Euromast

Kärcher reinigt Euromast in Rotterdam

Al meer dan 50 jaar vormt de Euromast het handelsmerk van de Nederlandse havenstad Rotterdam. Behalve sterke weersinvloeden staat de bekende uitzichttoren door de hoge verkeersdichtheid in zijn omgeving bloot aan schadelijke luchtvervuiling. Zijn 50e jubileum in 2010 was voor Kärcher een perfecte aanleiding om deze reus in het kader van het culturele sponsoringprogramma aan een reiniging te onderwerpen.

De Euromast bestaat uit verschillende materialen, die zowel op verontreiniging als reiniging verschillend reageren. Eerste tests maakten al snel duidelijk, dat het hardnekkige vuil niet bestand was tegen warm water onder hoge druk. Het bovenste, met industriële lak bedekte ijzeren deel en het onderste betonnen deel konden op die manier relatief eenvoudig worden gereinigd.

De overhangende elementen echter waren door de rook van met diesel gestookte ovens uit vroegere tijden ernstig aangetast. Door de chemische reactie van zwavel met beton was in de loop van een lange periode een hardnekkige vuilkorst ontstaan. Er werden vier warmwater-hogedrukreinigers met een debiet van 1000 liter water per uur, een druk van 200 bar en een temperatuur van 75 °C voor de Euromast ingezet. Kärcher plaatste de hogedrukreiniger op het middelste niveau, ter hoogte van het restaurant en het uitzichtplatform. Water en stroom werden daar heengeleid, zodat de reus zowel omhoog tot aan het hoogste punt als naar beneden kon worden gereinigd. Tijdens deze actie werden in totaal 500 meter aan hogedrukslangen gebruikt.

Dankzij de juiste combinatie van een veilige werkwijze, de juiste waterdruk en temperatuur kon er zonder gebruik van chemicaliën een duurzaam reinigingsresultaat worden verkregen.