Onze website maakt gebruik van cookies

Op 26 mei 2011 zijn de regels over cookies op websites veranderd. Deze site maakt gebruik van cookies. Een aantal van de door ons gebruikte cookies zijn essentieel voor de werking van bepaalde onderdelen van de site en zijn reeds ingesteld. U kunt alle cookies van deze site verwijderen en blokkeren, maar delen van de site zullen dan niet werken. Om meer te weten over cookies op deze website, zie ons privacybeleid.

Loading

Chungju stuwdam - Chungju, Zuid-Korea

Chungju-stuwdam

Creatieve reinigingsactie aan de Chungju stuwdam in Zuid-Korea

Hoe creatief er met hogedrukreinigers van Kärcher kan worden gewerkt, bleek tijdens een internationaal kunstproject in oktober 2012 ten overstaan van een groot publiek: samen met een Duits-Koreaans team bestaande uit medewerkers van Kärcher, industriële klimmers en topografen, maakte de kunstenaar Klaus Dauven op de Chungju stuwdam het kunstwerk "Horang-ee" (tijger).

De ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Seoul gelegen Chungju stuwdam is de grootste van Zuid-Korea. Met een inhoud van meer dan 2,7 miljard kubieke meter voorziet het stuwmeer sinds 1985 de hoofdstad en regio van drinkwater. Bovendien zorgt de installatie voor energiewinning en dient deze als overstromingsbescherming.

Nu heeft het stuwmeer er een extra functie bijgekregen: die van een gigantisch doek. Het kunstwerk "Horang-ee" toont een tijger die op de 447 meter lange en 98 meter hoge stuwmuur met hogedrukreinigers van Kärcher in het vuil werd getekend. Om het ontwerp van de kunstenaar van een DIN-A3 liggende formaat op de stuwmeer over te zetten, werd het gedigitaliseerd en met lasertechniek op de muur geprojecteerd. In totaal waren meer dan 1.300 meetpunten berekend, die op het bouwwerk met behulp van gele kneedmassa gemarkeerd en daarna door Klaus Dauven met elkaar werden verbonden. Zo ontstonden volgens het principe "schilderen op nummer" de contouren van de tekening.

Een uitdaging vormden de vele inbouwelementen in de muur, die daardoor een relatief onregelmatig werkvlak bood. Doordat de wand bovendien zeer onregelmatig was verontreinigd, moest het kunstwerk zeer zorgvuldig worden geplaatst. Om alle plaatsen te bereiken, daalden de kunstenaars en de hen ondersteunende industriële klimmers vanaf de wandafdekking af. Op de stuwdam moesten vooral organische verontreinigingen, zoals algen en mossen, worden verwijderd; een werk dat zonder chemicaliën kon worden uitgevoerd.

Chungju-stuwdam
Chungju-stuwdam
Chungju-stuwdam