Droogijsstralen

Alles voor een schone industrie. Op het gebied van industriële reinigingssystemen biedt Kärcher innovatieve en geavanceerde oplossingen voor alle vereisten. Het assortiment omvat reinigers om te droogijsstralen, hogedrukreinigers, industriële stofzuigers, evenals tank- en onderdelenreinigers.

Kärcher Alles voor een schone industrie
Producten vergelijken |
0 Producten

Zuiverheid zonder resten

Vervuilde vormen, onderdelen of machines zijn dikwijls moeilijk schoon te krijgen. Het probleem: na het zandstralen blijven er bijvoorbeeld straalmiddelen, zoals zand of glasgranulaat achter. Wat er dan vaak gebeurt, is dat er na het reinigen nog gepoetst wordt. Met de krachtige ice blasters van Kärcher zijn deze extra handelingen overbodig. De droogijspellets lossen na het stralen volledig in kooldioxide (CO2) op. Wat over blijft, is een schoon product.

Voordelen droogijsreiniging

De voordelen bij het droogijsstralen

 • Reinigen zonder voorbereidingen
  machines hoeven voor reiniging niet eerst met moeite te worden gedemonteerd. De pellets komen zonder enige moeite tot in de kleinste hoeken.
 • Minimale machinestilstandtijden
  dankzij een snelle en effectieve reiniging met droogijs.
 • Milieuvriendelijk reinigen
  zonder extra chemicaliën of straalmiddelen.
 • Oppervlakken worden niet beschadigd
 • Geen resten
  Droogijs sublimeert zonder resten in CO2. Resten zoals straalmiddelen of afvalwater zijn er niet.
Droogijsreiniging

Zuiverheid = koude maal versnelling

De Ice Blaster versnelt de tot 3 millimeter grote droogijspellets onder perslucht over een afstand van 150 m/s. Door de koude van –79 °C bevriest het vuil en scheurt het. De droogijspellets kunnen door hun hoge snelheid vervolgens het vuil eenvoudig losbreken. Dit is een bijzonder effectieve methode, waarbij nagenoeg elk vuil wordt verwijderd, zonder dat het materiaal wordt beschadigd.

Droogijs

Van kooldioxide tot ijs

Tijdens het productieproces stroomt er vloeibare kooldioxide in de perscilinder van de pelletizer en wordt door de drukdaling droogijssneeuw. Een hydraulische cilinder comprimeert de droogijssneeuw, die daarop door een extruderplaat wordt geperst. Hierdoor ontstaan staafjes droogijs, die daarna tot pellets breken.

Zuiverheid voor alle toepassingen.

Kärcher Ice Blasters kunnen volledig zonder reinigingsmiddelen of chemische additieven. Ze kunnen zonder problemen ook worden gebruikt voor toepassingen waarbij een reiniging met water of zand wettelijk verboden is. Doordat de pellets zonder resten oplossen, ontstaat er geen afvalwater. De droogijspellets kunnen met behulp van de krachtige droogijs-pelletizers van Kärcher in een handomdraai zelf worden gemaakt.

Stahl_Metall_und_Maschinenbau

Staal-, metaal- en machinebouw

De basis- en onderhoudsreiniging van productiemachines, lasrobots, transportbanden en lakinstallaties kan met de ice blasters van Kärcher zeer eenvoudig handmatig plaatsvinden.

Drukkerijen

Drukkerijen

Na het droogijsstralen zien alle gereinigde drukmachines en -cilinders, gereedschappen etc. er weer als nieuw uit.

Holz_Elektroindustrie

Hout- en elektro-industrie

Het droogijsstralen is ook ideaal voor het reinigen van houtbewerkingsmachines, generatoren, turbines, schakelkasten etc.

Kunststoff_und_Verpackungsindustrie

Kunststof- en verpakkingsindustrie

Spuitgietmatrijzen en productiestraten worden door de droogijsstralers ontdaan van siliconen en rubber en van verf, lak en vele andere verontreinigingen.

Automobielindustrie

Auto-industrie, gieterijen en kunststofspuiterijen

Onze droogijsreinigers ontdoen alle mogelijke onderdelen en werkstukken van bind- en antikleefmiddelen. Resten van siliconen, rubber, verf, lak, lagen etc. kunnen zonder enige moeite uit spuitgietmatrijzen, werkstukken en complete productiestraten worden verwijderd. Alles wordt schoon zonder sporen achter te laten.

Levensmiddelenindustrie

Levensmiddelen-, farmaceutische en cosmeticaindustrie

Met een Ice Blaster kunnen vul- en menginstallaties, productiestraten en handling-systemen alsook tanks en ovens worden ontdaan van cokes, aanbrandingen en aanslag, vet en afzettingen.

Papierindustrie

Papierindustrie

In de papierindustrie ontstaan afzettingen van lijm, kalk, stof en celstoffen. Machinestoringen en kwaliteitsafnames zijn hiervan het gevolg. Met droogijs gereinigde installaties zijn sneller schoon en daardoor ook weer sneller operationeel.

Kommunen_und_Gemeinden

Steden en gemeenten

Graffiti en kauwgom: het probleem van vele steden en gemeenten. Hierbij is een reinigingsmethode vereist, waarbij de wanden en oppervlakken grondig maar tegelijk veilig worden gereinigd – zoals de Ice Blasters van Kärcher. Deze verwijderen vuil, zonder het basismateriaal te beschadigen.

Droogijs van eigen fabricaat.

Dankzij de pelletizers van Kärcher kunt u uw droogijspellets ook eenvoudig zelf produceren. Zo ontstaan er geen wachttijden en bespaart u op inkoop- en transportkosten. Bij een reiniging met vers droogijs wordt de reinigingstijd idealiter gehalveerd. Ook het reinigingsresultaat wordt evenredig aan de versheid van de pellets verbeterd. Doordat de productieperiode vrij kan worden gekozen, wordt het werkproces nog verder geoptimaliseerd.

Pelletizer

Met de pelletizer-modellen IP 55, IP 120 en IP 220 biedt Kärcher voor elke gewenste hoeveelheid droogijs-pellets de optimale productieoplossing. Het met pelletizers van Kärcher gefabriceerde droogijs is ook geschikt voor het koelen van bijzonder warmtegevoelige producten (bijv. in de levensmiddelenindustrie.

Droogijsbox

De droogijsbox van Kärcher voor het transporteren van bewaren van droogijs-pellets is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: als wegwerpbox van piepschuim voor droogijs tot een gewicht van 25 kg. als herbruikbare box uit geëxpandeerd polypropyleen (EPP) voor droogijs tot een gewicht van 100 kg. De herbruikbare box isoleert bijzonder goed, is licht en duurzaam.


Hoe belangrijk is de kwaliteit van droogijs?

De ervaring leert, dat met vers geproduceerde droogijs-spellets aanzienlijk beter en sneller kan worden gereinigd. Daarom is het bij droogijsstralen van essentieel belang dat er altijd zo vers mogelijk droogijs wordt gebruikt.

Droogijs dat enkele dagen oud is, verliest aan dichtheid en vermindert de reinigingsresultaten. Het resultaat is dat er meer droogijs nodig is om een bepaald oppervlak te reinigen. Bovendien sublimeert het droogijs continu. Dit betekent dat er bijvoorbeeld van oorspronkelijk 100 kg droogijs-pellets na één dag nog maar ca. 92 kg resteert.

Droogijskwaliteit

De milieuvriendelijkheid van de droogijsstraal.

Geen gevaarlijke substanties

Bij droogijsstralen worden geen giftige of milieuvriendelijke chemicaliën of oplosmiddelen gebruikt. Hierdoor ontstaan geen giftige of schadelijke dampen. Hierdoor bestaat er geen gevaar voor medewerkers door het gebruik van gevaarlijke of schadelijke substanties.

Eenvoudig af te voeren

Bij droogijsstralen blijft er geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en kan worden weggeveegd. Alleen het vuil hoeft nog te worden afgevoerd. Wanneer er daarentegen chemicaliën en oplosmiddelen worden gebruikt, blijft er giftig afval achter, dat tegen hoge kosten moet worden afgevoerd.

Geen restafval

Bij zand-, soda- of waterstralen wordt het gebruikte straalproduct zelf een probleem, wanneer hiermee gevaarlijke verontreinigingen zijn verwijderd. Er ontstaat een zeer grote hoeveelheid restafval, die vaak tegen zeer hoge kosten moet worden afgevoerd.

Winning van kooldioxide

CO2 ontstaat als bijproduct van andere verwerkingsprocessen in de industrie. Zo ontstaat kooldioxide bijvoorbeeld bij CO2-wassen tijdens ammoniak- en methanolsynthese. Een groot gedeelte van het gebruikte CO2 wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat in chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas ontstaat. Verder ontstaat kooldioxide tijdens verbrandingsprocessen in krachtcentrales of tijdens gistingsprocessen.

In industrielanden wordt daarom CO2 niet meer apart/extra geproduceerd en is de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO2-winning compleet verdwenen.

Veiligheidsuitrusting.

Voor droogijsstralen is de volgende beschermende uitrusting vereist.

Gehoorbescherming

Aangezien het geluidsniveau bij droogijsstralen voor een deel boven 85 dB(A) ligt, moet gehoorbescherming worden gedragen.

Handschoenen

Om bevriezingsverschijnselen door droogijspellets tegen te gaan wordt aangeraden handschoenen te dragen.

Veiligheidsbrillen

Om ogen te beschermen tegen rondvliegende deeltjes wordt het dragen van een veiligheidsbril aanbevolen. Ook het gebruik van een compleet systeem van helm, vizier en gehoorbescherming wordt aangeraden.

Adembescherming

Afhankelijk van de stofontwikkeling resp. vrijkomende CO2-concentratie is een lichte of zelfs zware adembescherming noodzakelijk.

Kooldioxidewaarschuwingssysteem

Voor detectie van CO2-concentraties in de ademlucht moet het uitvoerend personeel een eigen CO2-detector dragen. Deze slaat alarm, zodra er een kritieke concentratie wordt bereikt.

Informatiemateriaal.

Contact / bestelling van droogijs

Wanneer u belangstelling heeft voor onze innovatieve oplossing, neem dan vandaag nog contact met ons op. In Duitsland kunt u droogijs bovendien direct bij ons bestellen.