Mount Rushmore

Gezichtsverzorging voor Amerikaanse presidenten

Kärcher reinigde in samenwerking met de National Park Service de presidentiële hoofden op Mount Rushmore in South Dakota (VS). De restauratorische reinigingswerkzaamheden werden in het kader van een culturele sponsoring uitgevoerd. Hierbij werden algen, mossen en andere organische vervuilingen verwijderd, die het onderliggende gesteente op lange termijn door biocorrosie zouden hebben aangetast.

Met deze eerste reinigingsactie op de Mount Rushmore werd begonnen op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, 4 juli 2005, en eindigde begin augustus 2005.

De monumentale hoofden van de Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln werden tussen 1927 en 1941 door beeldhouwer Gutzon Borglum gemaakt. Deze zijn vanaf de kruin tot aan de kin ongeveer 18 m (60 voet) hoog en vormen naast het vrijheidsbeeld van New York het wereldwijd bekendste monument van de Verenigde Staten. Het bevindt zich in de buurt van Rapid City in South Dakota en wordt samen met het bijbehorende museum en verdere faciliteiten van het National Park Service beheerd.