Kunst als eerbetoon aan de arbeiders

Op een damwand in het hart van de Luxemburgse stad Vianden is een heel bijzonder kunstwerk gemaakt: In samenwerking met Kärcher, de Luxemburgse energieleverancier Société Électrique de l'Our (SEO) en ViArt Vianden heeft kunstenaar Klaus Dauven op het meer dan 100 meter brede en 30 meter hoge oppervlak van de Lohmühle-stuwdam een zogenaamd reverse graffiti aangebracht.

Door het vuil opzettelijk met een hogedrukreiniger te verwijderen, ontstaat door het contrast tussen het gereinigde en het vuile oppervlak een ontwerp. De kunstenaar en zijn team abseilen op spectaculaire wijze van de stuwdammuur af. Drie koudwater hogedrukreinigers, vier industriële klimmers, verschillende Kärcher-medewerkers en de kunstenaar zelf waren betrokken bij de totstandkoming. Het motief: expressieve portretten van arbeiders die betrokken waren bij de bouw van de dam.

Dam Vianden Def

Hoe het kunstwerk tot stand is gekomen

Het kunstwerk op de stuwdam van Vianden is al het zesde gezamenlijke project van Klaus Dauven en Kärcher. Om de tekening op de dam te plaatsen, abseilden industriële klimmers vanaf de kruin naar beneden en brachten zelfklevende stippen van biologische plasticine aan op het vervuilde oppervlak. Ze werden bijgestaan door landmeters die lasertechnologie gebruikten om vanaf de grond de juiste plekken op de muur te markeren. Nadat alle lijmstippen waren aangebracht, werkten de klimmers met hogedrukreinigers het motief uit het vuil, bestaande uit mos, korstmos en schimmelgroei, volgens het "verf op nummer"-principe. Tijdens de werkzaamheden werd bijzondere nadruk gelegd op een duurzame aanpak: het water voor de hogedrukreinigers werd rechtstreeks uit het reservoir gehaald en de elektriciteit kwam uit de waterkrachtcentrale van de dam. Bovendien werden er geen schoonmaakmiddelen gebruikt. De tekening nam in totaal twee weken in beslag.

 

Kunstwerk Reverse Graffiti Vianden
Kaercher_Reverse Graffiti_Klaus Dauven
„Ik wilde met de tekening een eerbetoon brengen aan de arbeiders die de stuwdam hebben gebouwd. Het motief sluit aan bij mijn portretten, zoals ik die al eerder heb gemaakt in Bamberg of in de Zuid-Franse havenstad Sète. In tegenstelling tot de afbeeldingen van bloemen, bomen of dieren op andere stuwdammen, die midden in de natuur liggen, passen menselijke gezichten hier beter, omdat er met de stad Vianden een stedelijke ruimte aan grenst.“
Klaus Dauven, Kunstenaar

Reverse graffiti op de stuwdam van Vianden

Kärcher en Klaus Dauven werken sinds 2007 samen aan reverse graffiti op dammen. Naast het recente werk in Frankrijk zijn er al tekeningen op dammen gemaakt in Frankrijk, Duitsland, Japan en Korea.

Voor het kunstwerk in Vianden werkt hij voor de eerste maal met portretten als hulde aan de arbeiders die aan de bouw van de dam werkten.

Klaus Dauven werd geboren in Düren op 6 juni 1966. Hij studeerde aan de kunstacademies in Düsseldorf, Münster en Aix-en-Provence, zijn voornaamste focus lag vanaf het begin op tekeningen. In 1997 ontdekte hij de techniek van "reverse graffiti", waarbij hij tekeningen maakt met een stofzuiger of een hogedrukreiniger door patina te verwijderen. Sindsdien heeft hij zich intensief met dit onderwerp beziggehouden. Tot zijn beroemdste en meest ambitieuze werken behoren tekeningen op damwanden in Duitsland, Japan en Zuid-Korea. In Frankrijk tekende hij in 2018 het werk "Les Gens" op de golfbreker van de haven van Sète.

Société Electrique de L'Our (SEO) is een energiebedrijf gevestigd in Luxemburg dat verantwoordelijk is voor de exploitatie en het beheer van de dam van Vianden en de bijbehorende hydro-elektrische centrale. SEO is opgericht in 1953 als een overheidsinstelling en werd in 2009 geprivatiseerd. Het bedrijf richt zich op de productie van elektriciteit uit waterkracht en speelt een belangrijke rol in de energieproductie van Luxemburg.

De dam van Vianden is een grote stuwdam gelegen op de rivier de Our, in de buurt van de stad Vianden in Luxemburg. Het is een belangrijk technisch en architectonisch hoogstandje. De dam is gebouwd voor waterbeheer, energieopwekking en overstromingsbeheersing. Het creëert een stuwmeer dat de waterstroom reguleert en wordt gebruikt voor hydro-elektrische energieopwekking.

De bouw van de dam begon in 1950 en werd voltooid in 1964. Het project werd uitgevoerd door de Luxemburgse firma Paul Wurth S.A. in samenwerking met andere bedrijven en gespecialiseerde arbeiders.
De dam heeft een hoogte van 60 meter en een lengte van 268 meter. 
De dam van Vianden herbergt een krachtcentrale die elektriciteit genereert met een totale capaciteit van 1.294 megawatt, en is een belangrijke bron van energievoorziening in Luxemburg.
Naast de functionele aspecten is de dam van Vianden ook een populaire toeristische attractie. Het biedt een prachtig uitzicht op het stuwmeer en de omringende natuurlijke omgeving. Bezoekers kunnen de dam bezoeken, informatiecentra verkennen en genieten van recreatieve activiteiten in de buurt, zoals wandelen en varen.
De dam van Vianden is een belangrijk bouwwerk dat zowel een cruciale rol speelt in de waterbeheersing als in de energieproductie. Het is een symbool van technische vooruitgang en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van Luxemburg.

ViArt is een non-profit organisatie met lokale kunstenaars en
cultuurbeoefenaars die kunst in Vianden promoten.
ViArt organiseert al tien jaar de KonschTour, een wandeling langs kunst in lokale ateliers en tentoonstellingsruimtes in Vianden.