Nihonbashi-brug

Kärcher reinigt de historisch belangrijke Nihonbashi-brug in Tokio

Een bekend spreekwoord zegt dat alle wegen naar Rome leiden. In Japan geldt daarentegen sinds begin van de 17e eeuw: alle wegen leiden naar de Nihonbashi-brug. Want tijdens de regeringsperiode van de Tokugawa-shogun liepen van daaruit alle grote handelswegen. Via deze handelswegen vond destijds niet alleen een groot deel van het goederenverkeer plaats, ook veel reizigers gebruikten deze, aangezien schepen als transportmiddel aan de heersers waren voorbehouden. De in 1603 gebouwde brug vormde hierdoor het symbolisch middelpunt van het land. Nog altijd bevindt zich op de rijbaan in het midden van de brug een bronzen plaat die het nulpunt markeert – van hieruit werden afstanden van en naar Tokio gemeten en op Japanse snelwegen aangegeven.

Doordat de oorspronkelijke houten brug in de loop van de eeuwen herhaaldelijk afbrandde, koos men bij de laatste heropbouw in 1911 voor vuurvast graniet. Maar tegen verontreinigingen was ook deze brug niet opgewassen: Stof, mos en algen bedekten in de loop van de tijd het 52 m lange en 30 m brede bouwwerk voor een deel met een 2 mm dikke zwarte afzetlaag. Uitlaatgassen van het over de brug lopende autowegtracé verergerden de zaak nog eens.

Om de Nihonbashi-brug op tijd voor zijn 100-jarig jubileum schoon te maken, werd een Duits-Japans team van Kärcher ingezet. Als zeer efficiënte en veilige schoonheidskuur voor het gedeeltelijk al gesprongen en gebarsten graniet was een combinatie van deeltjesstraling onder hoge en lage druk geschikt gebleken. De technici voerden eerst een voorreiniging met hogedrukapparatuur en ca. 100 °C heet water uit. Daarna werden er GS-staalpistolen gebruikt, waarmee de resterende verontreinigingen en verkleuringen met straalmiddelen calciumcarbonaat en aluminiumsilicaat voorzichtig werden verwijderd, zonder het onderliggende gesteente te beschadigen. Om de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken, werd het straalmiddel met behulp van stof-/waterzuigers direct opgevangen. Op het oppervlak achtergebleven resten spoelde het team met warmwater-hogedrukreinigers HDS 13/15 weg.

Nihonbashi-brug

De brug bleef in de Tweede Wereldoorlog gespaard van de bommen van de Amerikaanse luchtmacht en vormt tegenwoordig één van slechts twee bruggen die uit de regeringsperiode van Meiji-keizer Mutsuhito (1867-1912) overbleven.

Het kanaal dat deze brug overspant, is een voormalige slotgracht die de regeringszetel van de shogun direct met de zee verbond.

Doordat bij de Nihonbashi-brug de handelswegen van Japan elkaar kruisten, ontstond in de omgeving een belangrijk handelscentrum van de stad. Veel vissers, werklui en handelaars voerden daar hun werk uit. Tegenwoordig is deze omgeving één van de financiële en handelscentra van Tokio.