Talsperre Eibenstock

„Fisch-Reich“: het stuwmeer Eibenstock vertoont een enorm kunstwerk

Op de muur van het stuwmeer Eibenstock creëerde de reverse-graffiti-kunstenaar Klaus Dauven een enorm kunstwerk. Met behulp van hogedrukreinigers toverde hij uit de dertig jaar oude vuillaag een tekening te voorschijn, die twee forellen laat zien. Het beeld „Fisch-Reich“ werd door het contrast tussen licht en donker tussen de gereinigde en onbewerkte vlakken zichtbaar. Kärcher ondersteunde en begeleidde het project in het kader van zijn culturele sponsoringprogramma op basis van eigen ervaring en technologie.

De beide forellen zijn over elkaar heen aangebracht en nemen de complete breedte van de wand in. Ze overlappen elkaar, zodat van de een alleen de rug en van de ander alleen de buik zichtbaar is. Door deze weergave ontstaat een dynamisch geheel – de vissen lijken levensecht in water te bewegen. De in het ertsgebergte levende beekforel vormt een belangrijke kwaliteitsindicator, aangezien hij uitsluitend in heel zuiver water kan overleven. Daarom staan de forellen in dit beeld symbool voor de waterkwaliteit van het stuwmeer Eibenstock.

Voor het ontwerp op de damwand werd het beeld door een gespecialiseerd bedrijf gedigitaliseerd en met behulp van lasertechnologie op de muur geprojecteerd. Industriële klimmers brachten markeringspunten aan op de damwand, die vervolgens door de kunstenaar werden verbonden en tot één beeld werden samengevoegd. De kunstenaar werkte vanuit een gevellift en werd door klimmers ondersteund, die vanaf de wandafdekking afdaalden. Voor de werkzaamheden werden drie koudwater hogedrukreinigers HD 13/18-4 S gebruikt.

De kunstenaar

Klaus Dauven maakt sinds 2003 gebruik van hogedrukreinigers van Kärcher, om in openbare ruimten vergankelijke tekeningen te maken. Hij werd in 1966 in Düren (Nordrhein-Westfalen) geboren en studeerde kunsten in Düsseldorf, Münster en Aix-en-Provence. Klaus Dauven werd voor zijn werken herhaaldelijk onderscheiden, onder andere met de Joseph en Anna Fassbender-Preis Brühl en de kunstprijs van de stad Düren. Tegenwoordig woont hij in Kreuzau (Nordrhein-Westfalen). In samenwerking met Kärcher heeft hij reeds meerdere damwanden verfraaid met vergankelijke kunstwerken, zoals in 2007 het Olefstuwmeer in de Eifel en in 2008 de Matsudagawa-stuwdam in Japan.

Stuwmeer Eibenstock

Het stuwmeer Eibenstock werd in 1982 in bedrijf genomen. Deze vormt het grootste stuwmeer in Sachsen. Met een inhoud van ca. 64 miljoen kubieke meter water voorziet het stuwmeer de regio Zwickau-Chemnitz van drinkwater. Verdere taken van de stuwdam zijn overstromingsbescherming, laagwaterophoging en energiewinning. De kolossale stuwwand van het stuwmeer Eibenstock is ca. 300 meter lang en 57 meter hoog.