Monumen Nasional

Kärcher reinigt Indonesisch nationaal monument

Kärcher heeft in het kader van zijn internationale culturele sponsoring het Indonesische nationale monument "Monumen Nasional" in Jakarta gereinigd. Reeds in 1992 heeft de fabrikant van reinigingsapparaten uit Winnenden de 132 m hoge obelisk ontdaan van verontreinigingen die de substantie aantastten.

Het 20 man tellende Duits-Indonesische reinigingsteam deelde het project op in twee fasen: eerst werden afzettingen op de sokkel van het monument met behulp van warmwater hogedrukreinigers van het type HDS 6/14 C verwijderd. Het losgemaakte vuil werd tijdens de daaropvolgende grondreiniging met behulp van een schrobzuigmachine BD 530 Ep verwijderd, zodat het oppervlak direct weer droog en begaanbaar was.

In de tweede fase moesten twee ervaren reinigingsexperts het hogerop zoeken: door middel van kabels daalden de technici neer vanaf het op een hoogte van 115 m gelegen bezoekersplatform. Met heet water ontdeden zij op veilige wijze het marmeroppervlak van emissieresten, zoals roet, vet en olie – zonder dat er reinigingsmiddelen aan te pas kwamen. Om te beginnen werd het benodigde water onder een druk van 25 bar uit de bodem van het panoramaplatform gepompt en daar in tanks van 1.000 liter verzameld; hiermee werden de warmwater hogedrukreinigers HDS 12/18-4 S gevuld. Via 120 m lange hogedrukslangen bereikte het water de spuitlans van de gebruikers.

De toren met de vergulde vlam in de top werd in 1975 geopend en staat symbool voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Het project betekende de start van een reeks reinigingsprojecten van de stad Jakarta, die Kärcher zal ondersteunen.

Monumen Nasional
Monumen Nasional
Monumen Nasional