Padrão dos Descobrimentos

Kärcher reinigt zeevaardersmonument

Naast de Brandenburger Tor heeft Kärcher in de zomer van 1990 een tweede gebouw van kunsthistorische waarde gereinigd: het zeevaardersmonument "Padrão dos Descobrimentos".

Het bouwwerk bij de havenmond van Lissabon werd in 1960 gebouwd ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers. Binnenin bevinden zich een scheepvaartmuseum en een via een lift bereikbaar uitzichtplatform. Het 65 m hoge gebouw stelt in gestileerde vorm een zeilschip met de helden van de Portugese scheepvaart voor.

Het monument is vervaardigd uit bakstenen en bedekt met kalkstenen platen. Dit kalkgesteente vertoonde twee vormen van verontreiniging: een donkere verontreiniging bestaande uit organische afzettingen zoals mossen en vuil, en een lichte verontreiniging bestaande uit witte uitbloeiingen van gips. Deze was waarschijnlijk het gevolg van een chemische reactie van de in de lucht aanwezige SO2 met het kalkgesteente.

Na meerdere tests was duidelijk, dat deze verontreinigingen niet met een hogedrukreiniger (150 bar / 1000 l water) konden worden verwijderd. Ook chemicaliën boden geen uitkomst: zure reinigingsmiddelen mogen bij kalkgesteente nooit worden gebruikt, alkalische boden geen bevredigend reinigingsresultaat.

Alleen met de Fassaden-Clean-Trailer konden de verontreinigingen volledig worden verwijderd. Bij dit apparaat wordt voor reiniging een luchtstroom gebruikt, waaraan in een exact regelbare dosis straalmiddel wordt toegevoegd. Water dat aan de straalsproeier wordt bijgemengd, voorkomt stofontwikkeling. De technische uitrusting bestaat uit een compressor en een waterpomp, die beide door een dieselmotor worden aangedreven; hieraan wordt een straalapparaat met drukkamer toegevoegd. Alle aggregaten zijn ruimtebesparend ondergebracht op een aanhangwagen.

Tijdens de reiniging van dit monument bleek het een voordeel te zijn om de verontreinigingen niet in één handeling, maar na een pauze van 1 - 2 uur in een tweede handeling definitief te verwijderen. Zo kon het monument met zijn te reinigen oppervlak van 6.000 m² na een periode van ca. vier weken en een eindimpregnering met het steenimpregneermiddel RM 441 van Kärcher feestelijk worden opgeleverd voor het publiek.

Voor Kärcher vormde deze opdracht weer eens de bevestiging, dat het ook lastige reinigingstaken goed aan kan.

Padrão dos Descobrimentos
Padrão dos Descobrimentos
Padrão dos Descobrimentos