Over Kärcher

Goede argumenten voor het merk Kärcher: Innovatief. Deskundig. Betrouwbaar.

Company News Header

Ons Doel

De Kärcher Purpose biedt onze medewerkers oriëntatie en geeft een diepere betekenis aan hun dagelijkse werk. Het helpt onze klanten en zakenpartners ook om te begrijpen waar het merk en het bedrijf voor staan, welke overtuigingen en waarden we delen. Kärcher-collega's van over de hele wereld hebben samen de Purpose uitgewerkt.

Purpose Statement

Data, cijfers en feiten over het boekjaar 2023

In 2023 heeft Alfred Kärcher SE & Co KG met 3.294 miljard euro zijn hoogste omzetcijfer in de geschiedenis van het bedrijf behaald. Het familiebedrijf stelt meer dan 16.000 werknemers tewerk in 160 bedrijven en 82 landen. De continue en uitgebreide leveringen aan klanten wereldwijd wordt gegarandeerd door meer dan 50.000 servicepunten in alle landen. Kärcher heeft zich tot doel gesteld om de nadruk van haar maatschappelijk engagement te leggen op het thema waardebehoud: in het kader van haar programma voor cultuursponsoring heeft Kärcher sinds 1980 meer dan 191 monumenten over de hele wereld gerestaureerd. 

Turnover en medewerkers wereldwijd

Actieve patenten en leeftijd van apparatuur in assortiment

Kärcher producten worden verkocht door 160 bedrijven in 82 landen


Wij werken onder hoge druk aan nieuwe oplossingen. Gisteren en vandaag.

Alfred Kärcher – uitvinder en ondernemer

Alfred Kärcher is één van de vele uitvinders en ondernemers, zoals Robert Bosch, Gottlieb Daimler en graaf Zeppelin, die het Zuidduitse Württemberg sinds het begin van de industrialisatie heeft voortgebracht. Met veel energie zette hij zich in voor de realisatie van zijn ideeën. In 1924 sluit de 23-jarige Kärcher zijn studie aan de Technische hogeschool Stuttgart af. Hij werkt eerst in het vertegenwoordigersbedrijf van zijn vader dat hij ontwikkelt tot een constructiebureau. In 1935 richt de ingenieur in Stuttgart-Bad Canstatt een eigen bedrijf op om zijn productideeën op het gebied van de verwarmingstechniek zelf te produceren en op de markt te brengen. Alfred Kärcher ontwerpt en bouwt volgens eigen patent onder andere de zogenaamde 'Kärcher zoutbadoven' voor het temperen van staal en het harden van lichte metalen in de industrie.

In 1939 verhuist het bedrijf naar Winnenden waar nog steeds het hoofdkantoor van het familiebedrijf is. In die tijd worden er ook opwarmapparatuur voor vliegtuigmotoren en cabineverwarmingen geproduceerd. Na het einde van de tweede wereldoorlog ligt de nadruk op producten voor dagelijks gebruik: ronde ovens, kleine kachels, handkarren en aanhangers voor tractoren.

Eerste stappen in de reinigingstechniek

In 1950 zorgt Alfred Kärcher voor een doorbraak in de reinigingstechniek met de ontwikkeling van de eerste Europese warmwater hogedrukreiniger (Dampfstrahler 'DS 350'). De constructie voor de verwarming van het water blijkt zo innovatief dat deze nog steeds de basis is voor alle branders.

Zoals vele anderen maakt Alfred Kärcher het wereldwijde succes van zijn innovatie niet meer mee. Als hij op 17 september 1959 op de leeftijd van 58 jaar overlijdt, neemt zijn vrouw Irene het roer over om drie decennia lang leiding te geven aan het bedrijf. Hun kinderen Johannes Kärcher en Susanne Zimmermann von Siefart zijn tegenwoordig als tweede generatie verantwoordelijk voor het familiebedrijf.

Internationalisering

In 1962 opent Kärcher zijn eerste buitenlandse vestiging in Frankrijk, waarna Oostenrijk en Zwitserland volgen. De internationalisering wordt voortvarend voortgezet. In 1975 opent Kärcher een fabriek in Brazilië; tien jaar later heeft de onderneming al 16 verkoopmaatschappijen opgericht, onder andere in Noord-Amerika, Afrika en Australië. In 2012 is Kärcher in 57 landen vertegenwoordigd met eigen dochtermaatschappijen en wordt 85% van de omzet gerealiseerd in het buitenland. Voor een allesomvattende service voor onze klanten overal ter wereld zorgen 40.000 servicepunten in meer dan 190 landen.

Groei door innovatie

Vanaf 1974 concentreert Kärcher zich na een fase van diversificatie op de hogedrukreiniging. In deze tijd krijgen de apparaten ook een andere nieuwe kleur. Blauw wordt vervangen door het momenteel wereldbekende Kärcher-geel. In 1980 breidt de onderneming het productspectrum voor de basisbehoefte reiniging uit, aanvankelijk naar de toepassingsgebieden transport en gebouwen. Het aanbod wordt aangevuld met nat-/droogzuigers, veegmachines, schob-/zuigmachines, autowasinstallaties, stoomreinigers, reinigingsmiddelen en installaties voor de behandeling van drink- en afvalwater.

Een van de mijlpalen in de geschiedenis van Kärcher is de introductie in 1984 van de eerste draagbare hogedrukreiniger HD 555 profi en daarmee de toegang tot de consumentenmarkt. In 1993 wordt het aanbod uitgebreid met producten voor gebruik binnenshuis. Sindsdien biedt Kärcher bijvoorbeeld ook stoomreinigers en stofzuigers aan voor particuliere huishoudens. In 2003 wordt de RoboCleaner RC 3000, de eerste volledig automatische zuigrobot ter wereld, op de markt gebracht. In 2007 betreedt Kärcher volledig nieuw terrein met een ruim assortiment producten voor tuinverzorging zoals pompen voor de bewatering, dompelpompen, leidingwatervoorziening en toebehoren.

Voor de professionele markt voert Kärcher in 1986 als pionier de walsborsteltechniek in voor schrob-/zuigmachines. Dankzij een in 1995 ontwikkelde rotorsproeier (vuilfrees) kan de reinigende werking van hogedrukreinigers bijna worden verdubbeld. De stofopname van nat-/droogzuigers voor zakelijk gebruik wordt voortdurend verbeterd en in 2007 wordt de innovatieve filterreiniging TACT op de markt gebracht. Daarnaast worden wereldwijd voor reinigingsprojecten nieuwe werkwijzen ontwikkeld. Zo worden de 284 Dorische zuilen die het St. Pietersplein in Rome omringen, gerestaureerd met een speciaal ontwikkelde straalprocedure. Dit is een totale oppervlakte van maar liefst 25.000 m². Sinds 2009 verkoopt Kärcher ultrahogedrukreinigers met een waterdruk tot wel 2.500 bar. Hiermee kan niet alleen worden gereinigd, maar kunnen ook gevels worden gesaneerd en kan beton worden verwijderd. In hetzelfde jaar wordt een multifunctionele veegmachine voor de gemeentereiniging ingevoerd en worden met waterdispensers nieuwe doelgroepen aangeboord.

Wereldwijd marktleider Kärcher

Innovatie is en blijft de belangrijkste groeifactor. Alleen al in 2011 bracht Kärcher meer dan 100 nieuwe producten op de markt. De internationale marktleider voor reinigingstechniek zal zich ook in de toekomst onderscheiden door een inventieve geest, topkwaliteit en innovatieve oplossingen.

Bedrijfshistorie
Bedrijfshistorie
Bedrijfshistorie

Topkwaliteit voor reiniging en waardebehoud

Onze visie

We zijn wereldwijd op het gebied van kwaliteit en technologie de toonaangevende aanbieder van reinigingssystemen, reinigingsproducten en services voor vrije tijd, huishouden, nijverheid en industrie. Onze klanten kunnen optimaal genieten van onze producten doordat ze hun reinigingstaken succesvol, economisch en milieuvriendelijk kunnen uitvoeren. Wij maken een merkbaar verschil in het leven van onze klanten door hen efficiënte en economische oplossingen aan bieden voor dagelijkse en algemene reinigings- en bewateringsproblemen. We hebben zeer tevreden en enthousiaste klanten.


Onze ondernemingsfilosofie

Klantgerichtheid

Wij voeren een open dialoog met onze klanten die we beschouwen als partners. Onze producten en diensten bieden optimale oplossingen waarvan onze klanten optimaal profijt hebben. Problemen van onze klanten worden snel en flexibel opgelost.

Medewerkers

Gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers die hun werk met plezier doen, zijn een belangrijke factor voor het succes van Kärcher.

Samenwerking

Vertrouwen, loyaliteit, transparantie, eerlijkheid, betrouwbaarheid, aandacht en respect zijn centrale begrippen in de relatie van Kärcher met de medemensen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Wij zetten doelgericht alle kennis en ervaring die in onze onderneming beschikbaar is, in door te werken in teams en informatie te delen.

Onze producten en diensten

We bieden reinigingssystemen, reinigingsproducten en diensten voor vrije tijd, huishoudens, nijverheid en industrie met een optimale prijs-/kwaliteitsverhouding.

Marktpositie

Kärcher is een internationale onderneming die zichzelf ziet als benchmark. We willen toonaangevend zijn in marktaandeel, innovatie, kwaliteit en image. Het is ons streven in alle segmenten wereldwijd marktleider te zijn.

Innovatie

Als leider op het gebied van innovatie stellen we normen in technologie, service en design die optimaal inspelen op de behoeften van de klant. Onze innovaties worden door onze klanten met enthousiasme ontvangen.

Marketing

Topprestaties, innovaties en kwaliteit zijn wereldwijd verbonden met het merk Kärcher. We willen de kracht van ons merk constant versterken.

Productie en inkoop

Onze leveranciers zijn geïntegreerd in de waardeketen. Samen met hen werken we voortdurend aan een optimalisatie van de productiediepte en inrichting van de processen. Onze bereidheid snel en flexibel in te spelen op veranderingen, zorgen ervoor dat onze kwaliteit en kosten concurrerend blijven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Kärcher neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus: wij hebben respect voor de mensenrechten, de waarden en normen van eenieder en leven de sociale en juridische verordeningen als goed burger na.

Omgang met hulpbronnen

Onze producten, diensten en processen geven we ecologisch verantwoord vorm. Overal waar wij actief zijn, houden we rekening met het milieu en gaan we verantwoordelijk om met alle aanwezige natuurlijke hulpbronnen.

Groei, financiering en succes

Door een winstgevende groei versterken we onze rentabiliteit en financiële armslag. Zo waarborgen we de continuïteit en verdere ontwikkeling van onze onderneming. Bij al onze zakelijke activiteiten staat voorop dat we onze financiële onafhankelijkheid en beslissingsvrijheid willen behouden. Bovendien geven we de voorkeur aan organische groei boven acquisities.

Familiebedrijf

De aandeelhouders identificeren zich met de onderneming. Kärcher blijft een familiebedrijf.

Samenwerking.

Woma
Clean Park
Ringler