Lügenbrücke

Restauratie van de Brug van de Leugenaars in Sibiu

In oktober 2006 reinigde Kärcher de Brug van de Leugenaars in het Roemeense Sibiu, dat in het daaropvolgende jaar de titel „Culturele hoofdstad van Europa“ mocht dragen. De werkzaamheden vonden plaats in nauwe samenwerking met restaurateurs, deskundigen van monumentenzorg en wetenschappers. Bijzondere aandacht werd hierbij besteed aan het behoud van de originele substantie.

Het uit 1859 stammende bouwwerk is de eerste gietijzeren liggende brug in Zuidoost-Europa en is in Roemenië zeer populair. In de volksmond heet deze brug ook wel de "Brug van de Leugenaars", omdat deze naar verluidt instort zodra een leugenaar de brug betreedt. De constructie in het centrum van de middeleeuwse stad heeft een spanwijdte van 10,5 m. Deze bestaat behalve gietijzer uit metselwerk en een fundament van quaderzandgesteente. De zandstenen richels voeren de dwarskrachten van de brugbogen af op het onderliggende metselwerk.

Tijdens de restauratie werden het oude metselwerk en de natuurstenen eerst schoongeborsteld. De stenen waren door centimeter dikke vuillagen en afzettingen verontreinigd. Bij een lage druk van 2 tot 3 bar werden de losse verontreinigingen met behulp van een GS-straalpistool van Kärcher verwijderd en werden de voor een deel vastzittende lagen losgemaakt en uitgedund. Als straalmiddel werd aluminiumsilicaat gebruikt. Het gietijzeren deel van de brug werd met een droogijsstraalapparaat van Kärcher van zijn verflagen ontdaan. Het voordeel van deze restauratiemethode is, dat deze corrosievrij is en nauwelijks slijtage oplevert. Op deze manier slaagde men er voor het eerst in om de vele oude, over elkaar heen liggende verflagen veilig te verwijderen – zonder daarbij de zogenaamde giethuid, die een natuurlijke corrosiebescherming vormt, op het ijzeroppervlak te vernielen.