Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kärcher reinigt Berlijn voor de vierde keer

Na de Brandenburger Tor, de Marienkirche en het Friedrichsstadtpalast heeft Kärcher met de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in het voorjaar van 2012 alweer het vierde monument in Berlijn gereinigd. In samenwerking met Dussmann Service, dienstverlener in de bouwsector, leverde de fabrikant van reinigingsapparatuur hierdoor een bijdrage aan de renovatie van het bouwwerk. Op de binnenwanden van het culturele monument hadden zich de afgelopen 50 jaar roethoudende verontreinigingen afgezet, die een sterk nadelig effect hadden op de lichtinval en de reflectie op de oorspronkelijk lichte betonoppervlakken.

Reiniging van meer dan 16.000 vensterelementen

Gedurende de drieweekse culturele sponsoringactie werden meer dan 16.000 vensterelementen veilig van hun vuillaag ontdaan.

De meest omvangrijke reinigingswerkzaamheden vonden plaats in het deel tussen de buitenste en binnenste kerkwand, dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Doordat in deze slechts 2,40 m brede gang van het achthoekige gebouw geen stellage kon worden opgesteld, daalden industriële klimmers vanaf het plafond naar beneden af, om de zwarte vuillaag van het glasmozaïek en de betonnen omlijstingen te verwijderen. Hierbij werden warmwater-hogedrukreinigers ingezet, die met 80 °C heet water onder een druk van 100 bar en een debiet van 700 l/u werkten. Het daarbij wegstromende water werd in een zelf geconstrueerde foliebak opgevangen en met stof-/waterzuigers van Kärcher verwijderd.

In de kerkruimte zogen medewerkers van Dussmann Service op hoogwerkers de betonraten schoon, die de glasmozaïek omboorden; de dienstverleners van het gebouw reinigden het glas handmatig met spons en zeem, waarbij volledig van het gebruik van chemicaliën werd afgezien. De afzettingen op de keramiektegelvloer van de kerk werden met heet water onder hoge druk en een oppervlakreiniger van Kärcher heel veilig en gelijkmatig verwijderd: ook hierbij werd het afvalwater tegelijkertijd met een stof-/waterzuigers weggepompt.

De sanitaire ruimten en overige ruimten in de benedenruimte van de kerk werden onderworpen aan een basisreiniging. Ook een deel van de buitengevel van het kenmerkende gebouw van Berlijn, de onderste rij van het raamloze betonmozaïek, werd door Kärcher en Dussmann Service tot een hoogte van drie meter met warmwater-hogedrukreinigers ontdaan van hardnekkig vuil, zoals duivenpoep en emissieresten.

Reiniging als voorwaarde voor een nieuw verlichtingsconcept

De reiniging vormt een voorwaarde voor een nieuw verlichtingsconcept, waardoor het stroomverbruik en de energiekosten van het kerkgenootschap aanzienlijk werden verlaagd. „Sinds de reinigingsactie hebben we overdag nog maar sporadisch extra elektrisch licht nodig; de blauwe glaswanden stralen zelf weer in een ongekende intensiteit“, zo vertelt predikant Martin Germer.

Langdurige reinigingssponsoring overgenomen

Kärcher en Dussmann Service wilden het niet bij deze ene reinigingsactie laten, maar zich ook in de toekomst inzetten voor het behoud van culturele monumenten. De ondernemingen overhandigden tijdens de officiële oplevering van het gereinigde bouwwerk aan predikant Martin Germer een zelfstandig uitgewerkt concept voor een deskundige basis- en onderhoudsreiniging. Hiertoe behoorde ook de donatie van een schrobzuigmachine van Kärcher, waarmee in de toekomst de keramiektegelvloer zal worden gereinigd. Dussmann Service leverde reinigingsmiddelen, een geschikte doseringsinstallatie en een compleet uitgevoerde reinigingswagen.