Christusstandbeeld

Restauratie en reiniging van het Christusbeeld

Slechts enkele maanden na de reiniging van de Brandenburger Tor werd opnieuw een beroep gedaan op de reinigingstechniek en de knowhow van Kärcher. Ditmaal moest een niet minder bekend en symbolisch bouwwerk, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, een grondige en behoedzame reinigingsbeurt ondergaan. Dit vond plaats in het kader van restauratie van het complete beeld door een betonrenovatiebedrijf. Tien jaar eerder had Kärcher de Christusfiguur ter gelegenheid van het bezoek van Paus Johannes Paulus II al eens gereinigd.

Het beeld Cristo Redentor (Christus de Verlosser), het herkenningsteken van Rio de Janeiro, torent in de wijde omtrek zichtbaar op de heuvel Corcovado boven de stad uit. Het monument heeft geweldige afmetingen: in totaal is het 30 m hoog, de 8 m hoge sokkel nog niet eens meegerekend. Het hoofd alleen al is bijna 4 m hoog – en weegt zo'n 40 ton! Het monument werd tussen 1926 en 1931 gebouwd; hoofd en handen werden ontworpen door de Franse architect Paul Landowsky.

De buitenhuid van het bouwwerk (en het hart van Christus aan de binnenkant) is bedekt met een mozaïek van driehoekige zeepstenen plaatjes; deze steensoort is heel zacht, maar waterafstotend.

Het herkenningsteken van Rio in nieuwe glorie

Na de betonrenovatie en de aanvulling van de losgeraakte zeepstenen plaatjes kon begonnen worden met de reiniging van het hoofd tot aan de voeten. Zo'n tien medewerkers waren een maand bezig om het beeld in de steigers weer in oude glorie te herstellen. Ca. 25% van de buitenhuid was poreus en bedekt met uitbloeiingen en zwarte, organische afzettingen. Tests vooraf lieten zien, dat bij de behandeling van het beeld geen water mocht worden gebruikt. De door Kärcher voor de reiniging van de Brandenburger Tor ontwikkelde fijnzandstraalmethode leverde in de plaats hiervan een uitstekend reinigingsresultaat op. Met een oppervlakteprestatie van 15 m²/u lukte het om alle verontreinigingen te verwijderen en een uniforme oppervlakkleur te realiseren; de gerenoveerde plaatsen vallen niet langer als lichte plekken op. Er hoefden geen reinigingsmiddelen te worden gebruikt.

Daarna werd het oppervlak van het bouwwerk door een speciaal bedrijf met kleurloze siliconen behandeld. Deze beschermlaag stoot water af maar laat waterdamp door, zodat binnengedrongen water weer kan uitwasemen.

De reiniging van de sokkel en de installaties aan de voeten van de Christusfiguur met hogedrukreinigers van Kärcher werden in maart 1991 afgerond.