doorslaggevende factoren bij het selecteren van nieuwe leveranciers alsook bij het beoordelen van huidige leveranciers. Als onderdeel van deze strategie maken we gebruik van wereldwijde audits en een uitgebreide gegevensbank, aangezien duurzaamheid en stipte levering hand in hand gaan bij Kärcher.

 

Kärcher Social Hero

Werkgebieden van onze duurzaamheidsstrategie